Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:tk2010:partijprogramma:voedsel

Voedsel

Voedsel is de basis van ons leven. Wat wij eten, blijft in ons lichaam zitten en beïnvloedt onze gezondheid. Tegelijkertijd is voedsel een gigantische industrie met haar eigen belangen. Die belangen gaan niet altijd samen met die van de burger. De Piratenpartij wil geen patenten op gewassen, dieren en voedsel. Tegelijkertijd wil de Piratenpartij open informatie over wat bedrijven met en in het voedsel doen.

  • Geen patenten op gewassen, dieren en voedsel.

Niemand kan gewassen, dieren of voedsel monopoliseren. Het gebruik of telen van voedsel behoort iedere mens toe, en mag niet exclusief worden voorbehouden aan één bepaald bedrijf, organisatie of overheid. Ook patenten op (gemodificeerde) zaden en (gemodificeerde) genen worden afgeschaft. Boeren mogen niet belemmerd worden in het telen van gewassen, dieren of ander voedsel.

  • Duidelijke etikettering en een, bijvoorbeeld door een mobiele telefoon bruikbare, tag die verwijst naar een internetlink met volledige herkomstinformatie online.

Heldere productinformatie en duidelijke etikettering is vooral bij voedsel heel belangrijk. Uitgebreide voedselinformatie kan op een heel bruikbare wijze worden getoond aan consumenten, door te verwijzen naar een mobiel toegankelijke internetpagina. Voedselleveranciers worden verplicht gesteld deze informatie op eenduidige wijze te plaatsen op het internet, en een link toe te voegen op etiketten van voedselproducten. Hierin wordt ook de productiegeschiedenis bekend gemaakt en waar elk van de ingrediënten vandaan komt, zoals dat nu al bij eieren gebeurt.

Deze pagina maakt deel uit van het partijprogramma. Klik hier om terug te keren naar het complete overzicht.

archief/tk2010/partijprogramma/voedsel.txt · Laatst gewijzigd: 2016/12/07 19:18 door 66.249.76.112