Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:persberichten:september_2012

Persberichten Piratenpartij september 2012

Piratenpartij kiest het ruime sop - (03-09-2012)

Nautische termen en een naam als Piratenpartij zijn leuk, maar de Piratenpartij is deze week ook echt met een boot op campagne en doet daarbij verschillende Nederlandse havens aan. Deze boot is voor dit doel door een sponsor ter beschikking is gesteld.

De boot wordt bemand door Piraten en ook zullen kandidaten en vertegenwoordigers van de partij aanwezig zijn bij het aanmeren.In de aanlegplaatsen zal een kleine markt rondom het schip aanwezig zijn om landrotten te informeren over de partij en haar visie. Leden en belangstellenden zijn van harte welkom.

De Piratenboot is te herkennen aan een groot model van de vlag van de Piratenpartij.

Benieuwd of en wanneer de Piraten jouw stad enteren voordat zij koers zetten naar Den Haag? Hieronder de globale richttijden en havens. Volg de Piratenpartij op Twitter en onze website voor actuele updates, ook over het programma.

  • Rotterdam Veerhaven: maandagavond tot dinsdag 12:00
  • Delft Passantenhaven: dinsdag 17:00 tot woensdag 12:00
  • Den-Haag Binkhorst-Laakhaven: woensdag 17:00 tot donderdag 12:00
  • Leiden haven: donderdag 17:00 tot vrijdag 12:00
  • Amsterdam Nieuwe Meer: vrijdag 17:00 tot zaterdag 12:00
  • Amsterdam Kattenburg: zaterdag 17:00 tot maandag 12:00
  • Nieuwegein Passantenhaven: maandag 17:00 tot dinsdag 12:00

Verkiezingsfeest Piratenpartij - (03-09-2012)

  • Locatie: Café Delden, Noordeinde 137
  • Plaats: Den Haag
  • Aanvang: 20:00 uur

Geachte dames en heren,

Op woensdag 12 september is het zover, de dag van de waarheid is daar. Zal de Piratenpartij succesvol zijn in het behalen van een, twee of zelfs drie zetels? We zullen het pas weten op het moment dat alle stemmen geteld zijn. Graag willen wij dit moment met zoveel mogelijk Piraten delen. Daarom komen wij 12 september allemaal samen in Den Haag om de spanning samen wat dragelijker te maken.

TDTMCM en Piratenpartij werken samen voor muziekvideo - (05-09-2012)

De Nederlandstalige punk-hop band THE DON'T TOUCH MY CROQUE_MONSIEURS heeft een nieuwe partner gevonden in de piraterij: De Piratenpartij. Ze sloegen de handen ineen voor de videoclip van het nummer “W R P RAAD” (We are piraat). De video, die geproduceerd is door Basnetron, is onderdeel van de Tweede Kamer verkiezingscampagne van de Piratenpartij, en wordt uitgebracht op donderdag 6 september na een live-primeur bij De Wereld Draait Door.

In de video viert Amsterdam's beruchtste band het bestaan als piraat met gastrollen voor onder meer Dirk Poot, lijsttrekker van de Piratenpartij. De samenwerking kwam tot stand na informeel Twitter-contact. “We zijn enorm actief op Twitter en kregen al gauw contact met de mensen van de Piratenpartij. We zaten op een lijn en voelden aan dat we elkaar konden helpen. Zo kwam het idee voor een video,” volgens Abel van Gijlwijk, zanger van de band. “Dat ons nieuwe album een nautisch piraten thema heeft maakte het plaatje compleet.”

THE DON'T TOUCH MY CROQUE_MONSIEURS zijn momenteel bezig met de promotie van hun tweede album, getiteld “BESTE. STUURLUI. OOIT.” en staan op zaterdag 15 september in de Melkweg in Amsterdam.

De Piratenpartij voert op dit moment landelijke campagne om op woensdag 12 september in de Tweede Kamer te worden gekozen.

Houdt dit YouTube kanaal in de gaten voor de video!

Piratenpartij: SIDN moet neutraal blijven over de inhoud van websites - (09-09-2012)

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, SIDN verwijdert zonder gerechtelijk bevel .nl domeinnamen uit zijn registers. De Piratenpartij vindt dat een essentieel onderdeel van het internet dat niet mag doen.

