Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:concepten:tkprogramma:4.6ontwikkelingssamenwerking

Dit is een oude revisie van het document!


4.6 Ontwikkelingssamenwerking

De Piratenpartij wil alle mensen op de wereld gelijke kansen bieden om zich te ontplooien. Daarom moet informatie, kennis en expertise voor zover mogelijk met alle mensen gedeeld worden.

Niet de overheden in ontwikkelingslanden moeten centraal staan bij het bieden van ontwikkelingshulp, maar de mensen. Juist wanneer mensen de kans krijgen zich te ontwikkelen, zal een land zich ontwikkelen. Door de wereld van de ontwrichtende werking van patenten en auteursrechten te ontdoen, krijgt iedereen de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Alle mensen kunnen dan op gelijke voet nieuwe ideeën delen en uitvoeren. Onderdeel van het beleid van de Piratenpartij is het wereldwijd bevorderen van overdracht van (technologische) kennis.

Verspreiding van kennis door middel van open source geeft individuen de mogelijkheid om zélf met techniek bezig te zijn. Landen en mensen kunnen zich ontwikkelen door kennis over te nemen van landen die hier verder mee zijn. Onderdeel van beleid wordt het open en vrij delen van gegevens, informatie en kennis met ontwikkelingslanden.

Ontwikkelingssamenwerking kan worden gestimuleerd door kennisdeling. De inzichten die door de tijd zijn opgedaan, worden gedeeld met landen en mensen die hier belangstelling voor hebben. Soepele regels voor gebruik gepatenteerde technologie.

Juist ook voor ontwikkelingslanden moeten gepatenteerde technologieën voor de ontwikkeling van het land en de bevolking zonder restricties gebruikt kunnen worden. Bio- en farmaceutische patenten mogen -totdat ze zijn afgeschaft- geen onredelijke restricties opleggen aan ontwikkelingslanden.

Een vrij internet is in het belang van iedereen, het faciliteert het recht op vrije vergaring van informatie en vrije vergadering van mensen. Daarom is het belangrijk dat Nederland een pro-actieve houding aanneemt in de bescherming van een vrij internet, ook buiten de landsgrenzen. Het internet is uitgegroeid tot de primaire vorm van internationale informatie-uitwisseling en daarom dienen eventuele restricties hierop nationaal en internationaal weggenomen te worden.

archief/concepten/tkprogramma/4.6ontwikkelingssamenwerking.1472196729.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2016/08/26 09:32 door javandijken