Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:bits_of_freedom:nieuwsbrief:bof_22_12

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
archief:bits_of_freedom:nieuwsbrief:bof_22_12 [2014/05/30 16:47]
127.0.0.1 Externe bewerking
archief:bits_of_freedom:nieuwsbrief:bof_22_12 [2017/09/11 21:09] (huidige)
KapiteinG ↷ Pagina verplaatst van bits_of_freedom:nieuwsbrief:bof_22_12 naar archief:bits_of_freedom:nieuwsbrief:bof_22_12
Regel 23: Regel 23:
   * Wij beschermden de privé-communicatie van alle Nederlanders door aan te tonen dat de centrale telecomdatabank,​ het CIOT, aanzet tot structurele privacyschendingen door opsporingsinstanties. Naar aanleiding hiervan zijn kamervragen gesteld. Ook stopten we de plannen voor de landelijke zoekmachine met bankgegevens. We hebben hier direct aandacht voor gevraagd in de media en binnen een paar dagen was het plan van de baan.   * Wij beschermden de privé-communicatie van alle Nederlanders door aan te tonen dat de centrale telecomdatabank,​ het CIOT, aanzet tot structurele privacyschendingen door opsporingsinstanties. Naar aanleiding hiervan zijn kamervragen gesteld. Ook stopten we de plannen voor de landelijke zoekmachine met bankgegevens. We hebben hier direct aandacht voor gevraagd in de media en binnen een paar dagen was het plan van de baan.
   * Wij vroegen aandacht voor de grofste privacyschenders van het voorafgaande jaar bij de Big Brother Awards 2009. (Binnenkort meer over de editie 2010!)   * Wij vroegen aandacht voor de grofste privacyschenders van het voorafgaande jaar bij de Big Brother Awards 2009. (Binnenkort meer over de editie 2010!)
-  * Wij zetten ons in voor een goede beveiliging van databanken. Om aandacht te vragen voor dit probleem hebben we samen met Rejo Zenger het [[bits_of_freedom:​zwartboek_datalekken|Zwartboek Datalekken]] aangelegd, waarin deze datalekken worden geregistreerd. Ook hebben we een wetsvoorstel opgesteld dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden.+  * Wij zetten ons in voor een goede beveiliging van databanken. Om aandacht te vragen voor dit probleem hebben we samen met Rejo Zenger het [[archief:bits_of_freedom:​zwartboek_datalekken|Zwartboek Datalekken]] aangelegd, waarin deze datalekken worden geregistreerd. Ook hebben we een wetsvoorstel opgesteld dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden.
   * Wij streden tegen internetcensuur door het Nederlandse internetfilter aan de kaak te stellen. Daarmee wordt de afbeeldingen immers slechts verborgen, in plaats van verwijderd. Ook stelden we in de media het gebrek aan transparantie rondom het internetfilter aan de kaak.   * Wij streden tegen internetcensuur door het Nederlandse internetfilter aan de kaak te stellen. Daarmee wordt de afbeeldingen immers slechts verborgen, in plaats van verwijderd. Ook stelden we in de media het gebrek aan transparantie rondom het internetfilter aan de kaak.
   * We hielpen internetgebruikers zichzelf te beschermen door Webwijs te maken. Met deze Online Zelfverdedigingsgids in 5 Clicks leggen we aan een breed publiek uit hoe je jezelf met vijf simpele maatregelen effectief beschermt tegen virussen, spam en privacyschendingen. Na maanden is Webwijs nog steeds een van de beste bekeken onderdelen van onze website.   * We hielpen internetgebruikers zichzelf te beschermen door Webwijs te maken. Met deze Online Zelfverdedigingsgids in 5 Clicks leggen we aan een breed publiek uit hoe je jezelf met vijf simpele maatregelen effectief beschermt tegen virussen, spam en privacyschendingen. Na maanden is Webwijs nog steeds een van de beste bekeken onderdelen van onze website.
Regel 80: Regel 80:
  