Het SIDN beroept zich op hun 'notice and takedown'-procedure. Volgens deze procedure kan een domeinnaam op basis van de inhoud op verzoek van belanghebbenden verwijderd worden. Volgens de Piratenpartij hoort het SIDN, als beheerder van de domeinnamen zo'n procedure niet te hebben. Zo'n procedure is geschikt voor sites met veel user-generated content, door gebruikers aangeleverde inhoud. De eigenaar van de site kan er dan op geattendeerd worden dat er dingen op staan die niet op zijn site horen.

SIDN is het officiële register voor alle domeinnamen die eindigen op .nl. Alleen wanneer de SIDN een domeinnaam in zijn register opgenomen heeft, kan een computer het betreffende .nl domein vinden. Het verwijderen van een .nl domeinnaam uit de registers is dus een ernstige belemmering voor het vinden van de informatie die op die website staat.

De Piratenpartij vindt in de geest van de wet op de netneutraliteit, dat er voor de verwijdering van een domeinnaam een rechtelijke uitspraak nodig is. Deze partij denkt dat zo een wedloop voorkomen kan worden om websites af te sluiten waar mensen het niet mee eens zijn.

Piratenpartij winnaar van het nieuwe lijsttrekkersdebat - (10-09-2012)

Vanmiddag heeft de Piratenpartij het debat tussen alle nieuwe partijen gewonnen. Dat concludeerden twitteraars én kritisch panellid Bert Brussen aan het einde van het debat. Lijsttrekker Dirk Poot werd op twitter de beste debater genoemd en geroemd om zijn duidelijke verhaal en programma.

Op twitter was #hnldebat vier uur lang het trending topic.

Het debat werd gehouden in De Balie in Amsterdam en werd uitgezonden op het NOS kanaal Politiek 24. Tot de verkiezingen wordt de uitzending regelmatig op de live-stream van de Balie herhaald.

@migo-Boras bedreigt privacy automobilist - (10-09-2012)

Op 23 augustus is er een flinke hap genomen uit de privacy van de automobilisten die langs de Nederlandse grenzen rijden. Op basis van 'verdachte eigenschappen' zoals land van herkomst of type auto stuurt @migo-Boras, een geautomatiseerde systeem, een melding door naar de marechaussee die vervolgens het voertuig aan de kant kunnen zetten op basis van 'voldoen aan verdachte eigenschappen' zonder enige vorm van verdenking.

Geen cijfers

Uit Britse en Amerikaanse onderzoeken blijkt dat dit soort systemen vooral geschikt is om mensen te betrappen die hun boetes of verzekeringen te laat betalen. Het product heeft de Nederlandse overheid 20 miljoen EURO gekost en moet dag en nacht bemand worden. Hoeveel tijd de marechaussee kwijt is aan gegenereerde meldingen door @migo-Boras is onbekend. Ook is het niet bekend hoeveel succes het systeem heeft. Cijfers over het aantal veroordeelde misdadigers, het aantal voorkomen misdrijven en het aantal valse verdenkingen zijn niet beschikbaar.

Militair systeem

@migo-Boras lijkt een haast militair systeem. De in Nederland geïmplementeerde functies van het systeem zijn minimaal, waarbij duidelijk moet worden opgemerkt dat @migo-Boras een platform is. Wanneer dit systeem aangemerkt wordt als militair systeem, heeft de Europese Commissie geen zeggenschap over dit systeem en wordt de Nederlandse burger overgelaten aan de beheerders. Function-creep is dan ook een groot gevaar bij dit systeem doordat de verzamelde gegevens zeer breed inzetbaar zijn.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft nooit gestemd over de volautomatische bewaking van de snelwegen bij de grensovergangen. Het blijft onduidelijk wie de implementatie van dit systeem heeft goedgekeurd; de marechaussee wil weinig loslaten tegenover onze bronnen.

False positives

Volgens de Piratenpartij is de kans op valse verdenkingen erg groot. Door meer criteria toe te voegen wordt de kans op het terugkeren van een match groter. De Piratenpartij is bang dat dit systeem een zware belasting zal gaan vormen voor justitie en de marechaussee. Zij is bang dat de criminelen de mazen in het systeem en het wegennet snel zullen ontdekken, terwijl willekeurige automobilisten zonder concrete verdenking van de weg geplukt zullen worden.

