Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:the_pirate_bay

The Pirate Bay

The Pirate Bay (TPB) is een Zweedse website die BitTorrent bestanden indexeert. Het hanteert de slogan “The world's most resilient Bittorrent site” (“De meest veerkrachtige Bittorrent site ter wereld”).1) De website is volgens Alexa Internet sinds 2008 nr. 89 van de meest populaire website in de wereld en de nr. 19 in Zweden.2) Volgens de Zweedse anti-copyright organisatie Piratbyrån is The Pirate Bay een langdurig kunstproject.3) 4) De website wordt voornamelijk bekostigd door middel van advertenties die verschijnen naast de zoekresultaten.

The Pirate Bay werd oorspronkelijk opgericht in november 2003 door de Piratbyrån (Het Piraterij Bureau). De website bestaat sinds oktober 2004 als een onafhankelijke organisatie. Oorspronkelijk werd de site geleid door Gottfrid Svartholm and Fredrik Neij, ook wel bekend als anakata en TiAMO. Zij zijn beiden aangeklaagd voor het “bijdragen aan het toegankelijk maken van auteursrechtelijk materiaal” als gevolg van hun werkzaamheden voor The Pirate Bay.

Op 31 maart 2006 werden de servers van de website bij een inval door de Zweedse politie offline gehaald voor de duur van 3 dagen. Volgens Los Angeles Times werd The Pirate Bay vanaf dat moment “de meest zichtbare partij die zich internationaal als anti-copyright en pro-filesharing profileerde”. 5) Op 15 november 2008 kondigde The Pirate Bay aan dat het meer dan 25 miljoen unieke peers had.6) Sinds december 2009 kent The Pirate Bay ook 4 miljoen geregistreerde leden, al is dit niet vereist om torrents te downloaden.7)

The Pirate Bay is verwikkeld in een aantal juridische conflicten, zowel als aanklager als verdediger. Op 17 april 2009 werden Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm and Carl Lundström om 11.00 uur schuldig bevonden aan het “bijdragen aan het toegankelijk maken van auteursrechtelijk materiaal” en veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 30 miljoen Zweedse Kroon (€ 3.100.000,-), na een rechtzaak van 9 dagen. De leden van The Pirate Bay gingen echter in hoger beroep en beschuldigden de rechter van partijdigheid.8) Op 26 november 2010 verkorte de rechter in het hoger beroep de gevangenisstraf, maar verhoogde deze de boete tot 46 miljoen Zweedse Kroon (€ 4.750.000,-)9) Op 17 mei 2010 werd de site offline gehaald door een klacht bij de internet service provider van The Pirate Bay.10) Desondanks was de site kort daarna weer online waarbij de klacht met veel hoon werd weggelachen. Op 23 juni 2010 hief de groep Piratbyrån zich op na het overlijden van Kopimi Botani, een prominent lid en één van de stichters van de groep.11)

Hosting

De frontpage van The Pirate Bay.

The Pirate Bay wordt gehost door PRQ, een Zweeds bedrijf dat in het bezit is van de eigenaars van The Pirate Bay, Gottfrid Svartholm and Fredrik Neij.12) Van PRQ wordt gezegd dat deze “sterk beveiligde hosting diensten biedt zonder vragen te stellen aan diens klanten.”13)

Financiering

Petter Nilsson, een kandidaat voor de Zweedse politieke reality show Toppkandidaterna (De Top Kandidaten), heeft 35.000 Zweedse Kroon (€ 3800,-) aan The Pirate Bay gedoneerd, wat is gebruikt om nieuwe servers aan te schaffen.14) Sinds juni 2006 wordt de website gefinancierd door advertenities naast de zoekresultaten. Volgens speculaties van het Svenska Dagbladet (Zweedse Dagblad) generen de advertenties 600.000 Zweedse Kroon (€ 65.500,-) per maand.15) 16) 17) Bij een politieonderzoek in 2006 concludeerde de politie dat The Pirate Bay 1.2 miljoen Zweedse Kroon (€ 131.500,-) per jaar aan advertenties verdiend.18) 19) De aanklagers in de rechtzaak van 2009 kwamen aan de hand van e-mails en screenshots uit op 10 miljoen Zweedse Kroon (€ 1.095.000,-) per jaar uit,20) 21) maar bij de aanklacht werd uiteindelijk de bedragen van het politie-onderzoek gehanteerd.22) 23) De advocaten van de schatten de inkomsten van de site voor 2006 eerder rond de 725.000 Zweedse Kroon (€ 79.500,-)24) 25) In het uiteindelijke oordeel van de rechtzaak viel men echter terug op de bedragen van het politie-onderzoek.26)

