Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:eu2014:kandidatenlijst

Kandidatenlijst Piratenpartij 2014

1. Matthijs Pontier

Matthijs heeft een achtergrond als wetenschapper. Hij schrijft regelmatig opiniestukken over privacy, digitale vrijheid, een transparante, democratische overheid en een verstandiger drugsbeleid. Zo nu en dan komt hij hierover op de radio of TV, doet hij mee aan debatten of geeft hij hier presentaties. Via deze weg is hij ook bij de Piratenpartij terecht gekomen. Politieke ervaring heeft Matthijs opgedaan door activisme en in de ondernemingsraad van de Vrije universiteit. Matthijs zet zijn ervaring graag in voor de Piratenpartij in het Europees Parlement.

Ik voel me vereerd voorgedragen te worden als lijsttrekker voor de Piratenpartij in Europa. Ik heb me altijd erg voor privacy, digitale vrijheid en hervorming van het auteursrecht geinteresseerd. Omdat dit op Twitter opviel belandde ik al snel bij Het Nieuwe Rijk, Privacy First en Bits of Freedom. Ik publiceer regelmatig opiniestukken op websites als Privacybarometer, Sargasso, de Piratenpartij en Trouw, in diverse Brabantse kranten en het NRC. Verder kom ik met enige regelmaat op radio en TV, zowel regionaal als nationaal. Verder heeft Ancilla van de Leest me voor Geenstijl #Defember geïnterviewd. Onlangs sprak ik over veiligheid en privacy met als opponent PvdA Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch. Ook als wetenschapper ben ik regelmatig geinterviewd en heb zo o.a. de voorpagina van de Spits gehaald. Hiernaast geef ik regelmatig presentaties op conferenties en in collegezalen, zowel Nederlands als Engels. Ik publiceer mijn papers en code gratis, omdat de belastingbetaler daar volgens mij recht op heeft.

Ik heb door zelfstudie en een cursus ‘digitaal actievoeren’ van Bits of Freedom veel geleerd over Europese politiek, ‘communicatiefoefjes’ en succesvolle communicatie-strategieen door Jan Kuitenbrouwer.

Binnen ‘Drugs in Debat’ heb ik met een team het onderwerp drugsbeleid breder aantrekkelijk gemaakt door verschillende invalshoeken te pakken. We hebben debatten georganiseerd, media-aandacht gegenereerd, presentaties gegeven en bij Cannabis Bevrijdingsdag op het podium gestaan. Ik heb contact gelegd en samengewerkt met o.a. Stopdewietpas.nu, VOC Nederland, Legalize, Stichting Drugsbeleid, ENCOD en TNI. Hierdoor, en doordat ik als wetenschapper altijd interdisciplinair heb gewerkt, ben ik een ervaren bruggenbouwer. Eind 2013 heb ik deelgenomen aan een leerzame expert seminar van TNI waarin met diverse organisaties van over de hele wereld een gezamenlijke strategie binnen Europa werd besproken.

Mijn politieke en bestuurlijke ervaring begint in 2002, als ik plaatsneem in het bestuur van Juggs@Vrijburg. In een Vrijburg commissie probeer ik nu meer te focussen op vrijzinnigheid om zo een breder publiek aan te spreken. Via mijn activisme voor de Verontruste VU’ers, die onder andere strijden voor transparant bestuur, meer inspraak en open access publishing, ben ik namens ProVU in de Ondernemingsraad van de Vrije Universiteit terecht gekomen. Hier heb ik meer serieuze politieke ervaring opgedaan. In de commissies Sociale en Organisatorische Zaken en Communicatie was ik onder meer verantwoordelijk voor de sociale media en de OR-pagina in universiteitskrant Ad Valvas. Om censuur te omzeilen hebben we onze eigen website opgezet. Ook dwongen we het bestuur regelmatig tot meer transparantie en het aanpassen van reorganisaties.

