Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:tk2010:partijprogramma:efficiente_overheid

Efficiënte overheid

De overheid is inefficiënt. Centrale overheden vinden in elk land het wiel opnieuw uit, en bij decentrale overheden gebeurt dit nog veel vaker. Door bij de invoering van wetten al rekening te houden met de uitvoering en implementatie kan veel dubbel werk bespaard worden. Met combinaties van open source wetgeving, open source software en open standaarden kan de overheid veel efficiënter werken. Ook internationaal kunnen overheden hierbij samenwerken.

  • Investeren in open source en open standaarden voor software zodat op termijn heel veel bespaard kan worden.

Open source en open standaarden zijn een termijninvestering, die slechts éénmaal hoeft te worden gedaan. Dit in tegenstelling tot diensten of software die van het bedrijfsleven moet worden ingekocht, waarvoor jaarlijks licenties moeten worden betaald.

  • Overheid biedt bij wetgeving en richtlijnen ook een voorbeeld voor uitwerking datlagere gemeenten kunnen overnemen of aanpassen. Indien voor deze wetgeving ook software nodig is, wordt deze door de overheid meteen open source en met open standaarden ontwikkeld.

Door de regelgevende overheidsinstantie direct verantwoordelijk te maken van een eerste versie van uitwerking en de bijbehorende software, kunnen problemen worden voorkomen en wordt dubbel werk op een lager niveau voorkomen.

  • Een bug-trackingsysteem voor bureaucratie en wetgeving faciliteert terugkoppeling van uitvoerenden over wet- en regelgeving.

Er komt een systeem dat automatisch terugkoppelt wat er fout gaat op uitvoerend niveau, zodat snel aanpassingen op een hoger niveau kunnen worden gedaan. Vergelijkbaar met het bug-trackingsysteem dat op het internet gebruikt wordt.

  • Investeren in en faciliteren van open source en open standaarden voor materialen zodat op termijn veel bespaard kan worden.

De overheid moet de ontwikkeling van open source en open standaarden bij materialen in de private sector faciliteren. Voorbeeld waarbij dat al gebeurt zijn stopcontacten. Er zijn veel meer voorbeelden waarbij marktefficiëntie kan optreden wanneer onderdelen open source en open standaard ontwikkeld worden. Ook ontwerpen van door de overheid gebruikte materialen, zoals bijvoorbeeld verkeersborden en lantaarnpalen, kunnen open source worden ontwikkeld.

Deze pagina maakt deel uit van het partijprogramma. Klik hier om terug te keren naar het complete overzicht.

archief/tk2010/partijprogramma/efficiente_overheid.txt · Laatst gewijzigd: 2016/12/06 03:47 door 66.249.64.60