Voorgevallen

Inval

Op 31 mei 2006 werd op bevel van de rechter Tomas Nordström een inval uitgevoerd tegen de website en mensen van The Pirate Bay. Deze rechter zou later ook voorzitten in de rechtzaak van 2009. Politie-agenten sloten de website af en confisqueerden de servers. In hun onbekwaamheid haalden zij tevens tientallen andere servers offline die door de internet service provider van The Pirate Bay, PRQ, werden gehost. Drie personen, Gottfrid Svartholm, Mikael Viborg, and Fredrik Neij werden aangehouden voor verhoor, maar werden later die avond in vrijheid gesteld.27) Alle servers werden bij deze inval in beslag genomen, inclusief die van Piratbyrån, een onafhankelijke organisatie die zich inzette voor de promotie van filesharing. Overige apparatuur zoals hardware routers, lege cd's en fax machines werden eveneens in beslag genomen. “The police officers were allowed access to the racks where the Pirate Bay servers and other servers are hosted. All servers in the racks were clearly marked as to which sites run on each. The police took down all servers in the racks, including the non-commercial site Piratbyrån.”

De Motion Picture Association of America (MPAA) schreef in een persverklaring: “Since filing a criminal complaint in Sweden in November 2004, the film industry has worked vigorously with Swedish and U.S. government officials in Sweden to shut this illegal website down.” De MPAA kwam met deze legitimatie en claimde dat er drie arrestaties waren uitgevoerd. Dit was echter niet het geval, er was enkel sprake van ondervraging.

Na de inval vermelde de website van The Pirate Bay een bericht waarin opsporingsberichten voor inbreuk op auteursrechten of assistentie hierin werden getoond. Dit bericht stuitte op de nodige verwarring die werd veroorzaakt doordat op 1 april 2005 eenzelfde bericht bij wijze van grap werd getoond. De Piratbyrån zette een tijdelijke blog op om het publiek over de situatie te berichten.28) 29)

Op 2 juni 2006, slechts 2 dagen na de inval was The Pirate Bay weer online en volledig operationeel. Voor de gelegendheid werd het Pirate Bay logo veranderd in een piratenschip dat naar het Hollywood logo schoot.30)

Ter voorbereiding op de volgende inval heeft The Pirate Bay servers in zowel België en Rusland.31) Volgens The Pirate Bay is het aantal geregistreerde leden sinds de inval alleen maar toegenomen tot 2.7 miljoen. Het aantal peers groeide met een factor 5 tot ruim 12 miljoen.32) De meest recente cijfers spreken echter al van 25 miljoen actieve gebruikers.

Het grootste techniekmuseum van Zweden, het Swedish National Museum of Science and Technology, heeft de in beslag genomen servers van 2009 in bezit gekregen en heeft het voor zijn symbolische waarde tentoongesteld, als zijnde zowel een “groot probleem en een grote kans”.33) 34)

IPFI domein overname

De P2P nieuwsblog Torrentfreak.com meldde op 12 oktober 2007 dat het internetdomein ipfi.com, dat voorheen toebehoorde aan de International Federation of the Phonographic Industry (IPFI), een anti-filesharing organisatie, door The Pirate Bay was overgenomen. Bij navraag over hoe zij toegang tot dit domein verkregen hadden vertelde Peter Sunde aan TorrentFreak, “It's not a hack, someone just gave us the domain name. We have no idea how they got it, but it's ours and we're keeping it.” De website werd hernoemd tot “The International Federation of Pirates Interests.”35)