Juist in Europa spelen de speerpunten van de Piratenpartij. Bijvoorbeeld in de lopende dossiers rond het opheffen van netneutraliteit en het vastleggen van het TTIP, waarin privacy van Europese burgers opgeofferd zal worden om de VS te pleasen en het auteursrecht nog steviger zal worden vastgelegd. Ik zet de kennis, kunde en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan graag in om me met de Piratenpartij tegen deze wetgeving te verzetten in het Europees Parlement. Het is belangrijk voor onze groei dat we tijdens de campagne en nadat we gekozen zijn positief in beeld komen. Door mijn ervaring met media-aandacht, publiek spreken en politieke ervaring denk ik dat ik een geschikte lijsttrekker ben. Ik ben een ervaren bruggenbouwer en denk de fractie daardoor goed vorm te kunnen geven. Daarom hoop ik dat jullie de kiescommissie steunen en mij als lijsttrekker verkiezen.

2. Janmaarten Batstra

Janmaarten is een innovatieve ondernemer, met focus op duurzaamheid. De realisatie dat overheden op een bijna treurige manier achter technologische innovatie aanhobbelen, met een falend beleid en een totalitaire politiestaat aan de horizon tot gevolg, is voor Janmaarten de motivatie om aan de slag te gaan. Hij staat voor samenwerken waar mogelijk, maar schuwt een fel debat om de kernwaarden van de Piratenpartij te verdedigen absoluut niet.

Als ik mensen vertel dat ik EP kandidaat ben voor de Piratenpartij, wordt ik meestal met een verbaasde en vaak licht afkeurende blik aangekeken. “De Piratenpartij, dat is toch die partij die gratis wil downloaden?” Mijn antwoord is steevast: Ja…Maar er is meer. De Piratenpartij is voor vrij downloaden voor persoonlijk gebruik, als stok achter de deur voor het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen die goed zijn voor artiest en consument. Zonder “illegaal” downloaden was er geen Spotify geweest, geen Netflix etc. etc. En het feit dat deze diensten aanslaan betekent dat mensen graag bereid zijn om te betalen voor dit soort zaken, als het maar voldoende gebruikersgemak met zich meebrengt.

Maar de Piratenpartij is veel meer dan alleen downloaden. Hervorming van het octrooirecht, bijvoorbeeld. Octrooien moeten dienen om innovatie aan te jagen, niet om als wapen aangekocht te worden in rechtzaken. Of neem het beschermen van de privacy, een groot goed dat snel afneemt. Niet voor niets staat het hoog op de agenda van alle progressieve partijen. Maar de Piratenpartij roept dit al jaren, en niet alleen in verkiezingstijd…

En zo zijn er nog een fiks aantal punten, die allemaal terug te vinden zijn in het partijprogramma. Al met al is de Piratenpartij een gezonde partij met volwassen standpunten die getuigen van digitale kunde, toekomstvisie en de gemeenschappelijke wil om de maatschappij naar een betere toekomst te sturen. Niet voor niets zijn er piratenpartijen in 48 landen, een unicum in de mondiale politiek. Allemaal mensen die inzien dat de huidige overheden het tempo van de technologische ontwikkeling niet kunnen volgen, met afglijding van rechtsstaat en democratie tot gevolg. Een dergelijke partij vertegenwoordig ik graag in het Europees parlement!

Natuurlijk gaat lang niet alles goed in de EU. Zo zijn er veel onderwerpen die veel beter op regionaal of nationaal niveau geregeld kunnen worden dan vanuit Brussel. Maar juist voor die onderwerpen die de kernpunten van de Piratenpartij vormen, is Europese samenwerking noodzakelijk. Ik ben Euro-kritisch, niet Euro-sceptisch. Nederland heeft in haar eentje geen invloed op mondiale zaken als octrooirecht, privacy-bescherming, een vrij internet en directe democratie. Maar als EU kunnen we deze zaken wel effectief op de agenda zetten. Daarom hebben we piraten nodig in het Europarlement. Digitaal behendig, snel inspringend op nieuwe technologische ontwikkelingen en, heel belangrijk, met het hart op de juiste plek. De piraten van nu zijn de nerds van vroeger, de whizkids, de Beta’s..Ze zijn niet uit op status en macht, maar zijn zich bewust van de mogelijkheden die technologische ontwikkeling biedt voor het verbeteren van de maatschappij. Een gezonde visie, als je het mij vraagt.

