Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:tk2012:dagvandedownload

Dag van de Download

De Nederlandse Wet op het Auteursrecht 'viert' dit jaar haar honderdjarig bestaan. In al die tijd is de wet amper gewijzigd, de duur van het auteursrecht is alleen keer op keer verlengd tot nu zelfs 70 jaar na de dood van de maker. Het mag duidelijk zijn dat dit niet zozeer in het belang is van de makers alswel in dat van de uitbuiters van de makers, zoals platenmaatschappijen en uitgevers.

Gelukkig veranderen de makers van creatief werk zelf wel. Steeds vaker maken ze gebruik van internet om hun werk bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te krijgen. Steeds meer artiesten en kunstenaars beseffen dat gezien en gehoord worden onlosmakelijk verbonden is met 'piraterij'.

Op het internet bouwen muzikanten, schrijvers, software-ontwikkelaars en andere creatieve geesten tegen lage kosten hun eigen platform en fanbase. Op deze manier houden ze het heft in eigen hand en zien ze niet langer 90% van de opbrengst van hun werk verdwijnen in de zakken van tussenpersonen. Daarbij maken ze gebruik van vrije licenties die delen en/of remixen toestaan.

De Piratenpartij wil deze makers op de dag van de download een platform geven en promoten. Daarom werden op 29 augustus 2012 ieder uur films, software, muziek, boeken en documentaires onder de aandacht gebracht, allemaal uitgegeven onder een vrije licentie. Daarom lanceert de Piratenpartij de website “www.dagvandedownload.nl”. Deze is bedoeld om mensen te informeren dat downloaden nog altijd is toegestaan in Nederland. Om de aandacht vestigen op media die wel al vrij beschikbaar is. Maar ook om aan te tonen dat deze wet uit 1912 niet meer van toepassing is op onze moderne informatiesamenleving.

Deze website is een initiatief om voor meer bekendheid te zorgen. Meer bekendheid voor vrij beschikbare media, software en games. Meer bekendheid voor de mensen die deze vrije media maken, omdat ze het leuk vinden. Omdat ze willen dat hun werk gezien en gedeeld wordt. Maar vooral bekendheid voor het feit dat wat mensen downloaden niet zomaar het labeltje 'illegaal' opgeplakt mag worden. Er kunnen namelijk ontzettend mooie dingen gebeuren in een samenleving, waarin mensen informatie en cultuur vrij mogen delen.

Al honderd jaar lang wordt geklaagd over het op grote schaal verspreiden van cultuur. En toch worden er ieder jaar miljarden verdiend met kunst en cultuur. Niet ondanks, maar juist dankzij de mogelijkheid om te kopiëren. Kopiëren, het delen van cultuur, is een mooi iets. En dat verdient een dag als deze. “De Dag van de Download”.

Programma

10.00 uur: Steal This Film Part I

Een documentaire over de affaire met the Pirate Bay, over de lange arm van de Amerikaanse copyrightindustrie. In het stukje wordt wat informatie gegeven over de oprichting van de piratebay en de directe consequenties daarvan. De Verenigde Staten dreigden met een handelsblokkade en kregen daarmee grip op de Zweedse regering - iets wat reden gaf voor het ontstaan van een oppositie tegen de copyright wetgeving.

“These are strange times indeed. While they continue to command so much attention in the mainstream media, the 'battles' between old and new modes of distribution, between the pirate and the institution of copyright, seem to many of us already lost and won. We know who the victors are. Why then say any more?”

11.00 uur: RiP: A Remix Manifesto

Een film over de artiest Girltalk, die bijna alleen maar samples gebruikt om zijn muziek te maken, en over de juridische gevolgen van die keuze. Vanuit historisch en filosofisch oogpunt wordt er gekeken naar 'het bouwen op cultuur' oftewel het remixen van wat anderen hebben gemaakt/gedaan. Er wordt ook een kort uitstapje gemaakt naar de ins en outs omtrent medische patenten.