Juridische conflicten

In september 2007 lekten een groot aantal interne e-mails van het anti-filesharing bedrijf MediaDefender uit dankzij een anonieme hacker. In enkele e- mails werd gesproken over het uitvoeren van denial-of-service (DDoS) aanvallen op de servers en trackers van The Pirate Bay.36) In reactie op dit lek diende The Pirate Bay een aanklacht in tegen MediaDefender en diens klanten Twentieth Century Fox Sweden AB, EMI Sweden AB, Universal Music Group Sweden AB, Universal Pictures Nordic AB, Paramount Home Entertainment (Sweden) AB, Atari Nordic AB, Activision Nordic, Ubisoft Sweden AB, Sony BMG Music Entertainment (Sweden) AB, en Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB,37) maar de aanklacht werd helaas niet vervolgd. De aandelen van MediaDefender daalden sterk na dit incident, en meerdere mediabedrijven zagen af van de verdere diensten van MediaDefender. In totaal kostte deze affaire het bedrijf $825,000 (€ 624000,-).38) Peter Sunde van The Pirate Bay beschuldigde politie-onderzoeker Jim Keyzer van vooringenomenheid doordat hij weigerde om de MediaDefender te onderzoeken. Deze beschuldigingen werden vervolgens versterkt doordat Keyzer een baan accepteerde bij een grote klant van de MPAA, studio Warner Brothers.39) 40) De gelekte e-mails toonden aan dat andere mediastudio's die aangesloten waren bij de MPAA MediaDefender hadden ingehuurd om de database van The Pirate Bay te besmetten, iets wat haaks stond op eerdere uitspraken van de MPAA waarin werd ontkent dat de MPAA klant was bij MediaDefender.41)

Het Zweedse online zakenblad E24 Näringsliv berichtte op 15 februari 2008 dat het Britse anti-filesharing bedrijf Web Sheriff van plan was om in zowel de Verenigde Staten als in Zweden rechtzaken te starten tegen The Pirate Bay ten belange van Prince, de Village People, Van Morrison, en het nalatenschap van Chet Baker. Lars Sandberg, de lokale directeur van Web Sheriff in Zweden, meldde aan E24 dat Web Sheriff nog twijfelde of het individuen of de organisaties van The Pirate Bay moest aanklagen. Peter Sunde wees deze aanklachten echter terecht van de hand, omdat de Amerikaanse wetgeving geen juridische grond heeft in Zweden.42) 43)

De aanklacht werd op 31 januari 2008 ingediend tegen Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm, Peter Sunde en Carl Lundström, een Zweedse zakenman die zijn diensten verleende aan de site. De vier werden er van beschuldig dat actief waren met het instand houden en ontwikkelen van een torrentsite en daardoor bijdroegen aan de auteursrechtelijke inbreuk van anderen. Ter illustratie werden 34 specifieke zaken geduid waarvan 21 muziek betroffen, 9 films en 4 computergames. Een muziektorrent werd later uit het onderzoek teruggetrokken en opnieuw op de site geplaatst. In totaal werd 117 miljoen Zweedse Kroon (€ 12.823.000,-) aan schade geëist.44) De zaak werd besloten onder leiding van een partijdige rechter, deze was lid van meerdere pro-copyright organisaties.45) 46) In de rechtzaak tegen The Pirate Bay werden de vier leidende figuren achter de site langs civiele en strafrechtelijke weg aangeklaagd voor het assisteren en promoten van auteursrechtelijke inbreuk.47) 48) De strafrechtelijke vervolging werd geleid door een consortium van auteursrechtenhouders geleid door de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), die tevens de civiele compensatieclaims tegen de eigenaars van The Pirate Bay leidde.49)

De rechtzaak tegen de mensen achter The Pirate Bay begon in Zweden op 16 februari 2009. Ze werden beschuldigd van het overtreden van het auteursrecht.50) De verdediging bleef echter positief over de verwachte uitkomst van de rechtzaak.51) De helft van de aanklachten werd dan ook al op de tweede dag van de rechtzaak afgewezen.52)

Protesten van o.a. de Piratenpartij tegen het Pirate Bay proces.