Ik sta bekend om mijn praktische aanpak. Binnen het Europees parlement wil ik werken aan het daadwerkelijk verwezenlijken van onze standpunten. Geen gemakkelijke taak, omdat onze punten vernieuwend zijn. En in mijn huidige werk als innovatief en duurzaam ondernemer heb ik geleerd dat innovatie doorvoeren een zaak is van enthousiasme en lange adem. Deze eigenschappen zal ik dan ook meenemen naar het parlement.

Veel europarlementariers leiden een relatief teruggetrokken bestaan. Daar pas ik voor… De realisatie van onze standpunten zal regelmatig voor vuurwerk zorgen bij de gevestigde orde, en daar zie ik naar uit! Ik sta voor samenwerken wanneer het kan, diplomatie wanneer het nodig is en knokken wanneer het moet. Als jullie mij naar Brussel sturen, zal Brussel merken dat er een nieuwe generatie staat te trappelen om het ontstane gat tussen technologische ontwikkeling en regelgeving te dichten. En dat is hard, heel hard, nodig.

3. Charif Mews

“Een dag niets geleerd is een dag niet geleefd,” het levensmotto van Charif. Met een wiskundige achtergrond en een liefde voor programmeren, politiek, ondernemen en psychologie is hij bezig om een betere wereld te realiseren. Zijn bevlogenheid als het gaat om transparantie en de bescherming van de privacy van het individu, verklaart zijn hang naar techniek, politiek, journalistiek en psychologie. De Piratenpartij was dus ook gelijk de partij waar hij actief voor zou worden na zijn studie.

Na de dood van Aaron Swartz is bij hem de knop omgegaan om van passieve steun naar actieve steun te gaan. Op dit moment is Charif actief in het ondersteunen van journalistiek door middel van vernieuwende storytelling. Daarnaast is hij bezig met het bouwen van een muziekplatform waar hij de traditionele muziekindustrie mee wil veranderen.

Verder volgt Charif de gebieden voedselveiligheid en milieu goed, maar hij is ook niet vies van economische modellen en begrotingen. Op de middelbare school zat hij al in het debatteam en mocht meedoen aan MEP (Model European Parliament). Hier heeft hij op een vroege leeftijd al geleerd dat veranderingen in het politieke proces langzaam gaan in tegenstelling tot techniek. Toch ziet Charif genoeg kansen en gaat hij door zijn positiviteit, harde werkethos en strategisch inzicht er alles aan doen om een transparante maatschappij te krijgen en een vrij internet te behouden.

4. Gerben Brands

Gerben Brands zit sinds 2012 in het partijbestuur, en is sinds oktober 2013 onze secretaris. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan het opzetten van de afdeling Groningen, waarin hij zowel bestuurslid als woordvoerder is geweest. Brands is afgestudeerd maatschappelijk werker heeft ervaring in allerlei inspraakorganen. Hij wil meedoen met de verkiezingen om de Piratenpartij en onze standpunten onder de aandacht te brengen.

De meeste piraten zullen mij kennen vanuit het bestuur. Hierin heb ik zitting sinds 2012, sinds oktober 2013 als seceretaris. Daarnaast ben ik actief geweest met het opzetten van de afdeling Groningen, waarin ik zowel bestuurslid ben (geweest) als woordvoerder. Omdat ik binnenkort dichter bij Brussel ga wonen heb ik in Groningen een stap terug gedaan. Voor een ieder die mij niet kent, of niet voldoende goed kent stel ik me graag nader voor. Vragen zijn ten alle tijde welkom.

Ik ben afgestudeerd maatschappelijk werker, gespecialiseerd in het opbouwwerk. Momenteel werk ik bij een groot Zweeds meubelbedrijf, daar verkoop ik keukens. Een baan die erg veel tijd vraagt en, helaas, weinig flexibiliteit biedt. Naast deze fulltime baan houd ik me meerdere uren per dag bezig met het reilen en zeilen binnen de Piratenpartij Nederland. Een behoorlijke klus, want er moet nog veel gedaan worden! Ik stel me beschikbaar als kandidaat voor de Europeese verkiezingen omdat ik piraat ben! En ik vind dat de Piratenpartij meer invloed moet hebben op het politieke systeem. Een systeem dat nodig herzien moet worden! Directe democratie betekend dat politiek bij de burgers hoort te liggen, wij(!) bepalen de agenda. Ik wil me hier meer dan fulltime voor inzetten.

