Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:tk2010:partijprogramma:volksgezondheid

Volksgezondheid

Gezondheid wordt bereikt door gezond leven en goede medische zorg. De Piratenpartij staat voor vrijheid in hoe je wilt leven. De overheid kan gezond gedrag wel stimuleren. In de voedingsindustrie gebeurt dit maar matig. Ook wordt er beperkt onderzoek naar gezond eten en leven gedaan, omdat hier door de farmaceutische industrie niet aan te verdienen is. Deze industrie zit geklemd tussen publiek gefinancierd wetenschappelijk onderzoek en verplichte verzekeringen die ook door de burger gefinancierd worden. Doordat de kosten van de gezondheidszorg sterker stijgen dan de economische groei wordt het nu direct noodzakelijk in de kosten van de gezondheidszorg in te grijpen. Dit doet de Piratenpartij door medische patenten af te schaffen.

  • Geen patenten op farmaceutische producten en medische behandelingsmethoden.

Patenten op farmaceutische producten en medische behandelingsmethoden veroorzaken monopolies en daardoor inefficiënte marktwerking. De kosten per pil of behandeling zijn enorm groot en de maatschappij kan het onderzoek naar medische technieken en medicijnen niet sturen. Door patenten op farmaceutische producten en medische behandelingsmethoden met voorrang af te schaffen, wordt het mogelijk bespaarde publieke middelen voor door het publiek gewenste research in te zetten.

  • Geen Elektronisch Patiënten Dossier (centraal toegankelijke opslag medische gegevens van burgers), wél een systeem met vrijwillige vermelding van levensbedreigende allergieën en dergelijke.

Het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) zorgt ervoor dat één lek in het systeem ervoor kan zorgen dat alle medische gegevens van patiënten op straat komen te liggen. Op internationaal niveau is standaardisering van medische gegevens veel belangrijker, en daar moeten we ons dan ook op richten. Het landelijk EPD in de huidige vorm is niet verenigbaar met het medisch beroepsgeheim.

Deze pagina maakt deel uit van het partijprogramma. Klik hier om terug te keren naar het complete overzicht.

archief/tk2010/partijprogramma/volksgezondheid.txt · Laatst gewijzigd: 2016/12/02 18:18 door Azonata