Desondanks werden de drie administrators van de site en hun onderzoeker Carl Lundström op 17 april 2009 om 11.00 uur in de rechtbank van Stockholm veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 30 miljoen Zweedse Kroon (€ 2.700.000,-).53) De advocaten van de verdedigende partij gingen echter in hoger beroep bij de Zweedse Hoge Raad en eisten een nieuwe rechtszaak bij de plaatselijke rechtbank omdat de rechter Tomas Norström,54) dezelfde rechter was die in 2006 de inval bij The Pirate Bay had georganiseerd. Met dit hoger beroep bij de Hoge Raad en vervolgens het Europese Hof van Justitie in het vooruitzicht zal de rechtzaak nog jaren duren.55) “Stay tuned for an exclusive interview with Peter Sunde aka brokep aka environmental politician. Our most lovely Bambuser Anna will do a live interview with Peter at 12 CET today. TV below, enjoy.”56)

Op 13 mei 2009 klaagden meerdere platenmaatschappijen Neij, Svartholm, Sunde en de internet provider van The Pirate Bay, Black Internet, aan. Zij eisten dat The Pirate Bay stopte met het assisteren bij auteursrechtelijke inbreuk dat volgens deze platenmaatschapijen ondanks de gerechtelijke uitspraak van april gewoon was doorgegaan. Op 30 juli sloten een aantal grote filmstudio's zich bij deze aanklacht aan.57) 58) De rechtbank van Stockholm besloot op 21 augustus dat Black Internet moest stoppen met het beschikbaar stellen van een aantal specifiek werken, op straffe van een boete van 500.000 Zweedse Kroon (€ 55.000,-).59). Het bedrijf zag zich om deze reden genoodzaakt The Pirate Bay op dezelfde dag nog af te sluiten.60) Computer Sweden bevestigde echter dat de rechter niet had geeist dat The Pirate Bay werd afgesloten, maar de internet service provider geen andere keus boodt.61) Dit was de eerste keer in Zweden dat een internet service provider werd gesommeerd om een website af te sluiten.62) 63) 64) Met bekostiging via een publiek fonds ging de CEO van Black Internet echter in hoger beroep.65) De leider van de Zweedse Piratenpartij, Rickard Falkvinge, stuurde de zaak in voor onderzoek van de Parlementaire Ombudsman, omdat hij kritiek had op het idee van de rechtbank waarbij de boodschapper verantwoordelijk werd gesteld voor de inhoud van de boodschap en om een private partij een actieve rol als misdaadbestrijding te geven.66) 67)

Op 28 oktober 2009 kwam de rechtbank van Stockholm met een dwangbevel voor Neij en Svartholm, waarbij hen op straffe van 500.000 Zweedse Kroon (€ 55.000,-) verboden werd om ooit nog actief te zijn voor de website en trackers van The Pirate Bay.68) 69)

Het Hoger Beroep van de zaak diende op 21 mei 2010, maar dit veranderde niet aan de aanklacht tegen Black Internet, Neij en Svartholm.70) 71) Het Hoger Beroep werd besloten op 15 oktober 201072) en de uitspraak volgde op 26 november. De gevangenisstraffen werden hierbij ingekort tot 10 maanden voor Neij, 8 voor Sunde en 4 voor Lundström. De boete werd echter verhoogd van 32 naar 46 miljoen Zweedse Kroon (€ 5.000.000,-).73)