Onderwerpen die mij in het bijzonder aanspreken zijn veranderingen binnen de zorgstelsel en de privatisering. De ontwikkelingen die binnen deze gebieden gebeuren zijn binnen de diverse Europese landen bijzonder uitéénlopend, dit is zorgwekkend. De steeds verdergaande privatiseringsvoorstellen baren ook zorgen. Als voorbeeld drinkwater, dat is toch een burgerrecht?! Maar ook zorg bestaat steeds meer uit commerciële, in plaats van kwalitatieve beslissingen. Deze onderwerpen zien we ook terug op de agenda van de Nederlandse politiek (zowel nationaal als regionaal).

Ik ben geen politicus. Wel heb ik meerdere jaren ervaring binnen medezeggenschapsraden en diverse commissie werkzaamheden. Ook heb ik veel politieke vrienden. Het spelletje zie ik wel, ik ben alleen niet heel bereid ze altijd mee te spelen. Dat maakt mij -vind ik- geschikt.

Voor de Piratenpartij zal ik graag op de lijst geplaatst worden op de tweede, derde of vierde plaats. Gezien de kiesdrempel van ongeveer 185.000 stemmen verwacht ik dat we een leuke uitdaging hebben om mij dan ook in het Europees parlement te krijgen! Onmogelijk, zeker niet. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, de rechtszaak BREIN, de snowden-onthullingen en een enorme hoeveelheid enthousiasme van alle vrijwilligers van de Piratenpartijen in Europa, verwacht ik dat zetels mogelijk zijn…

5. Steven Russchenberg

Politiek is Steven met de paplepel ingegoten. Al in zijn jonge jaren stond hij met zijn ouders op de barricaden te demonstreren tegen kernwapens. Toen in 2012 de Piratenpartij in zijn vizier kwam, werd hij direct actief lid. Eerst vooral in Leiden, later in de Ledenraad en uiteindelijk als bestuurslid, verantwoordelijk voor onder andere de werkgroep Communicatie. Hij ziet de EU als de plaats waar bij uitstek een groot deel van onze kernpunten in wetgeving verankerd kunnen worden en hoopt dan ook in Brussel een steentje hieraan bij te dragen.

In mijn jonge jaren ben ik door mijn ouders naar menig anti-kernwapen demonstratie meegesleept. Dit heeft mijn interesse in politiek gewekt. Daarbij is het een regelmatig terugkerend onderwerp op familiebijeenkomsten. Ik vind het vanzelfsprekend dat je gebruik maakt van je democratisch recht en je daarom aansluit bij een politieke beweging of partij. Eerst was ik lid van een (andere) liberale partij maar de Piratenpartij heeft het uiteindelijk gewonnen. De zittende politieke partijen houden mijns inziens te veel vast aan methoden die niet meer voor ons werken. Piraten zijn nieuwsgierig en toekomstgericht en staan daarom open voor nieuwe inzichten, maar wel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wij willen evidence-based en geen fact-free-politics.

In 2012 ben ik lid geworden van de Piratenpartij. Vrijwel direct ben ik actief geworden binnen de partij want het was verkiezingstijd. Ik heb gewerkt binnen de Leidse afdeling en in 2013 was ik lid van de ledenraad. Daar heb ik gewerkt aan het samenstellen van de beroepscommissie en heb meegeschreven aan het verkiezingsprogramma voor Europa. Momenteel ben ik actief in het bestuur.

Ik heb een diverse achtergrond. Zo heb ik in het verleden een fast food restaurant gerund. Ik ben testprojectleider geweest bij Rijkswaterstaat. Ik kan je tijdens het bereiden van een hamburger alles vertellen over de verkeerssystemen op de Nederlandse snelwegen. Momenteel werk ik als applicatiebeheerder voor het bevolkingsonderzoek. Op een blauwe maandag heb ik de lerarenopleiding gedaan en ik studeer, als omstandigheden het toelaten, in deeltijd losse modulen wijsbegeerte.

