Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:bits_of_freedom:nieuwsbrief:bof_04_06

Bits of Freedom Nieuwsbrief - 4 juni 2010

1. Facebook's privacy-aanpassingen: goed begin, maar half werk

De stevige kritiek van gebruikers, maatschappelijke organisaties én toezichthouders is Facebook teveel geworden. Op 26 mei 2010 kondigde het sociale netwerk vernieuwde privacy-instellingen aan. Facebook maakt een goed begin, maar het is half werk. Je zult dus zelf stappen moeten zetten om controle over je informatie terug te pakken.

Met de nieuwe instellingen reageert Facebook op de drie voornaamste kritiekpunten. Wat is er veranderd? In de komende dagen worden de volgende aanpassingen doorgevoerd:

  1. De standaardinstellingen voor het delen van de informatie op je profiel is veranderd naar 'iedereen' in plaats van 'alleen vrienden'. Dat is in stand gehouden, maar de menu's van je privacy-instellingen zijn veel overzichtelijker geworden. Een goede stap vooruit, toch komen deze aanpassingen de stevige kritiek van alle nationale privacy-toezichthouders in Europa niet tegemoet: zij eisen dat 'alleen vrienden' de Europese norm wordt.
  2. Verplichte 'Connections' blijven bestaan, er zijn dus nog steeds bepaalde delen van je profiel altijd gedeeld met het hele internet, of je wilt of niet. Maar je 'likes', 'interests', 'education', 'work history' en woonplaats horen daar gelukkig niet meer bij. Gelukkig, aangezien dit gevoelige categoriën informatie zijn, waar marketeers en hackers graag in rondneuzen. Een goede stap, desalniettemin vallen je naam, profielfoto, geslacht en je 'networks' alsnog binnen deze 'Connections'. Daar heb je dus geen controle over.
  3. 'Instant Personalization' bestaat nog steeds. Weliswaar is het makkelijker geworden om je hiervoor uit te schrijven, het blijft 'opt-out' in plaats van 'opt-in': het delen van je profiel met een hele hoop bedrijven staat standaard dus aangevinkt.

Onze zusterorganisatie in de Verenigde Staten, de Electronic Frontier Foundation (EFF), heeft de nieuwe aanpassingen in detail onder de loep genomen en er een uitgebreide blog over geschreven. Warm aanbevolen. De EFF heeft daarnaast een handig instructiefilmpje gemaakt, waarin wordt uitgelegd wat je na de invoering van de nieuwe instellingen moet doen om je privacy te beschermen. Eveneens warm aanbevolen.

Eens te meer is aangetoond dat actie loont. En dat Facebook bereid is om gebruikers tegemoet te komen. Tegelijkertijd zien we dat zo'n tegemoetkoming half werk is. Het bedrijf, want dat is het, Facebook zal in de toekomst blijven proberen de controle uit handen te nemen van haar gebruikers. Wees waakzaam wat je op je profiel zet en hoe je instellingen erbij staan. Je kunt er van op aan dat Bits of Freedom ook waakzaam zal blijven.

2. Campagne-spot

De campagnes van de politieke partijen draaien op volle toeren. De campagne-spots vliegen ons om de oren. Maar hoeveel aandacht is er in die spotjes voor onze digitale vrijheid? Niet genoeg! We hebben daarom onze eigen versie gemaakt van een aantal posters en spotjes. Maak zelf ook een parodie een stuur die naar info@bof.nl! De beste verspreiden wij graag.

Vind je privacy en vrijheid op internet belangrijk, laat dat dan jouw favoriete kandidaat weten. Stuur hem of haar een mail, tweet of bericht dat het volgende kabinet jouw digitale vrijheid moet beschermen. Weet je nog niet op welke partij je moet stemmen? Bezoek dan de Privacy Barometer en de Digitale Vrijheidswijzer.

