Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:tk2012:partijprogramma:geld_en_banken

18. Geld en banken

Er moet een solide back-upsysteem zijn voor het in stand houden van betalingsverkeer wanneer het internet uitvalt. Het betalingssysteem moet ook wanneer het internet uitvalt kunnen functioneren. Daarom moeten banken ervoor zorgen dat ze een back-upsysteem hebben dat bij uitval van internet in werking kan treden.

18.1 Zoveel mogelijk openheid over geldverkeer, geldcreatie en het financieel-economische systeem.

Rapportage van geldstromen dient niet enkel in financieel jargon te worden gegoten. (Papa 2011) Heldere, ondubbelzinnige en klare uitleg over hoe het geldsysteem werkt moet burgers in staat stellen inzicht te krijgen in financiële en economische zaken.

18.2 Altijd mogelijkheid houden anoniem te betalen via contant geld en chipkaart.

Anonimiteit moet ook mogelijk zijn bij betalingen. Ook met plastic geld moet anoniem kunnen worden betaald, de verkoper hoeft niet te weten wíe er betaalt, het feit dát er betaald is, is voldoende. Betalen met contant geld moet mogelijk blijven en mag nooit meer kosten dan een betaling via pin, chip of creditcard.

18.3 Open informatie over fraude.

Daar waar fraude mogelijk is, moet openheid van informatie ervoor zorgen dat systemen en procedures veiliger worden. Hierdoor kunnen o.a. ambtenaren en werknemers hun gedrag waar dat nodig is aanpassen, om niet in het web van fraudeurs te komen.

18.4 Cryptocurrency biedt mooie kansen, en moet niet via een omweg verboden of gefrustreerd worden.

Alhoewel cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld Bitcoin nog in de kinderschoenen staan, zien wij bij wetgevers dezelfde koudwatervrees als bij de opkomst van het internet en de PC. (Sterkenberg 2011) Het is zeer goed mogelijk dat cryptocurrencies op termijn een goede concurrent voor de financiële sector zullen worden. De cryptocurrencies hebben bovendien de potentie om miljarden te besparen. (Surowiecki 2011)

Deze pagina maakt deel uit van het partijprogramma. Klik hier om terug te keren naar het complete overzicht.

archief/tk2012/partijprogramma/geld_en_banken.txt · Laatst gewijzigd: 2016/12/02 18:20 door Azonata