De Europese Unie is momenteel een speeltje van politici, NGO’s en grote bedrijven. Ondanks de mogelijkheid tot inspraak (burgerinitiatief en consultatieronde) staat de EU te ver van de Europese bevolking. Eens in de vijf jaar mogen wij het parlement kiezen en in die vijf jaar worden de parlementariërs overspoeld door lobbyisten. De invloed van belangengroepen op parlementsleden is groter dan die van de burgers die zij dienen te vertegenwoordigen.

Ondanks dit biedt het Europees Parlement zeker mogelijkheden. In het verdrag van Lissabon heeft het parlement meer macht gekregen en ik zie dat sommige parlementariërs daar goed gebruik van maken om richtlijnen en verordeningen te verbeteren ten behoeve van de burgers. Helaas gebeurt ook het tegenovergestelde: parlementariërs die letterlijk de wensen van lobbyisten overnemen in amendementen. Daarom is het van groot belang dat de piraten een zo groot mogelijke vertegenwoordiging krijgen in het parlement. Door het aangaan van allianties met andere groepen in het Europees Parlement kunnen we zorgen voor een goede afweging van de belangen van alle Europeanen.

De EU is bij uitstek de plaats waar een groot deel van onze kernpunten in wetgeving verankerd kunnen worden. Eén gemeenschappelijk beleid over bijvoorbeeld auteursrechten of octrooirecht voorkomt dat de 27 lidstaten speelbal zijn van machtige lobby’s van het internationale bedrijfsleven of de grootmachten. Handelsverdragen zoals ACTA en het aankomende TTIP zullen we ook goed in de gaten moeten houden. Dit soort verdragen zijn meestal niet in het voordeel van de burger. Ik zit niet te wachten op ‘investeerdersbescherming’ die multinationals de mogelijkheid geeft om onze democratie te ondermijnen en onze burgerrechten af te nemen. Piraten zijn hard nodig in het parlement om deze stroom aan inperkingen van onze rechten te stoppen.

6. Gijs Peskens

Gijs zet zich vanaf jonge leeftijd al in voor privacy en internet rechten. Gijs is autodidact en heeft zich ontwikkeld tot ervaren ICT’er. Al vroeg kwam Gijs in aanraking met activisme en heeft hij zich op die manier ingezet voor een andere wereld. Hoewel Gijs in 2013 een demonstratie organiseerde tijdens de kroning voor democratie en gelijkheid zal hij de wil van de leden volgen en zich inzetten voor directere democratie.

Al vanaf jonge leeftijd wist ik dat de wereld niet helemaal goed in elkaar zit: de overheid heeft onevenredig veel macht en naar de mensen wordt niet voldoende geluisterd. Vandaar ook dat ik me al vroeg begon in te zetten voor mijn idealen en wist dat ik binnen de politiek de dingen wilt veranderen. De oude politiek functioneert niet meer, het vertrouwen in de politiek is niet verbazingwekkend dan ook op een historisch dieptepunt. Ik zie in de Piratenpartij de énige oplossing: meer democratie en werkelijke inspraak creëren en ervoor zorgen dat iedereen de overheid kan controleren door pro-actieve transparantie.

Vanuit het activistische leven heb ik enige ervaring met media en lobbyen, in 2013 hielp ik mee met de organisatie van “Het is 2013”, een protestgroep vóór democratie en gelijkheid. Verder heb ik vanuit andere activistische organisatie ook redelijke ervaring opgedaan met de pers en ken dus het klappen van de zweep.

Mijn doel in Europa is moeilijk om goed op papier te zetten. Mijn hoop is het tij te kunnen keren en ervoor te zorgen dat dingen als TTIP of ACTA geen enkele kans meer krijgen. En dat wij werkelijke democratie krijgen in Europa. Waar iedereen ongeacht rang of stand mee kan discussiëren en bovenal inzage krijgt in het hele gebeuren. Maar als ik realistisch ben zeg ik dat het té vroeg is om het tij te kunnen keren, laten we er eerst maar eens de rem op gooien. Een soort barricade om de regelzucht en drang naar macht tegen te houden. Zodra wij dat als Piraten voor elkaar krijgen keren wij het tij vanzelf!

