Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:persberichten:augustus_2011

Persberichten Piratenpartij augustus 2011

PB: Piratenpartij heeft aangifte gedaan tegen CanalDigitaal - (23-08-2011)

Een week geleden heeft CanalDigitaal middels Tweakers.net bekend gemaakt middels een buitenlandse derde partij grootschalige computervredebreuk te hebben gepleegd. Gezien de Nederlandse Politie direct in de bres springt wanneer gemaskerde 16 jarige pubers met internetspeeltjes een Amerikaans bedrijf lastig vallen, is het volgens de Piratenpartij niet meer dan redelijk de Politie te verzoeken onderzoek te doen naar de internationaal georganiseerde misdaad zoals in opdracht van CanalDigitaal is uitgevoerd.

Naar verluidt heeft het door CanalDigitaal ingehuurde bedrijf de opdracht gekregen bij mensen in te breken middels een achterdeur die in het legale decodeerprogramma t.b.v satellietsignaal, “CCCAM” is ingebouwd. Markant detail is dat deze achterdeur tegen betaling door de auteur van CCCAM is gecreerd in opdracht van CanalDigitaal branchegenoten, of CanalDigitaal zelf.

CCCAM is een softwaremodule waarmee men bijvoorbeeld op een middels “Digital Rights Management” kreupel gemaakte TV ( Denk aan bijv. Ci+ ) alsnog video kan opnemen, of de sleutels door kan sturen naar een andere ontvanger, computer, iPad, TV op de slaapkamer danwel een vriendengroep of de camping in Spanje.

De door CanalDigitaal uitgevoerde massa-aanval op consumentencomputers heeft niet alleen geresulteerd in het afsluiten van CanalDigitaal klanten die in overtreding van de Algemene Voorwaarden de sleutels voor betaalkanalen deelden, maar heeft ook gebruikers van zogenaamde “STD-NL” kaarten getroffen.

Deze “STD-NL” kaarten worden verstrekt met als doel de Nederlandse burger van zijn recht op vrije nieuwsgaring en de vruchten van het inmiddels gefiscaliseerde kijk- en luistergeld te laten genieten.

Veel mensen worden verplicht CCCAM/Cardsharing te gebruiken wanneer zij naar TV uit het land van voorkeur willen kijken. Veel ‘bouqetten’ zijn alleen beschikbaar wanneer je woonachtig bent in het land van “herkomst”. Zo is het voor bijvoorbeeld Nederlanders die in Spanje wonen niet mogelijk om een abonnement te verkrijgen die de mogelijkheid biedt naar de Vlaamse Canal Digitaal te kijken. Dit in verband met auteursrecht perikelen.

De Piratenpartij vraagt zich dan ook af of deze situatie legaal is in het kader van de “Single European Market“, het vrije verkeer van diensten en goederen binnen Europa. De Satellietboeren stellen echter dat dit vrije verkeer wordt belemmerd door auteursrechtovereenkomsten. Logischerwijs ziet de Piratenpartij dit probleem dan ook zo spoedig mogelijk opgelost worden. De virtuele grenzen binnen Europa, maar ook binnen Nederland, moeten als een Berlijnse muur kapotgeslagen worden gezien de gelijksoortige problematiek de liberalisering van de Nederlandse kabelmarkt verstoort. Wat dit gevecht betreft wenst de Piratenpartij CanalDigitaal wel veel geluk en voorspoed. Het betreft integenstelling tot computervredebreuk een gevecht /voor/ haar klanten in plaats van /tegen/ haar klanten.

Samir Allioui Co-President Pirate Parties International Partijleider/oprichter PiratenPartij Nederland

archief/persberichten/augustus_2011.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:04 door KapiteinG