De hele film is beschikbaar onder een creative commons license. De Piratenpartij heeft in 2010 beelden gebruikt voor zendtijd politieke partijen. Ook zou het fragment van muddy waters het ingezonden fragment zijn geweest als Dirk Poot voor het NOS lijsttrekkers debat zou zijn uitgenodigd.

12.00 uur: Good Copy, Bad Copy

Over sampling, piraterij, The Pirate Bay, Piratenpartij etc.

14.00 uur: Everything is a Remix

15.00 uur: The coming war on General Computing

Speech van Cory Doctorow

Met de opkomst van 3D printers is het sindskort mogelijk om voorwerpen te downloaden. Als 3D printers straks in iedere huiskamer staat zal de anti-download oorlog helemaal losbarsten. Een analyse van Cory Doctorow van wat die oorlog allemaal zal inhouden.

16.00 uur: Tekenfilms van de Blender Foundation

Ook voor kinderen is er voldoende vrije media te vinden die ze leuk vinden. Veel van deze animaties worden met het open-source product blender gemaakt. Het toestaan van hergebruik van modellen maakt het veel rendabeler en makkelijker om een animatie film te maken. Momenteel op de livestream kan je de volgende kinderfilms bekijken:

17.00 uur: Why Are You Here

  • Duitsland, 26 minutes, 2010.

De keynote lezing bij de Pirate Parties International conferentie uit 2010, gegeven door Rick Falkvinge. Legt de 40 jarige cyclus van politiek uit, en de piratenpartij als een natuurlijk fenomeen zoals de liberalen, vakbonden en groenen dat ook waren.

17.30 uur: I am a Pirate

Rick Falkvinge op de TedTalk.

18.00 uur: Boekenuur

For the Win (Cory Doctorow)

Het fictieve verhaal van For The Win speelt in de wereld van mensen die in hun levensonderhoud voorzien met spelen van online videospellen. Ook in de virtuele toekomst moet je je organiseren om te overleven, en dat is waar dit boek over gaat.

Het boek speelt eigenlijk niet zozeer in cyberspace, maar vooral in de echte werelden waarin de verschillende helden leven (India, China en de VS) en waar ze echte problemen tegenkomen, onder andere met maffia-achtige zakenmannen, met geweld en zelfs moord. Terwijl het onmogelijk lijkt om het gevecht in hun eentje te winnen, lijkt samenwerking en het slim gebruik maken van het systeem wel een kans te bieden. En zo verenigen ze hun krachten en zoeken naar manieren om het systeem te slim af te zien. En ja, uiteindelijk slagen ze erin het systeem met diens eigen wapens te verslaan.

Little Brother (Cory Doctorow)

Een groep pubers raakt verzeild in een incident met mensen van Homeland Security van de VS, die hen ervan beschuldigen banden met terroristen te hebben, waarna ze een verhoorbehandeling krijgen in de Rumsfeld stijl. Nadat de onschuldige helden van het verhaal vrijgelaten worden, zweren ze WRAAK en de rest van het boek gaat over hoe ze daar in slagen. Wat 'Little Brother' zo bijzonder maakt is dat het niet alleen goedgeschreven verpoosliteratuur is maar dat men ook, terwijl men leest hoe de helden het systeem bestrijden, veel leert over internet en bewakingstechnieken.

The pirate's dilemma (Matt Mason)

Toelichting van een piraat: Ik ben vele mensen tegengekomen die dit boek gelezen hebben en daardoor besloten hebben op de Piratenpartij te gaan stemmen. Ik ben ook nog niemand tegengekomen die het boek gelezen had maar niet op de Piratenpartij stemt. Maar dat komt misschien door dat mijn vrienden allemaal Piratenpartij stemmen :).