Het systeem kan zoals voorgesteld alleen werken tegen criminelen wanneer dit 24×7 en overal wordt ingezet. Het wordt dan ook tegen alle andere automobilisten permanent ingezet. Er is dan totale bewaking zonder dat het duidelijk is wat hiervan de resultaten zijn.

De Piratenpartij wil graag dat de privacy van de automobilist gerespecteerd wordt. Met @migo-Boras wordt deze geschaad zonder dat er daadwerkelijk cijfers over het nut beschikbaar zijn. Dat vind de partij onacceptabel.

Piratenpartij: CU mag zich christelijker opstellen tegenover vrouwen - (11-09-2012)

Tijdens het GOGBOT-kunstfestival in Enschede heeft de van oorsprong Oekraïense feministengroepering “FEMEN” drie zelfgemaakte kruizen omgezaagd. Dit deden zij met als doel aandacht te creëren voor de onlangs gearresteerde leden van de Russische band “Pussy Riot”, en om te protesteren tegen de onderdrukking van vrouwen op religieuze basis. FEMEN voerde de act zoals gebruikelijk met ontbloot bovenlijf op, “omdat borsten in de Oekraïne het enige is waar de mannen wel naar kijken”. Tevens hadden ze zichzelf beplakt met Piratenpartijstickers, uit solidariteit met de Piratenpartij.

De ChristenUnie kon het niet laten om naar aanleiding van deze actie voor mensenrechten de moraalridder te spelen en veroordeelde de act in de Twentsche Courant Tubantia. De act zou kwetsend zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen in binnen- en buitenland. Het stoort de Piratenpartij dat de CU symboolpolitiek belangrijker acht dan de rechten van de mens, en van de vrouw in het bijzonder.

De Piratenpartij is trots op het feit dat de onlangs naar Frankrijk gevluchte FEMEN Inna Shevchenko en haar consorten hun idealen in Nederland konden uiten, ondanks het feit dat partijen zoals de CU een ruimte in ons parlement betrekken. FEMEN voert vaker actie voor de Piratenpartij omdat zij vindt dat dit “één van de weinige partijen is die strijdt voor verwante idealen”, aldus Elena Voorstenbosch van FEMEN Holland. Addendum van FEMEN Holland: FEMEN Holland vindt het onbegrijpelijk dat de CU-lijsttrekker zich druk maakt om een manifestatie die gericht is tegen onderdrukking van vrouwen, maar dat hij zich geen zorgen lijkt te maken om de dagelijkse verkrachtingen en misbruik van vrouwen die ook in Nederland plaatsvinden en amper meer in de krant en op de politieke agenda voorkomen. Eén op de drie vrouwen in Nederland heeft aangifte van ernstige aanranding gedaan, en dagelijks worden in Nederland duizenden vrouwen, al dan niet binnen hun eigen huis, misbruikt. Maar FEMEN Holland is wel content met het feit dat de mannelijke CU-lijsttrekker weliswaar niet goed naar de uitleg heeft geluisterd, maar tenminste wel de tekst op de borsten heeft gelezen.

Piratenpartij haalt monsterzege in scholierenverkiezingen en in diverse online polls - (11-09-2012)

De Piratenpartij heeft bij de scholierenverkiezingen een monsterzege behaald. Met 10.773 stemmen (9.35%), overeenkomend met 14 zetels in de Tweede Kamer, is de Piratenpartij de vijfde partij onder scholieren. In 2010 haalde de Piratenpartij slechts 8 zetels (4915 stemmen, 5.47%) bij de scholierenverkiezingen. Nu in 2012 is de Piratenpartij met 14 zetels bijna verdubbeld in populariteit. Ook bij eerdere polls op bekende websites scoort de Piratenpartij hoog. Op het wat meer technisch toegelegde forum van Tweakers.net is de Piratenpartij de tweede partij met 13%, en op FOK! zelfs met 20% de grootste partij.