Voor mij is het belangrijkste dat wij de macht terug brengen naar daar waar die hoort te zijn: bij de mensen zelf. Niet bij een ondoorzichtig plat gelobbyd instituut wat op zulk ondoorgrondelijke wijze opereert dat er bijna een volwaardige studie voor nodig is om het hele gebeuren te begrijpen. Ik wil niet de politiek naar de mensen brengen. Nee. Dat zou verkeerd om zijn, ik wil de mens in de politiek brengen!

7. Wiel Maessen

Wiels kenmerkende profiel vergeet je niet vlug, en hij is bekend van zijn activisme tegen het rookverbod. Hij is open minded en breed geïnteresseerd. Hij heeft een lange ervaring en interesse in de politiek, en weet het een en ander van wat er aan de democratie schort wat betreft intransparantie en gebrek aan verantwoording. Iets waar hij graag verandering in zou brengen, als wij hem die kans geven.

Sinds 2004, toen ik mijn lidmaatschap van Groen Links na 25 jaar opzegde, was ik partijloos. Er was eigenlijk geen partij meer die me kon bekoren omdat het streven naar echte vrijheid bij alle partijen steeds meer was vervangen door een supergeloof in de overheid als degene die problemen maar moest oplossen.

En ineens vond ik een partij met sprankelnieuwe ideeën. Een partij die twijfelde aan de representatieve democratie en zelfs met een oplossing kwam: Liquid Democracy. Een partij met een internationale achtergrond die zich niet tussen oogkleppen opsloot en niet alleen naar het Nederlandse wereldje keek. Een partij die IT en internet zag als belangrijke mogelijkheden om een 200-jarige, onderhand demente vorm van democratie te hervormen. Een partij die zeer kritisch was op Europa zonder meteen het kind met het badwater weg te willen gooien, zoals zoveel Eurosceptische partijen dat willen. En een partij met een jeugdig elan die 'out of the box' kon denken.

In de strijd tegen de anti-rokenlobby heb ik al vaker met de EU te maken gehad en dat was allesbehalve een prettige ervaring. Zo torpedeerde de Europarlementvoorzitter een conferentie die we hadden georganiseerd in de gebouwen van het Europarlement, nadat een anti-roken NGO, die goede vriendjes was met de Europese Commissie, hun in een brief meedeelde dat wij niets anders waren dan een vermomming van de tabaksindustrie (wat beslist niet waar was). Voor mij was dat een duidelijk voorbeeld van het ondemocratische karakter van de EU die voornamelijk wordt aangestuurd door allerhande belangengroepen maar duidelijk niet door burgers.

Deze ervaring is één van de grote drijfveren om in Brussel te gaan vechten voor een democratischer Europa, een Europa van de burger en niet van de belangen van de al dan niet vermomde lobby's van de grote industrieën. Een Europa waarin de macht niet meer bij een kleine elite in de Europese Commissie berust maar bij het democratisch gekozen Europarlement. Maar ook een Europa dat consultaties van de burger (zoals het EU-referendum) serieus neemt en niet de individuele belangen van de ego's in de EC najaagt.

Ik ben een grote aanhanger van het subsidiariteitsbeginsel, waarbij politieke macht zo dicht mogelijk bij de burger komt te liggen. Europa hoort in dat principe zich alleen te bemoeien met de beleidsterreinen waarin zij een positieve rol kan vervullen voor de bevolking van de EU-landen en hoort zich niet met elk beleidsterrein te bemoeien. Ik ben dan ook tegen een Europese politieke unie.

Ik ben er vast van overtuigd dat de Piratenpartij de verroeste politiek op zijn kop kan zetten door haar verfrissende kijk op politieke vraagstukken. En ik wil daar heel graag aan meewerken!

8. Rogier Schuurman

Rogier is masterstudent theoretische natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij actief in het Europese Jeugdforum om te strijden voor jeugdrechten, heeft contacten in vrijwel alle Europese landen en spreekt zeven talen. Sinds 2010 is Rogier actief voor de Piratenpartij met als specialiteit privacy-issues. Op dit moment houdt hij zich bezig met binnen en buiten de partij zo veel mogelijk mensen aan de e-mailversleuteling te krijgen. Op die manier kunnen mensen hun privacy beschermen als de overheid het niet doet.