Over Web 2.0 en de overheid - relatie met burger

Het innovatieplatform van Frans Nauta (toenmalig voorzitter Kennisland). Nice to know voor ieder die wil weten waarom een met veel elan gepresenteerd initiatief als het Innovatieplatform tot weinig leidt; need to know voor ieder die innovatie op gang wil brengen. Met survivaltips voor vernieuwers in de polder. (onder CC-licentie maar moet wel paar vragen beantwoorden en mailadres geven)

19.00 uur: Muziekuur

20.00 uur: Onderwijs

Onderwijs is voor de Piratenpartij een basisrecht; veel kennis zit nu nog opgesloten en dat belemmerte het vrij delen van kennis en informatie als ook de creativiteit. Wel komt steeds meer leermateriaal beschikbaar onder een vrije licentie. Ken Robinson vindt dat scholen de creativiteit van kinderen doden.

21.00 uur: Nederlandse Realiteit

22.00 uur: Copyright en burgerparticipatie

23.00 uur: Filesharing en privacy

Meer interessante media

Films

Ghost in the Shell

  • Japan, 83 min, 1995
  • Hash/Magnet: 338CED2E63ED4407B5BE3B6B0D0AB6D63560DAD4

Ghost in the Shell is een japanse cyberpunk anime gezet in het jaar 2029. Het verhaal gaat over een speciale eenheid van Cyborgs, half mens, half machine, die de 'puppet master' najagen, een hacker die mensen overneemt via hun cybernetische implantaten. Over informatie, identiteit en leven. De geest in het omhulsel.

The Matrix

  • USA, 136 min, 1999
  • Hash/Magnet: 363BC6C534B1430C6758318D196CCD61DB61B647

Wie kent deze niet? Maar hij mag niet ontbreken. De mens tot passief object gemaakt, zijn energie weggezogen, terwijl zijn geest op vakantie is in een droomwereld. Wie de hyperbool van de matrix begrijpt, begrijpt goed. Een van de grote vragen in het leven is waarom ze ooit deel 2 & 3 gemaakt hebben.

V for Vendetta

  • USA, 132 min, 2006
  • Hash/Magnet: 6C403D16294F9E617288C86D6F07C3C8A6A7B0F5

Een eenzame strijder vecht tegen een totalitair bewind in Engeland. Een film die helaas steeds minder toekomstmuziek wordt, maar duidelijk maakt hoe belangrijk het is dat een vrij volk zijn eigen informatie beheert, en het belang van anonimiteit als grondbeginsel.

Fight Club

  • USA, 139 min, 1999

Video

  • Hash/Magnet: D129467734B81BFA1C8C33AFDA38F68566B70FF1

Fight Club gaat over een onbenoemde hoofdpersoon die op een dag ontwaakt uit zijn volstrekt middelmatige, doch 'succesvolle' leven. Om weer te leven begint hij een vecht club, een paar mannen die elkaar tot moes slaan. Klinkt als een slechte film, totdat je hem gezien hebt.

Idiocracy

  • USA, 84 min, 2006
  • Hash/Magnet: 32CF1EF2A9FC38D0557B94651B866659BA7DB311

Idiocracy is een komedie over de effecten van een steeds minder intelligente populatie. Voor een experiment met menselijke hybernatie worden een perfect gemiddelde man en vrouw ingevroren. Zoals dat gaat in films, gaat het mis en worden ze in de verre toekomst wakker, wanneer de mensheid bepaald niet meer zo slim is.

Brazil

  • UK, 132 min, 1985
  • Hash/Magnet: A56127F3FA28DD7D933C38F6C2D2C0105F6C158E

Kafka meets Orwell, maar nog veel belangrijker, Terry Gilliam. Het is een vrije, komische interpretatie van 1984, in een toekomst waar een allesoverheersende bureaucratie een hoog-technologische beschaving beheert. Slecht onderhoud leidt tot explosies, waar de bureaucratie op zoek is naar de vermeende terroristen, terwijl staatsgevaarlijke reparatiemannen de boel draaiende proberen te houden. Geniaal maar een tikje langdradig.

