Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:one_issue

One-Issue Partij?

De Piratenpartij is in Nederland nog vrij onbekend, maar al voordat we goed en wel opgestart zijn roepen media en anonieme commentatoren al dat we een one-issuepartij zijn, en dat in de Tweede Kamer geen plaats is voor een partij met maar één standpunt. Wat dat laatste betreft: de Partij voor de Dieren heeft ook twee zetels, en de PVV van Wilders steunt ook zeer sterk op één punt. Maar de Piratenpartij is juist géén one-issuepartij: wij zijn een moderne partij die privacy, vrijheid van meningsuiting en rechtsbescherming hoog in het vaandel houdt, in een maatschappij waar deze steeds meer onder druk staan. Wij zijn er van overtuigd dat de economie en ons welzijn afhankelijk is van een open informatiemaatschappij, waarin kennis en informatie voor iedereen beschikbaar is en zonder belemmeringen kan worden gedeeld. Die open informatiemaatschappij is daarom leidend voor alle andere beleidsonderwerpen.

De druk op onze burgerrechten is groot: machtige lobby's van farmaceuten, uitgevers, filmmaatschappijen en andere firma's sturen aan op draconische maatregelen tegen burgers die hun winstmarges in gevaar brengen. Verder komt onze privacy steeds meer in het gedrang. Als u wilt vliegen moet u tegenwoordig al door een naaktscanner lopen. Er worden in Nederland meer telefoons en internetverbindingen afgetapt dan in de gehele Verenigde Staten. Elke Nederlander die een paspoort haalt moet zijn vingerafdrukken afgeven, waarna deze in een centrale database worden opgeslagen. De Verenigde Staten willen in de naam van de oorlog tegen het terrorisme al onze bankgegevens en data van onze eigen veiligheidsdiensten hebben. Het lijkt wel alsof wij allemaal verdachten zijn. Dit is een proces dat nu plaatsvindt: als de Piratenpartij over vier jaar pas meedoet, is het mogelijk te laat om dit tegen te houden.

En we hoeven niet ver te zoeken naar meer recente voorbeelden: Een net uitgelekt ontwerpverdrag wil providers dwingen downloaders hun internettoegang te ontzeggen, het aantal internettaps is dit jaar explosief gestegen, BUMA wil internetproviders dwingen de toegang tot auteursrecht schendende sites te blokkeren, en “YouTube-belasting” handhaven. De VVD wil graag de politie overal preventief laten fouilleren. Aan deze lijst van absurditeiten lijkt geen einde te komen.

Bovendien is het van zeer groot belang dat er eindelijk mensen in de Tweede Kamer komen die echt verstand hebben van computers, internet en techniek. Naïeve politici met goede bedoelingen gooien veelal zonder het te weten de (digitale) rechten van Nederlanders in de prullenbak. De gemiddelde digibeet begrijpt bijvoorbeeld niet meteen waarom een internetfilter zinloos en schadelijk is, ook al gebeurt dit onder het mom van het beschermen van kinderen. De invoering van de OV-chipkaart, op zichzelf al een ongevraagde nieuwe inbreuk op je privacy, maakt pijnlijk duidelijk dat de overheid van IT weinig kaas heeft gegeten.

Privacy, vrijheid van meningsuiting en rechtsbescherming beïnvloeden elk aspect van ons leven. Als u 's ochtends uw e-mail controleert, als u belt met uw mobiele telefoon, als u over straat loopt: ongemerkt wordt u de hele dag bekeken. De laatste jaren zijn veel wetten ingevoerd die indruisen tegen de grondrechten van iedere burger: recht op privacy, recht op een eerlijke rechtsgang, en vrijheid van meningsuiting. De Piratenpartij zal bij elk wetsvoorstel uw burgerrechten in het oog houden en nooit concessies doen, ook niet in de naam van meer (schijn)veiligheid.

Hoewel sommige politieke partijen 'vrijheid' in hun naam hebben staan, is de Piratenpartij de enige partij die uw vrijheid als hoogste prioriteit heeft. Wij staan voor oer-Hollandse principes, zoals vrijheid, privacy, tolerantie en nuchter pragmatisme.

archief/one_issue.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:44 door KapiteinG