Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:tk2012:partijprogramma:energie

19. Energie

19.1 Energiemeters versturen alléén ruwe informatie naar leveranciers, waardoor de privacy van gebruikers niet geschonden kan worden.

Energiemeters meten gebruik per seconde maar geven deze geaggregeerde data zelfstandig per maand of kwartaal door aan de energiemaatschappij. Energiemaatschappijen en distributiebedrijven mogen niet zelf kastjes kunnen aansturen. Publicatie van de broncode van software in meetkastjes moet verplicht worden.

19.2 Subsidies op het opwekken van energie met nieuwe energiebronnen, worden gegeven door patenten af te kopen en dus niet door de eindproducten te subsidiëren.

Wanneer de overheid met publiek geld het energie opwekken met nieuwe energiebronnen wil stimuleren, is de beste strategie om ervoor te zorgen dat iedereen goedkoper de producten kan maken en innoveren. Op elk eindproduct subsidie geven komt enkel de patenthouder ten goede. Door het patent af te kopen worden publieke middelen veel beter gebruikt en hebben ze een blijvend en ook internationaal effect.(Landauer 2000)

19.3 Flexibele energieprijs zodat energiepieken en -dalen bij eindgebruikers kunnen worden opgevangen.

Door de energieprijs op het energienetwerk per seconde te bepalen, kan de energiemarkt op een lager niveau en exacter worden georganiseerd dan met een dag- en nachttarief. (Gupta en Danielsen 1998) (Aalbers, Kocsis en Shestalova 2012) De informatie over energieschaarste bevordert innovatie doordat ook nieuwe energiebronnen -die niet onder alle omstandigheden dezelfde energie opwekken- efficiënt gebruikt kunnen worden. Huishoudens en bedrijven kunnen dan ook aanbieders van energie worden (centrale verwarming met elektriciteitsopwekking) of hun vraag naar energie (opladen electrische auto) op prijs sturen. (Silberman 2001) (Distributed generation 2003) (Het tijdperk van elektriciteitscentrales lijkt ten einde 2004) Bijvoorbeeld in de kasbouw kan de CO2-productie waarbij restenergie vrijkomt afgestemd worden op de pieken in de energievraag.

19.4 Afhankelijkheid van energie van niet-democratische staten afbouwen en stoppen hun overheden met energiegelden te subsidiëren.

Nederland moet de energiecontracten met niet-democratische staten afbouwen. Daarnaast moeten we ons richten op energieproductie in eigen land en bevriende democratische staten, door innovatie en gebruik van lokaal aanwezige hernieuwbare energiebronnen. (Wassink 2007) Dit maakt ons zelfvoorzienender en voorkomt dat we via onze energiebetalingen regimes in ondemocratische landen steunen en daarmee de burgerrechten en informatievrijheid beperken.

19.5 Geen gepolariseerde discussie over "Kernenergie".

Wij zijn ons bewust van de gevaren die Plutonium en Uranium centrales voor de maatschapij vormen. De geldkraan voor onderzoek en ontwikkeling naar kernenergie mag echter niet gesloten worden. Onderzoek naar en ontwikkelingen in de richting van bijvoorbeeld Thorium-reactoren moeten serieus genomen worden. We moeten ons niet bang laten maken door de term “Kern-energie”, zonder gedegen onderzoek naar de gevaren en baten kan men geen afgewogen beslissingen nemen. (It is five minutes to midnight 2008)

Deze pagina maakt deel uit van het partijprogramma. Klik hier om terug te keren naar het complete overzicht.

archief/tk2012/partijprogramma/energie.txt · Laatst gewijzigd: 2016/12/02 18:20 door Azonata