Das Leben der anderen

Film over Oost-Duitse spionagepraktijken.

Enemy of the State

  • USA, 132 min, 1998
  • Hash/Magnet: 4371324cb9ec8c9e00d905afd259a9dab72c2eee

Een film waarin Will Smith opgejaagd wordt met high tech spionageapparatuur. Geeft te denken over de privacy implicaties van deze moderne technologie.

All the President's Men

Het verhaal over hoe de Washington post het Watergate schandaal ontdekte. Het toont de waarde van klokkeluiders, de vrijheid van informatie en journalistiek in de overheid aan haar verantwoordelijkheden houden.

Be Kind Rewind

  • USA, 102 min, 2008
  • Hash/Magnet: 71b04d99831d51af6ed94f083e76d5f435f0e4c3

Een komedie die gaat over de zij-effecten van wat alleen te beschrijven is als 'piraterij'. Een paar vrienden spelen films na voor een videotheek, nadat alle films gewist worden, en de nagespeelde films worden populair onder de lokale bevolking. Natuurlijk, de grote bedrijven laten dit niet over hun kant gaan en komen er een eindje aan breien. Open einde.

Nineteen Eighty-Four

Verfilming van George Orwell's gelijknamige boek.

Hackers

Een jongen krijgt van de rechter een verbod om tot zijn 18de ook maar in de buurt van een computer te komen. Op zijn elfde heeft de jongen namelijk 1507 Wall Street-computers laten crashen waardoor de New Yorkse index 7 punten was gezakt. Als de jongen volwassen is, houdt hij zich toch weer bezig met computers, en ontdekt samen met zijn vrienden dat het beveiligingshoofd van een multinational een gevaarlijk virus aan het bouwen is.

Documentaire's

This Film Is Not Yet Rated

Hoe de ratingagency die films in leeftijdscatagorieen hoort te verdelen in de praktijk een censuur orgaan is. In deze film wordt een hele hoop insider info over de MPAA MAFIAA gegeven.

Steal This Film II

  • Zweden, 45 min, 2007
  • Hash/Magnet: 0FF9CD4F43F5DF2A30C694C87E63978AF26EE9D4

Over informatie. Een schets van de wereld aan het begin van de 21e eeuw aan de hand van informatie & informatietechniek, en wat ons te wachten staat.

  • USA, 54 min, 2010
  • Hash/Magnet: A7EB8B58FA76BEA184BC9458DC67C90872F5B751

Een korte film over het gebruik van samples in muziek. Van de beatles die begonnen met kleine samples tot public enemy die geheel sample gebaseerde muziek maakte.

Cosmos - The persistence of memory

  • USA, 48 min, 1980
  • Hash/Magnet: A22BF4A804E053B32BAFC1C7A59A31523207332E

Aflevering 11 van de serie 'cosmos' gaat over informatie, en wie in deze cynische tijden over Sagan's lyrische uitleg heen kan stappen, wacht interessante openbaringen. Eigenlijk zou iedereen deze hele serie gezien moeten hebben, maar vooral deze aflevering is interessant vanwege de uitleg over wat informatie is, hoe informatie in ons DNA zit, in onze hersenen zitten, en hoe, bij extensie, het in onze bibliotheken zit. Het middenstuk over de hersenen is niet meer helemaal in lijn met de huidige kennis.

The Yes Men Fix the World

  • USA, 86 min, 2009
  • Hash/Magnet: 2BE808C54B33C17ED6A2F8396404A52152BF3047

The yes men zijn mannen met een missie. Door zich voor te doen als vertegenwoordigers van grote corporaties wurmen ze zich op tal van conferenties naar binnen om daar een presentatie te geven. De meest waanzinnige idee?n worden volstrekt serieus gepresenteerd, en de reacties van het publiek leggen feilloos vast hoe absurd de wereld is.

