Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:concepten:tkprogramma:3.4informatie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
archief:concepten:tkprogramma:3.4informatie [2016/09/23 20:41]
Prutzenberg
archief:concepten:tkprogramma:3.4informatie [2017/09/11 21:20] (huidige)
KapiteinG ↷ Pagina verplaatst van concepten:tkprogramma:3.4informatie naar archief:concepten:tkprogramma:3.4informatie
Regel 1: Regel 1:
 +==== Gelocked, veranderingen worden niet meegenomen! ====
 +
 ==== Vrijheid van informatie ==== ==== Vrijheid van informatie ====
  
Regel 20: Regel 22:
  
 Media en journalistiek zijn essentieel voor een goed werkende samenleving en democratie. De media moet voor burgers altijd vrij en publiekelijk toegankelijk zijn. Dit geldt in het bijzonder voor media die (mede) door publiek geld gefinancierd is. Deze media moeten via het internet in ieder geval altijd live en in archiefvorm beschikbaar zijn. Ook moeten deze media uitzenden onder een vrije licentie zodat hergebruik zoals remixen toegestaan is. Media en journalistiek zijn essentieel voor een goed werkende samenleving en democratie. De media moet voor burgers altijd vrij en publiekelijk toegankelijk zijn. Dit geldt in het bijzonder voor media die (mede) door publiek geld gefinancierd is. Deze media moeten via het internet in ieder geval altijd live en in archiefvorm beschikbaar zijn. Ook moeten deze media uitzenden onder een vrije licentie zodat hergebruik zoals remixen toegestaan is.
 +
 +=== Persvrijheid ===
 +
 +Journalisten hebben een belangrijke maatschappelijke taak. Journalisten leggen problemen in de samenleving bloot en vervullen een controlerende functie op de overheid. Hiervoor moet de persvrijheid gegarandeerd worden.
  
 === Toegankelijkheid websites === === Toegankelijkheid websites ===
Regel 32: Regel 38:
  
 Voor het toekennen van patenten moeten hogere normen gesteld worden, patenten mogen bijvoorbeeld nooit worden verleend voor “uitvindingen” die triviaal, niet-uniek of niet-substantieel zijn en ook niet voor computerprogramma'​s en businessmodellen. Voor het toekennen van patenten moeten hogere normen gesteld worden, patenten mogen bijvoorbeeld nooit worden verleend voor “uitvindingen” die triviaal, niet-uniek of niet-substantieel zijn en ook niet voor computerprogramma'​s en businessmodellen.
 +
 +**Farmaceutische patenten**
 +
 +Een alternatief waarbij farmaceuten geld blijven verdienen zonder patenten is het Health Impact Fund. Dit fonds keert een premie uit aan farmaceuten die een nieuw geneesmiddel ontwikkeld hebben dat de QoL (kwaliteit van leven) het meest verhoogt. Het geneesmiddel moet dan wel tegen kostprijs plus normale winstmarge verkocht worden én na 10 jaar moet iedereen vrij zijn een generieke versie te produceren. Met behulp van dit systeem kan geleidelijk de overstap worden gemaakt naar het uiteindelijk afschaffen van farmapatenten.
  
 === "​Intellectuele eigendomsrechten"​ mogen geen bedreiging vormen voor "​traditioneel"​ eigendomsrecht === === "​Intellectuele eigendomsrechten"​ mogen geen bedreiging vormen voor "​traditioneel"​ eigendomsrecht ===
Regel 55: Regel 65:
  
 Het internet als medium zou geen grenzen moeten kennen. Er worden nu kunstmatige grenzen gemaakt die de toegang tot kunst, muziek en vrije nieuwsvergaring belemmeren. Dit wordt '​geoblocking'​ genoemd. Zo kun je denken aan YouTube filmpjes die je niet kunt zien in Nederland, of materiaal van de publieke omroep wat je niet kunt bekijken op je vakantie. Geoblocking moet dan ook zo snel mogelijk worden afgeschaft. Het internet als medium zou geen grenzen moeten kennen. Er worden nu kunstmatige grenzen gemaakt die de toegang tot kunst, muziek en vrije nieuwsvergaring belemmeren. Dit wordt '​geoblocking'​ genoemd. Zo kun je denken aan YouTube filmpjes die je niet kunt zien in Nederland, of materiaal van de publieke omroep wat je niet kunt bekijken op je vakantie. Geoblocking moet dan ook zo snel mogelijk worden afgeschaft.
- 
-=== Toegankelijkheid websites === 
- 
-Websites van de overheid moeten altijd toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Volgens besluit kwaliteit rijksoverheidswebsites moeten alle overheidswebsites voldoen aan webrichtlijnen sinds 2010 om dit te bewerkstelligen. Realiteit is echter dat vele overheidssites aan deze richtlijnen,​ al dan niet door aanpassingen achteraf voldoen. Alle door de overheid beheerde websites moeten te allen tijde deze webrichtlijnen volgen en krijgen tot 2018 om hieraan te voldoen. Aanpassingen aan deze websites mogen hierna alleen gedaan worden als deze aanpassingen ook aan webrichtlijnen voldoen. 
  
  
archief/concepten/tkprogramma/3.4informatie.1474656074.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2016/09/23 20:41 door Prutzenberg