The Pirate Bay in Nederland

Op 21 juli 2009 werd een dwangbevel afgekondigd tegen de personen waarvan vermoed werd dat zij verantwoordelijk waren voor The Pirate Bay. Dit dwangbevel werd uitgeschreven op bevel van de lobby-organisatie BREIN, die een aanklacht indiende dat er mogelijkerwijs inbreuk zou worden gemaakt op het auteursrecht. De verdedigende partij was echter niet in staat om bij de rechtszaak aanwezig te zijn en werd bij afwezigheid veroordeeld tot navolging van de eisen van BREIN. Neij, Kolmisoppi en Warg werd bevolen om “definitief te stoppen met auteursrechtelijk inbreuk van BREIN's belangen met ingang van 9 augustus 2009, en om de juridische kosten te betalen. Weigering zou tot een dagelijkse strafeis van € 30.000,- leiden tot een maximum van € 3.000.000,-.74) 75) 76) 77) Rond deze tijd diende ook een andere zaak waarin dezelfde dwangbevelen werden opgelegd aan de Global Gaming Factory X, waarvan vermoed werd dat dit de nieuwe eigenaars van de site waren.78) Volgens Tim Kuik, het publiek gezicht van BREIN, vormde dit de eerste keer dat een buitenlandse website in Nederland een halt werd toegeroepen.79)

Op 2 oktober 2009 verhuisde The Pirate Bay zijn hostingcapaciteiten echter naar Oekraïne waar vanuit diens internetverkeer door Nederland herleid werd. Vervolgens verhuisde de servers op nieuw, nu naar een nucleaire bunker net buiten Kloetinge in Zuid-Nederland.80) Tot op heden is de website in Nederland echter nog 100% toegankelijk, en is nog aan geen enkele dwangbetaling voldaan. De acties van BREIN lijken daarmee dan ook zinloos te zijn geweest.

Facebook

Nadat The Pirate Bay in maart 2009 diens torrentlinks ging delen op de sociale netwerksite Facebook ontdekte Wired dat Facebook alle vermeldingen naar deze site had geblokkeerd. Zelfs de naam Pirate Bay werd uit publieke als private berichtgeving gecensureerd. Advocaten van de Electronic Frontier Foundation bevestigen dat Facebook op deze manier in strijd handelt met de US Electronic Communications Privacy Act, waarin het verboden is om gebruikersberichten te onderscheppen en te censureren. Links naar andere torrentsites werden echter niet geblokkeerd.81) 82) 83)

In de media

The Pirate Bay trad publiekelijk naar voren in Steal This Film (2006), een documentaireserie over de samenleving en filesharing, geproduceerd door The League of Noble Peers. The Pirate Bay is ook betrokken bij de Deense documentaire Good Copy Bad Copy die de gevoeligheden rond filesharing onderzoekt. Het is daarnaast een prominent onderwerp in de nationale NPR radio showOn The Media.84) 85)

Björn Ulvaeus, ex-lid van de Zweedse popgroep ABBA heeft zich kritisch uitgelaten over The Pirate Bay door diens leden weg te zetten als “lui en gemeen”.86) 87) Hier tegenover staan echter zwaargewichten zoals bestseller auteur Paulo Coelho en diens omarming van online filesharing. Coelho ondersteunt The Pirate Bay en was bereid om getuige te zijn in de rechtzaak van 2009. Hij dankt veel van zijn groeiende verkoopcijfers aan het online delen van zijn werk en noemt artiesten die weigeren hun werk te delen “niet alleen egoïstisch, maar ook bitter en eenzaam.”88) 89) 90)

Relatie tot de Zweedse Piratenpartij

Er zijn drie grote piratenorganisaties in Zweden: de politieke Piratpartiet die 7,1% van de Zweedse stemmen won91) en twee zetels heeft in het Europese Parlement92), de NGO Piratbyrån, en de BitTorrent tracker The Pirate Bay. Piratbyrån en The Pirate Bay delen weliswaar een gezamelijke geschiedenis, maar zijn nu los van elkaar gekoppeld. de Piratenpartij is sinds 18 mei 2010 verantwoordelijk voor het hosten van The Pirate Bay, maar is er op geen enkele andere wijze mee verbonden.93)

The Pirate Bay in het nieuws

Gerelateerde documenten, video's & interviews

12)
Häyhtiö, Tapio, Net working/Networking, Tampere University Press, p. 344, 2008.
archief/the_pirate_bay.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/19 13:03 door 66.249.76.113