La société du spectacle

De spektakelmaatschappij is debord's meesterwerk over hoe de moderne consumptiemaatschappij zichzelf presenteert als immens spektakel, waarin de alledaagse mens gereduceerd is tot passieve consument. Ingewikkelde film, maar het begrijpen waard, actief kijken is dan wel een vereiste. Gebaseerd op een (superieur) boek van gelijke titel.

The Coconut Revolution

Docu over hoe een inheemse bevolking zich met zeer simpele werktuigen wist te bevrijden van de koloniale macht uit de 20e eeuw, en in complete isolatie een moderne levensstijl weet te onderhouden.

Orwell Rolls in his Grave

Over hoe de Amerikaanse media en elite zelf in bepaalde mythes geloven.

The world according to Monsanto

Over hoe Monsanto de wereld heeft veranderd, GMO, Gentech, Corruptie, Patenten.

Surplus: Terrorized Into Being Consumers

Hoe worden mensen verleid tot het aanschaffen van steeds meer (vaak nutteloze) goederen? Welk effect heeft dit op de wereld en hoe kijken mensen hier tegenaan die helemaal niet gewend zijn te leven in een westerse consumtie maatschappij? Aan het woord komen miljonairs, activisten en wereldverbeteraars en mensen die zoeken naar een oplossing.

Good Copy, Bad Copy

Over sampling, piraterij, The Pirate Bay, Piratenpartij etc.

VPRO Thema: Wat nou privacy? (N)

Een documentaire die heel dicht bij huis ligt, er worden verschillende onderwerpen uitgediept. Hoe veilig zijn je persoonlijke gegevens? Om dit uit te zoeken komt o.a. een hacker en een privédetective aan bod. Hoe gaan de autoriteiten om met de privacy van de burger? Hierbij wordt vooral gefocust op camera (herkenings)systemen in Rotterdam. Daarnaast een stuk over identiteits diefstal en de generale opinie over privacy anno nu.

Hot Paint

Een korte, niet echt sterke/diepgaande documentaire over copyright en videosampling. Worden 4 personen geïnterviewd die allemaal betrekking hebben op het mixen van stukjes video.

How TV ruined your life

  • 6 * 30 mins, 2011

Op hilarische wijze verhaalt Charlie brooker op de invloed van TV op onze angsten, leeftijd, aspiraties, liefde, vooruitgang en kennis. Zoals de titel al doet vermoeden, wordt er weinig goeds over gezegd in dit veel verantwoorde TV programma, nu op YouTube terug te zien.

Speeches

  • USA, 55 min, 2007

Rick Falkvinge praat over het verleden van het 'copyright' en gespannen voet waarop het met vrijheid staat. Vanaf de boekdrukkunst tot nu.

"Come September"

  • USA, 44 min, 2002

Come september is een indrukwekkende van Arundhati Roy, een jaar na de aanslagen van elf september. Over macht, nationalisme, en vele anderen zaken. Mocht de toespraak wat droog zijn; de toespraak van Arundhati Roy is ook op muziek & beeld gezet, in een film genaamd 'we' (64 min).

"How governments have tried to block Tor"

Een lezing die gehouden wordt op 28c3 door J. Appelbaum en R. Dingledine en die vooral gericht is om de huidige oorlog tegen censuur via het Tor-netwerk uit te leggen, een oorlog die wederzijds gevochten wordt. Vooral door toendoen van westerse bedrijven raken dictaturen steeds beter bewapent tegen het Tor-netwerk, waardoor ze in staat zijn tot blokeren of traceren van gebruikers, iets wat een dodelijke afloop kan hebben in sommige landen… Het Torproject team vecht terug met nieuwe inovaties om hun netwerk en hun gebruikers te beschermen. Om de documentaire volledig te kunnen volgen is wat technische kennis over het internet nodig.

archief/tk2012/dagvandedownload.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/12 12:19 door 157.55.39.76