3. Tekst Bits of Freedom Downloaddebat: "Genoeg is genoeg"

Op donderdag 27 mei vond Het Grote Downloaddebat plaats: een debat over auteursrecht op internet. Naast vertegenwoordigers van de VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en de PiratenPartij kwamen ook belanghebbenden aan het woord. Bits of Freedom mocht de spits afbijten en pleitte voor een internetrecht, in plaats van een downloadverbod. Dit zijn de eerste drie paragrafen van onze openingsspeech:

  1. Genoeg is genoeg. We hebben jarenlang mogen toekijken naar de laatste stuiptrekkingen van een dinosaurus, die wild om zich heen slaat en dieren vertrapt. Het resultaat? Een ravage. Het is maar weinig organisaties gelukt om zich in zo weinig tijd zo ongewenst te maken bij zo een grote groep Nederlanders.
  2. Dit moet anders. De maat is vol. We willen geen downloadverbod, maar een internetrecht.
  3. Honderden mensen volgen dit debat live. Duizenden zullen het later bekijken. En honderdduizenden zullen erover lezen. Waarom? Omdat dit miljoenen Nederlanders aangaat: miljoenen Nederlanders die zelf willen beslissen wat zij met hun computer doen en wat zij met hun internet doen.

4. Ernstig gebrek Telecomwet: internetafsluiting mogelijk

De Telecomwet laat ten onrechte de mogelijkheid open dat internetgebruikers wegens auteursrechtinbreuk van internet worden afgesloten. De muziek- en filmindustrie dwingt internetproviders steeds vaker via contractuele afspraken om internetgebruikers van het internet af te sluiten of af te knijpen als straf voor auteursrechtinbreuk. Om dit te voorkomen moet de wet worden aangepast.

De overheid moet daarom bepalen dat niemand van internet mag worden afgesloten, behalve in geval van wanbetaling. Bits of Freedom heeft vandaag een voorstel voor zo'n wetsbepaling ingediend bij het demissionair kabinet. GroenLinks, D66, SP en PvdA stellen in hun verkiezingsprogramma al dat niemand van internet mag worden afgesloten als straf.

Bits of Freedom: “Nederland wil een kenniseconomie zijn. De overheid moet zich realiseren dat het internet de levensader van die kenniseconomie is. Zij moet daarom de toegang tot een vrij en open internet garanderen.”

5. Europese Privacywaakhond tikt zoekmachines op de vingers

Volgens de Artikel 29 Werkgroep, de Europese koepelorganisatie van de nationale privacytoezichthouders, handelen Google, Microsoft en Yahoo! in strijd met Europese privacyregels. De zoekmachines nemen onvoldoende maatregelen om de zoekgegevens van gebruikers te anonimiseren binnen de gestelde termijn van 6 maanden.

Zoals bekend bevatten zoekgegevens gevoelige persoonlijke informatie. Aan de hand van al je zoekopdrachten laat je als het ware een 'digital fingerprint' achter.

Om een idee te krijgen van de hoeveelheid informatie die je blootgeeft via je zoekopdrachten, raden we je aan om een keer de serie korte films “I love Alaska” te bekijken van de Nederlandse filmmakers Sander Plug en Lernery Engelberts. Niet voor niets beschouwt de Werkgroep dit soort gegevens als “highly confidential”.

De eisen die de Werkgroep stelt aan de zoekmachines zijn helder: de opgeslagen zoekgegevens moeten na 6 maanden worden verwijderd of volledig worden geanonimiseerd. Daarnaast moet een onafhankelijke auditor erop toezien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Met name Google krijgt van de Werkgroep ervan langs. Niet alleen bewaart Google de niet-geanonimiseerde zoekgegevens te lang (9 maanden), maar zij anonimiseert de gegevens vervolgens onvolledig, waardoor het mogelijk blijft om personen weer te heridentificeren. Ook Microsoft en Yahoo! blijken nog steeds niet voldoende maatregelen te nemen om te garanderen dat de zoekgegevens van gebruikers binnen 6 maanden volledig worden geanonimiseerd.

In 2008 stelde de Werkgroep deze strikte eisen al aan zoekmachines.

De Werkgroep pakt het deze keer grondig aan en roept ook de Amerikaanse Federal Trade Commission op om te onderzoeken of het beleid van de zoekmachines op dit gebied niet in strijd is met het Amerikaanse verbod op oneerlijke en misleidende praktijken.

Het signaal van de Werkgroep aan zoekmachines is duidelijk: gedeeltelijke anonimisering is onvoldoende om de privacy van gebruikers te waarborgen, zeker in het licht van de vele mogelijkheden om uit gedeeltelijk geanonimiseerde gegevens gebruikers alsnog te heridentificeren. Zie voor een interessante analyse van dit probleem van heridentificatie van 'geanonimiseerde' gegevens een artikel van de Amerikaanse hoogleraar Paul Ohm.

6. Ook op de website verschenen

archief/bits_of_freedom/nieuwsbrief/bof_04_06.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 21:05 door KapiteinG