Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:concepten:tkprogramma:4.10welzijnenvolksgezondheid

Dit is een oude revisie van het document!


Gezondheidszorg

De piratenpartij wil in de volksgezondheid staan het welzijn en zelfbeschikking van de patient centraal stellen. Dat wil zeggen dat de term 'gezondheid' in brede zin wordt geïnterpreteerd. Ook worden fysieke, sociale en geestelijke gezondheid in regelgeving evenwichtig tegen elkaar afgewogen. De rol van verzekeraars wordt ingeperkt. Niet de verzekeraar, maar de arts en de patient bepalen welke zorg nodig is.

Gezondheid wordt onder andere bepaald door levensstijl en adequate medische zorg. De Piratenpartij staat voor keuzevrijheid in hoe je wilt leven. De overheid kan wetenschappelijk aangetoond 'gezond gedrag' stimuleren via voorlichting, maar mag daarmee niet de individuele keuzevrijheid aantasten. Elke zorgverzekering dient voor iedereen toegankelijk te zijn. Levensstijl en gezondheid mogen hier geen invloed op hebben.

Farmaceutische industrie

De ontwikkeling van geneesmiddelen moet naar overheidshanden (universiteiten), zodat ook minder winstgevende medicijnen voor een redelijke prijs op de markt kunnen worden gebracht. De farmaceutische industrie kan daarin samenwerken met deze universiteiten. Patenten op medicijnen, die de prijzen opdrijven uit winstbejag, worden afgeschaft.

Het verplichte eigen risico in de basisverzekering wordt afgeschaft.

Het eigen risico is een straf op (chronisch) ziek zijn. Het leidt tot zorgmijden wat uiteindelijk weer hogere kosten tot gevolg heeft. Het verplichte eigen risico wordt afgeschaft. Het vrijwillig eigen risico is iets tussen verzekeraar en klant en kan blijven bestaan.

Een zorgverzekering valt onder wet van dam.

Door een zorgverzekering onder wet van dam te plaatsen, waarbij een contract na een periode van een jaar maandelijks opzegbaar is, heeft een zorgverzekeraar het hele jaar door een inspanningsplicht om klanten tevreden te houden en is het makkelijker voor een persoon om over te stappen als een verzekeraar weigert in het belang van de verzekerde te handelen.

Stelsel van Zorg en Welzijn

'Decentralisatie in de zorg' zoals ingevoerd op 1 januari 2015 was een verkapte bezuinigingsmaatregel. Zorgaanbieders beperken zich in hun bereik vaak niet tot gemeentegrenzen. Daarom moeten sinds 2015 over hun financiering met meerdere gemeentes afspraken maken. Dit heeft het systeem meer complex en onnodig bureaucratisch gemaakt, en leidde niet tot een overkoepelende regie op de kwaliteit en efficientie van zorgverleners onderling en met gemeentes.

Hiervoor moet de kwaliteit van zorg centraal staan in plaats van de financiering van diensten door zorgaanbieders en -leveranciers. Geen van de betrokken partijen mag hierin nog publieke zorggelden inzetten met winstoogmerk. Zorg wordt betaald uit collectieve middelen en is daarom niet volgens een winstmodel ingericht. De patient is niet een verdienmodel en de zorgbudgetten uit belastinggeld zijn er niet voor winstuitkeringen aan managers of zorgverzekeraars.

Zorgaanbieders dienen te bepalen welke zorg wordt aangeboden volgens een evidence based 'triple-aims' principe:
- 'toon aan dat wat je doet aantoonbaar leidt tot betere uitkomsten van zorg' (bijvoorbeeld wonden gaan sneller dicht);
- 'maak inzichtelijk dat jouw manier leidt tot een betere ervaren zorg' (bijvoorbeeld bejegening bij chronisch zieken);
- 'zorgkosten'.

