Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:studenten_ov_chipkaart

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

archief:politiek:studenten_ov_chipkaart [2017/09/11 22:26] (huidige)
KapiteinG ↷ Pagina verplaatst van politiek:studenten_ov_chipkaart naar archief:politiek:studenten_ov_chipkaart
Regel 1: Regel 1:
 +====== Privacy in de politiek: Studenten OV chipkaart ======
 +Deze wet regelt het gebruik van de OV-chipkaart op het Burger Service Nummer (BSN) voor studenten. De wet treedt op [[https://​zoek.officielebekendmakingen.nl/​stb-2009-579.html|1 januari 2010]] in werking.
  
 +Vanaf 1 januari 2010 kunnen alle studenten reizen met een Studenten OV-chipkaart. De Studenten OV-chipkaart met daarop een '​studentenreisproduct'​ is dan het enige geldige vervoersbewijs voor studenten. Zolang je recht hebt op studiefinanciering kun je nog steeds reizen met het openbaar vervoer: gratis of met korting.
 +
 +=== Reisregisseur ===
 +Het kabinet wil voorkomen dat er door studenten gefraudeerd gaat worden met de OV-Studentenchipkaart die vanaf 1 januari 2010 ingevoerd moet zijn. Er is een organisatie bedacht die eerst bij de NS is ondergebracht en later wordt verzelfstandigd en waarin alle vervoersbedrijven zitten: de zogenaamde '​Regisseur Studenten Reisrecht'​. Deze reisregisseur gaat per januari reisrechten aan studenten verstrekken.
 +
 +De reisregisseur krijgt de beschikking over de Burgerservicenummers (BSN) van alle studenten. Doordat de kaart verplicht op naam is gesteld en met het gebruik van het BSN, worden de reisgegevens van deze studenten 7 jaar lang vastgelegd en zijn ze makkelijk doorzoekbaar op basis van het BSN.
 +
 +=== VVD is tegen ===
 +Ten Broeke van de VVD: “Wij [[http://​www.vvd.nl/​actueel/​504/​vvd-bezorgd-over-ov-studentenchipkaart|wilden]] van minister Plasterk weten of hij kon garanderen dat de verzamelde vervoersbedrijven niet zo maar een bruidschat aan persoonsinformatie meekrijgen op het moment dat die ‘reisregisseur’ waarin ze aan één tafel zitten wordt verzelfstandigd. Maar dat kon hij niet. We moesten hem maar gewoon op zijn blauwe ogen vertrouwen, ook als iedereen straks met de gebakken peren zit. Dat doen we dus niet en stemden daarom tegen. Niet omdat we tegen die kaart zijn, maar wel omdat we tegen deze manier van invoeren zijn.”
archief/politiek/studenten_ov_chipkaart.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:26 door KapiteinG