Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:tk2010:partijprogramma:wetenschap

Wetenschap

De wetenschap is één van de ankers van een goed werkende democratie. Daarvoor moet wetenschap onafhankelijk zijn en geen taboes kennen. Ook moet de kennis en expertise van wetenschappers voor iedereen toegankelijk zijn. Juist dan levert wetenschap een maatschappelijke meerwaarde op. Wetenschap vertegenwoordigt een waarde en is een doel op zich.

Wetenschap moet niet door de economie en de politiek gestuurd worden. Het vertrouwen in wetenschappers neemt af wanneer zij belangen moeten vertegenwoordigen. De wetenschap moet onafhankelijk en transparant zijn. De Piratenpartij wil daarom alle ruwe data publiceren en alle artikelen open toegankelijk maken. Door het publiek gefinancierde wetenschap moet gratis toegankelijk zijn.

  • Kennis die mede met publiek geld is ontwikkeld op universiteiten en andere instellingen is open en patentvrij en moet kosteloos en vrij toegankelijk zijn.

Wat met publiek geld (mede) gefinancierd is, moet voor iedereen open en vrij toegankelijk zijn. Op deze kennis kan geen monopolie in de vorm van een patent worden verleend.

  • Alle wetenschappelijke artikelen worden in een open formaat en vrij toegankelijk gepubliceerd, inclusief alle ruwe data.

Wetenschappelijke artikelen stijgen in waarde naarmate ze vaker worden aangehaald in andere wetenschappelijke artikelen. Dit geldt ook voor hyperlinks, die op het internet verwijzen naar andere documenten (webpagina’s). Door alle wetenschappelijke artikelen open en met een open formaat te publiceren, wordt kennis beter gedeeld. Door de ruwe data ook te publiceren kunnen wetenschappelijke artikelen beter gecontroleerd wordt en worden data ook voor ander onderzoek ontsloten.

  • Peer-review in open source context wordt gefaciliteerd.

Wetenschappelijke artikelen worden nu vaak geplaatst in (gesloten) wetenschappelijke tijdschriften. Doordat deze tijdschriften een goede reputatie hebben waarbij collegawetenschappers een artikel beoordelen, heeft publicatie in een (gesloten) wetenschappelijk tijdschrift grote waarde voor de wetenschapper. Om open publicatie te bevorderen moet peer-review in een open source context worden gefaciliteerd.

Deze pagina maakt deel uit van het partijprogramma. Klik hier om terug te keren naar het complete overzicht.

archief/tk2010/partijprogramma/wetenschap.txt · Laatst gewijzigd: 2016/12/02 18:18 door Azonata