Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:vs_bankafschriften

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

archief:politiek:vs_bankafschriften [2017/09/11 22:27] (huidige)
KapiteinG ↷ Pagina verplaatst van politiek:vs_bankafschriften naar archief:politiek:vs_bankafschriften
Regel 1: Regel 1:
 +====== Privacy in de politiek: Inzage VS in bankafschriften ======
 +Het EU-parlement heeft de overeenkomst tussen de EU en de VS die de inzage in banktransacties regelt [[http://​www.volkskrant.nl/​economie/​article1398377.ece/​VS_gaan_Europese_bankrekeningen_bekijken|goedgekeurd]]. Eerder was het parlement onder aanvoering van VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert,​ nu Tweede Kamerlid, nog in grote meerderheid [[http://​www.nu.nl/​politiek/​2182156/​europarlement-blokkeert-inzage-vs-in-betalingsverkeer.html|tegen]] het verdrag, maar na enkele kleine aanpassingen hebben ze nu voorgestemd. Zowel het College Bescherming Persoonsgegevens als de Europese toezichthouders [[http://​www.cbpweb.nl/​Pages/​pb_20100628_swift.aspx|zeggen]] dat dit nieuwe verdrag in strijd is met de privacy regels.
  
 +=== Stemming ===
 +Maar dat weerhoudt parlementariërs er niet van om het verdrag toch goed te keuren. [[http://​d66blog.nl/​sophie_intveld/​2010/​06/​26/​van-hooiberg-naar-speld-stap-vooruit-maar-geen-triomf/​|D66]],​ PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie,​ SGP en PVV stemden voor. Alleen GroenLinks en de SP stemden tegen.
 +
 +=== Overeenkomst ===
 +De overeenkomst bepaalt dat de Verenigde Staten de bankafschriften van EU burgers mag doorzoeken op zoek naar geldstromen die met terrorisme in verband gebracht kunnen worden.
archief/politiek/vs_bankafschriften.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:27 door KapiteinG