Ook in de GeenStijl-poll werd de Piratenpartij tweede na de VVD. David van Deijk, Piratenpartij-kandidaat voor deze verkiezingen, licht de resultaten toe: “Deze peilingen geven geen algemeen beeld, maar dat doen de peilingen van Maurice de Hond, Synovate en TNS Nipo ook niet. Wat deze peilingen in ieder geval aantonen, is dat de Piratenpartij misschien meer leeft onder de bevolking dan de opiniepeilingen van deze laatste drie weergeven.We hebben er alle vertrouwen in en willen iedereen bedanken die op de Piratenpartij gaat stemmen.” De aanhang van Piratenpartijen is duidelijk aan het groeien, niet alleen in Nederland of Europa maar over de hele wereld.

Duizenden internetters crowdfunden hoger beroep Piratenpartij - (25-09-2012)

“De auteurswet is verworden tot een wapen in de concurrentiestrijd tussen het oude model waarin de industrie het voor het zeggen had, en het nieuwe model waarin publiek en artiesten zelf kunnen kiezen.”

De Piratenpartij heeft zich vandaag gesteld in het hoger beroep tegen de stichting Brein. Het beroep was ingesteld tegen het vonnis in kort geding van 10 mei 2012 in de zaak Brein vs Piratenpartij. Deze stap was niet mogelijk geweest zonder de massale toestroom van donaties en steunbetuigingen die het afgelopen weekend op gang is gekomen naar aanleiding van een oproep op GeenStijl. Een week geleden was de kas na de verkiezingen nagenoeg leeg en leek het onmogelijk om de procedure op zo'n korte termijn verder te kunnen voeren. “De overrompelingstactiek van de stichting Brein, die op maandag 17 september de datum van het hoger beroep eenzijdig kon vervroegen, heeft niet gewerkt. Met steun van het publiek hebben wij inmiddels al €25.000 opgehaald. Dit is de helft van het geld dat we nodig denken te hebben om het hoger beroep goed te kunnen voeren.”, aldus Dirk Poot. De partij verwacht binnen enkele weken via crowdfunding het resterende bedrag op te halen.

De Piratenpartij betreurt het dat zij zich gedwongen ziet het gevecht tegen internet-censuur in de rechtszaal voort te zetten. “Dit zou eigenlijk een zaak van de regering en het parlement moeten zijn. Al tien jaar is duidelijk dat de Auteurswet uit 1912 onverenigbaar is met het open internet. In plaats van de wetgeving aan te passen aan de realiteit, heeft de overheid het toegestaan dat een invloedrijke belangengroep actief bezig is om via een stapeling van jurisprudentie de Nederlandse realiteit aan te passen. Het feit dat een politieke partij de vrijheid van meningsuiting nu via een burgerrechter moet verdedigen is jammer maar noodzakelijk. Wij hadden dit liever via het parlement gedaan.”

Bij de uitspraak van 10 mei werd de Piratenpartij bevolen haar proxyserver waarmee de klanten van de Nederlandse providers alsnog The Pirate Bay konden bereiken offline te halen. Daarnaast werd de Piratenpartij verboden om op die site uitleg te geven hoe eenvoudig het was om de blokkade te omzeilen. Tevens moest de algemene proxy worden gefilterd, zodat ook daar The Pirate Bay onbereikbaar werd gemaakt. De Piratenpartij stelt zich op het standpunt dat door het verbieden van file-sharing sites een nieuwe generatie van artiesten en auteurs de weg naar hun publiek wordt afgesneden. Zij worden zo gedwongen weer zaken te doen met de monopolisten van de entertainmentindustrie uit de vorige eeuw. “De auteurswet is verworden tot een wapen in de concurrentiestrijd tussen het oude model waarin de industrie het voor het zeggen had, en het nieuwe model waarin publiek en artiesten zelf kunnen kiezen.”

De Piratenpartij heeft zich met name verbaasd over de vaststelling van de rechtbank Den Haag dat de Piratenpartij zou streven naar een drastische wijziging van de Nederlandse rechtsorde. “Wanneer een rechter de Nederlandse rechtsorde zo nadrukkelijk verbindt aan één enkele wet van honderd jaar oud en het streven naar een update van de Auteurswet zo omschrijft, geeft dat ernstig te denken over de objectiviteit van de rechtbank.”

De Piratenpartij heeft nu acht weken de tijd om haar bezwaren tegen het vonnis in het kort geding te formuleren en in te dienen. Brein zal hier op haar beurt dan weer op reageren. Een uitspraak wordt pas volgend jaar verwacht.

archief/persberichten/september_2012.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:08 door KapiteinG