 ===== 4. Datalek NEM: hoe komen al je gegevens precies op straat te liggen? ===== ===== 4. Datalek NEM: hoe komen al je gegevens precies op straat te liggen? =====
-Bits of Freedom heeft haar [[bits_of_freedom:​zwartboek_datalekken|Zwartboek Datalekken]] nog eens bijgewerkt. De gegevens van meer dan 63.000 klanten van de Nederlandse Energiemaatschappij waren tot een paar dagen terug toegankelijk via de website van het bedrijf. Maar hoe ziet zo een datalek in de praktijk er precies uit? In deze uitgebreide blog laten we met afbeeldingen zien hoe verbazingwekkend slecht deze gevoelige gegevens waren beveiligd.+Bits of Freedom heeft haar [[archief:bits_of_freedom:​zwartboek_datalekken|Zwartboek Datalekken]] nog eens bijgewerkt. De gegevens van meer dan 63.000 klanten van de Nederlandse Energiemaatschappij waren tot een paar dagen terug toegankelijk via de website van het bedrijf. Maar hoe ziet zo een datalek in de praktijk er precies uit? In deze uitgebreide blog laten we met afbeeldingen zien hoe verbazingwekkend slecht deze gevoelige gegevens waren beveiligd.
  
 Uit de gegevens die publiek toegangelijk waren kon de persoons-, login- en factuurgegevens van de klanten achterhaald worden. De anonieme bron kon de gegevens met minimale stappen achterhalen. Uit de gegevens die publiek toegangelijk waren kon de persoons-, login- en factuurgegevens van de klanten achterhaald worden. De anonieme bron kon de gegevens met minimale stappen achterhalen.
Regel 103: Regel 103:
  
 En vervolgens konden via deze website de facturen van Maurice de Hond ingezien worden. Deze demonstratie laat zien hoe makkelijk het is om toegang te krijgen tot persoonsgegevens als die niet goed beveiligd zijn. Helaas is NEM niet een uitzondering,​ maar komt dit veel vaker voor. En als informatie eenmaal op internet gepubliceerd is, dan kan verspreiding niet worden tegengehouden. Het is daarom hoog tijd dat organisaties,​ groot en klein, hun informatiebeveiliging veel serieuzer nemen. En vervolgens konden via deze website de facturen van Maurice de Hond ingezien worden. Deze demonstratie laat zien hoe makkelijk het is om toegang te krijgen tot persoonsgegevens als die niet goed beveiligd zijn. Helaas is NEM niet een uitzondering,​ maar komt dit veel vaker voor. En als informatie eenmaal op internet gepubliceerd is, dan kan verspreiding niet worden tegengehouden. Het is daarom hoog tijd dat organisaties,​ groot en klein, hun informatiebeveiliging veel serieuzer nemen.
-Bits of Freedom houdt een [[bits_of_freedom:​zwartboek_datalekken|Zwartboek Datalekken]] bij om aandacht te  vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over  ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit ​ daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ​ ingediend dat  databankbeheerders verplicht om datalekken direct te  melden. Zij heeft  dat wetsvoorstel toegelicht in een [[declarations:​position_paper_meldplicht_datalekken|position paper]].+Bits of Freedom houdt een [[archief:bits_of_freedom:​zwartboek_datalekken|Zwartboek Datalekken]] bij om aandacht te  vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over  ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit ​ daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ​ ingediend dat  databankbeheerders verplicht om datalekken direct te  melden. Zij heeft  dat wetsvoorstel toegelicht in een [[declarations:​position_paper_meldplicht_datalekken|position paper]].
  
   * [[https://​www.bof.nl/​2010/​12/​20/​datalek-nem-hoe-komen-al-je-gegevens-precies-op-straat-te-liggen/​|Dit bericht op internet.]]   * [[https://​www.bof.nl/​2010/​12/​20/​datalek-nem-hoe-komen-al-je-gegevens-precies-op-straat-te-liggen/​|Dit bericht op internet.]]
-  * [[bits_of_freedom:​zwartboek_datalekken|Zwartboek Datalekken.]]+  * [[archief:bits_of_freedom:​zwartboek_datalekken|Zwartboek Datalekken.]]
   * [[http://​tweakers.net/​nieuws/​71177/​privegegevens-63000-nl-energie-klanten-liggen-op-straat.html|Bericht Tweakers.]]   * [[http://​tweakers.net/​nieuws/​71177/​privegegevens-63000-nl-energie-klanten-liggen-op-straat.html|Bericht Tweakers.]]
   * [[declarations:​position_paper_meldplicht_datalekken|Position paper meldplicht datalekken]]   * [[declarations:​position_paper_meldplicht_datalekken|Position paper meldplicht datalekken]]
archief/bits_of_freedom/nieuwsbrief/bof_22_12.1401461265.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2014/05/30 16:47 door 127.0.0.1