Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:concepten:tkprogramma:4.5wetenschap

Dit is een oude revisie van het document!


4.5 Onderwijs en Wetenschap

(Annet en Henk WIP)

Onderwijs

=1. basisonderwijs=

De Piratenpartij stelt de menselijke maat voorop: scholing moet toegankelijk zijn voor iedereen en gebaseerd op aanleg, belangstelling en talenten van het kind.

Leren voor een gezonde toekomst.een duurzame en gezonde samenleving begint op school.

Burgerschap en diversiteit

De Piratenpartij vindt dat kinderen op de basisschool worden al moeten worden voorbereid op een democratische en diverse samenleving.

Investeren in mediawijsheid

• Basisscholen bieden lessen in mediawijsheid aan waarin scholieren leren om te gaan met internet en andere media.

Investeren in sport en beweging

•Er wordt geïnvesteerd in schoolzwemmen en sportlessen.

Investeer in kwaliteit. •op passend onderwijs wordt niet bezuinigd, zodat kinderen die extra aandacht en begeleiding nodig hebben dat krijgen.

Ook programma’s voor hoogbegaafde kinderen worden ondersteund.

•Leraren worden goed opgeleid en krijgen een salaris dat past bij het belangrijke werk dat zij doen.

•Leraren, leerlingen en ouders krijgen meer zeggenschap over hun school.

•Scholen krijgen de vrijheid af te zien van de eindtoets in het basisonderwijs.

2. Voortgezet- en wetenschappelijk onderwijs

Onderwijs is de basis van een informatiesamenleving. Via het onderwijs leren mensen hoe ze met de informatiesamenleving om kunnen gaan en welke waarde informatie heeft. Gedegen onderwijs helpt mensen een denkkader te ontwikkelen waarin nieuwe informatie ingepast kan worden. Zonder zulk onderwijs is informatie waardeloos.

Informatie werd vóór het internettijdperk voornamelijk geordend en gewaardeerd door professionals. Journalisten schreven in kranten en tijdschriften, wetenschappers publiceerden onder elkaar en redacteuren stelden een encyclopedie samen. In de informatiesamenleving moet iedereen informatie kunnen ordenen en waarderen. Iedereen is journalist, wetenschapper en redacteur. Dat vereist een brede algemene kennis die verder gaat dan de hoofdlijnen van het nieuws. Nieuws is dat wat afwijkt van het normale. Onderwijs leert ons wat normaal is, zodat we zelf kunnen beslissen of we ons aan willen passen of niet.

Onderwijs op alle onderwijsniveaus is een burgerrecht.

Onderwijs op alle onderwijsniveaus is een burgerrecht. Zonder onderwijs tot op het niveau dat iemand aankan kan een persoon bovendien niet optimaal functioneren in een informatiesamenleving. Iedereen die daarvoor de kwaliteiten en de wil heeft, moet van elk onderwijsniveau kunnen doorstromen naar een volgend niveau.

Iedere Nederlander moet over vrije toegang tot onderwijs beschikken, die niet gelimiteerd wordt door zijn/haar cultuur of economische achtergrond. Burgers hebben fundamentele kennis en kunde nodig om in de informatiesamenleving te functioneren. Daarom moet iedere burger toegang hebben tot onderwijs, om zo actief mogelijk deel te kunnen nemen aan de vrije informatiesamenleving.

Onderwijs over omgaan met informatie.

In de vrije informatiesamenleving ligt er een grote nadruk op alle vormen van informatie. Daarom moet worden onderwezen wat informatie is, hoe je er mee omgaat, wat je er mee kan, en wat het verschil is tussen 'open', 'vertrouwelijke' en 'persoonlijke' informatie.

Toetsing van kennis moet los staan van verplichting om lessen te volgen.

Het volgen van lessen en het toetsen van kennis en vaardigheden zijn twee aparte zaken. Studenten moeten toetsen kunnen maken zonder het standaard onderwijs daarvoor te volgen. Lessen moeten als doel hebben de student te ondersteunen, zij dienen niet als aanwezigheidscontrole.

Leermaterialen moeten vrij toegankelijk zijn en -wanneer bekostigd door de overheid- onder een open licentie ontwikkeld en aangeboden worden. Les- en leermaterialen moeten zoveel mogelijk vrij en online toegankelijk worden. Leermaterialen die worden bekostigd door de overheid moeten open ontwikkeld worden en vrij toegankelijk zijn. Op deze manier kan iedereen op de wereld ervan profiteren.

Colleges moeten online voor iedereen onder een vrije licentie beschikbaar zijn.

Onderwijsomgevingen worden met open source software ontwikkeld.

Het ontwikkelen en delen van open source software, bedoeld voor onderwijs, maakt de ontwikkeling van onderwijsomgevingen efficiënter, stimuleert samenwerking tussen onderwijsinstellingen en verhoogt op den duur de kwaliteit van het onderwijs. Iedere onderwijsinstelling in de wereld kan van deze softwareontwikkeling profiteren en helpen deze verder te ontwikkelen.

Wetenschap

De wetenschap is één van de ankers van een optimaal functionerende democratie. Wetenschap dient daarom onafhankelijk zijn en geen taboes kennen. Ook moet de kennis en expertise van wetenschappers voor iedereen toegankelijk zijn. Juist dan levert wetenschap een maatschappelijke meerwaarde op. Wetenschap vertegenwoordigt een waarde en is een doel op zich.

Wetenschap moet niet door de economie en de politiek gestuurd worden. Het vertrouwen in wetenschappers neemt af wanneer zij politieke of economische belangen vertegenwoordigen. De wetenschap moet onafhankelijk en transparant zijn. De Piratenpartij wil daarom alle ruwe wetenschappelijke data publiceren en alle wetenschappelijke publicaties vrij toegankelijk maken. Met publieke middelen gefinancierde wetenschap moet gratis toegankelijk zijn.

Kennis die mede door publieke financiering tot stand is gekomen op universiteiten en andere instellingen, is open en patentvrij en moet kosteloos en vrij toegankelijk zijn. Wat (mede) met publiek geld gefinancierd is, moet voor iedereen open en vrij toegankelijk zijn. Op deze kennis, en alles wat eruit voortkomt, kan geen monopolie in de vorm van een patent worden verleend.

Alle wetenschappelijke artikelen worden in een open formaat en vrij toegankelijk gepubliceerd, inclusief alle ruwe data. Wetenschappelijke artikelen stijgen in waarde naarmate ze vaker worden aangehaald in andere wetenschappelijke artikelen. Dit geldt ook voor hyperlinks, die op het internet verwijzen naar andere documenten (webpagina's). Door alle wetenschappelijke artikelen open en in een open formaat te publiceren, wordt kennis gemakkelijker gedeeld. Door de ruwe data die nodig zijn om het onderzoek te reproduceren ook te publiceren kunnen wetenschappelijke artikelen beter gecontroleerd worden. Bovendien kunnen de data ook voor ander onderzoek bruikbaar zijn.

Peer-review in open source context wordt gefaciliteerd.

Wetenschappelijke artikelen worden nu vaak geplaatst in (beperkt toegankelijke) wetenschappelijke tijdschriften. Doordat deze tijdschriften een goede reputatie hebben, omdat collegawetenschappers de artikelen beoordelen, heeft publicatie in een (gesloten) wetenschappelijk tijdschrift grote waarde voor de wetenschapper. Om open publicatie te bevorderen moet peer-review in een open source context worden gefaciliteerd.

archief/concepten/tkprogramma/4.5wetenschap.1470736015.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2016/08/09 11:46 door quisqo