Beste Piraten,

Misschien voel je je niet aangesproken of zelfs beledigd omdat ik jou, de lezer, zojuist een piraat heb genoemd. Maar ik ben niet de eerste. De auteursrechtenlobby, in hun eindeloze campagne om alles wat hun verdienmodel tegengaat zwart te maken, heeft iedereen tot piraat gebombardeerd: eerst de kopieerders van cassettebandjes en floppy's, daarna de uploaders van programma's, daarna ook de downloaders en zelfs iedereen die een link publiceert of uitwisselt. En als de lobbyisten hun zin krijgen en auteursrechtelijke inbreuk binnen het strafrecht komt, zijn we straks ook allemaal criminelen!

Maar het lijkt alsof de staat en haar inlichtingendiensten dat niet eens afwachten en alvast iedereen als crimineel behandelen. Je e-mailverkeer, je telefoongesprekken, je whatsapp-berichten: niets is veilig. Tenzij wij nu van ons laten horen, en een stem uitbrengen tegen de huidige politiek en voor bescherming van onze verworven rechten.

Europa is het juiste platform om deze afbrokkeling van onze vrijheden een halt toe te roepen. Te vaak proberen Nederlandse (en buitenlandse) politici onpopulaire onderwerpen via de Brusselse achterdeur in te voeren, en lobbyisten, buiten de aandacht van de nationale media, gaan vrij hun gang om wetten in hun voordeel te (her)schrijven. Juist daar is de Piratenstem hard nodig.

Goed, toch nog iets over mezelf: ik ben masterstudent theoretische natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, en actief bij de Piratenpartij sinds 2010. In het kader van het Europese Jeugdforum (youthforum.org) ben ik in Straatsburg geweest om campagne te voeren voor jeugdrechten, en ik durf te zeggen dat ik de Europese bureaucratie beter ken dan de meeste Nederlanders (maar dat zegt niet veel).

Binnen de Piratenpartij houd ik me nu bezig met het organiseren van cryptoparties, waar mensen leren om hun e-mail en surfgedrag te beveiligen en versleutelen. Want het is nog altijd sneller om je eigen beveiliging te versterken dan om het gedrag van de overheid te veranderen.

9. Dylan Hallegraeff

Vanuit zijn technisch-creatieve achtergrond wil Dylan (33) samen met de Piratenpartij het beleid veranderen door mensen bewust te maken van het belang van een vrije informatiesamenleving. Naar zijn mening is de huidige wetgeving rondom auteursrechten en patenten een slechte grap. Een systeem dat ooit met de beste bedoelingen is opgezet om creativiteit te stimuleren sorteert nu het tegenovergestelde effect.

Dylan ziet dat dit onderwerp bij mensen laag op de agenda staat. Hij denkt dat dit op zijn minst gedeeltelijk wordt veroorzaakt doordat het te vaak wordt gegoten in begrippen die voor veel mensen nietszeggend zijn. Het voor iedereen inzichtelijk maken van de schadelijke kanten van het patentsysteem is volgens hem precies een van de bestaansredenen van de Piratenpartij.

Dylan hoopt dan ook bij te dragen aan het inzicht van gewone burgers in de steeds verdergaande beperkingen die opgelegd worden aan onze digitale samenleving. Om op die manier mee te werken aan het doorbreken van die beperkingen.

10. Dirk Poot

Dirk heeft bedrijfskunde en geneeskunde gestudeerd. Hij is werkzaam als programmeur en ontwikkelt medische applicaties. Voor Dirk is een vrij internet een voorwaarde voor een open en democratische samenleving, een bron van inspiratie en kennis, en vooral ook een bron van kritische informatievoorziening.

Vanuit zijn achtergrond als medicus en programmeur maakt hij zich zorgen over de risico's van het ongelimiteerd opslaan van privacygevoelige informatie in overheidsdatabases in het algemeen en in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) in het bijzonder. Hij schrijft al jaren over de risico's van het patentsysteem voor de betaalbaarheid van geneesmiddelen en de bruikbaarheid van software. Vanuit deze achtergrond maakt hij zich sterk voor een vrij en open internet. Sinds eind 2010 is hij bestuurslid en woordvoerder van het bestuur van de Piratenpartij.

archief/eu2014/kandidatenlijst.txt · Laatst gewijzigd: 2016/09/17 10:28 door Azonata