Op deze manier loont het als samenleving weer om te investeren in preventieve taken. De wijkverpleging kan bijvoorbeeld botbreuken voorkomen, in plaats van in budget alloceren voor de huisarts of het ziekenhuis om ze te gipsen. Dit leidt niet alleen tot een beter welzijn, maar is ook goedkoper.

Bij complexe problematiek bekijkt de lokale zorgorganisatie de diensten van de diverse zorgverleners en selecteert zorg bij de samenwerkende instanties die voor de patient het best, meest efficient en dus het goedkoopst is. Organisaties die worden gecontracteerd voor het uitvoeren van zorg dienen maximaal inzicht te geven in hun organisatiekosten.

In beginsel kan de patient zelf bepalen waar zij haar zorg afneemt. Kan of wil de patient dat niet dan wordt de instelling ingeschakeld die professioneel dominant is, zoals het plaatselijke ziekenhuis.

Het kwaliteitsniveau van zorg is niet iets dat zich leent voor decentrale vaststelling en bewaking. Dit wordt daarom landelijk geregeld. Ook kosten zoals 'management overhead' worden volgens landelijke normen gemaximeerd.

Jeugdhulp zal worden verbeterd.

Door het verplaatsen van jeugdhulp naar gemeenten in 2015 in combinatie met doorgevoerde bezuinigigen is de kwaliteit van jeugdhulp vaak niet adequaat en is er sprake van postcodezorg waardoor jongeren afhankelijk van het gebied waar deze wonen steeds vaker niet terecht kunnen voor broodnodige zorg. Bezuinigingen in jeugdhulp mogen niet zorgen voor kwaliteitsverschil per gemeenten. Het beschikbare budget voor jeugdzorg moet hiervoor omhoog en er komt een betere controle op geleverde zorg. Daarnaast moet jeugd-ggz weer terug naar de zorgverzekeringswet. Om privacy van het kind te garanderen worden patientgegevens niet of zo min mogelijk gedeeld met gemeenten. Waar deze wel gedeeld worden gelden strenge eisen waar zo min mogelijk mensen toegang hebben tot deze gegevens.

Patient gegevens

De gegevens van en over de patient zijn en blijven onvervreemdbaar eigendom van de burger zelf. Ter aller tijde moet daarom inzichtelijk zijn aan wie gegevens op een need-to-know basis beschikbaar zijn gesteld. Gegevens mogen door zorgaanbieders niet ter beschikking gesteld worden aan derden zonder expliciete toestemming van de patient. Ook als de patient ervoor kiest op voorhand alle gegevens transparant inzichtelijk te stellen voor zorgverleners, bevatten de brongegevens een audit trail waarin staat welke gegevens door welke instantie zijn ingezien en/of gedeeld aan derden, zoals verzekeraars of apothekers. Deze audit trail is transparant online inzichtelijk voor de eigenaar van de data (de burger). Wanneer een arts een medicijn voorschrijft, is dat ook zichtbaar voor de partij die het medicijn uitreikt. Door deze elektronische afstemming kan medicijn distributie efficienter worden ingericht dan via de decentraal fysiek ingerichte apothekers waar je naar toe moet voor je medicijnen.

Een ongewenst gevolg van het decentraal beleggen van financiering bij de gemeentes met de wetswijziging in zorg van 2015, is dat gemeentes zelf gegevens van patienten zijn gaan vastleggen zoals 'heeft deze patient schulden?' Gemeentes en verzekeraars mogen geen eisen stellen aan de toewijzing van gelden aan patienten en mogen dus ook geen patient gegevens vastleggen.

Op basis van statistieken per wijk, of andere homogene kostengroepen kan gericht gestuurd worden op herinrichting van bepaalde aspecten van de zorg om deze effectiever, efficienter of gewoon goedkoper te kunnen maken. De organisatie daarvan ligt bij een trusted third party, bijvoorbeeld een instantie als de NZA, maar niet bij de zorgverzekeraar of een financier zoals de gemeente.

archief/concepten/tkprogramma/4.10welzijnenvolksgezondheid.1474609868.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2016/09/23 07:51 door javandijken