Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:tk2017:partijprogramma

Dit is een oude revisie van het document!


Concept-verkiezingsprogramma Piratenpartij Nederland 2017

Dit document bevat het concept-verkiezingsprogramma van Piratenpartij Nederland (PPNL) voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Dit document is nog niet definitief: het kan nog worden aangepast via amendementen.

Het programma van PPNL wordt door de leden gemaakt. De leden worden nog tot 7 oktober 2016 in de gelegenheid gesteld om amendementen op dit programma in te dienen bij het presidium van de partij, en wel via een e-mail naar presidium@piratenpartij.nl, met ondersteuning van twee andere leden – vergeet de lidnummers hierbij niet door te geven. Ingediende amendementen zullen, met stemadvies van de programmacommissie, door het presidium gepubliceerd worden op 10 oktober en uiteindelijk besproken worden op het partijcongres van 15 en 16 oktober. Hierna zal het programma definitief worden en voorgesteld worden aan de pers en de rest van Nederland.

1. Introductie

< Inleiding door Ancilla >

Ancilla van de Leest,

Lijsttrekker Piratenpartij Nederland

2. Over ons

De Piratenpartij is meer dan een politieke partij. We zijn een internationale beweging voor en door burgers. We zijn actief in meer dan zestig landen. Wij streven naar een meer pure vorm van democratie, opgebouwd door burgers om te vechten voor burgers.

Democratie zoals democratie echt bedoeld is.

Onze werkwijze is zeer open. Iedereen kan voorstellen, plannen, initiatieven en alternatieven aandragen. We delen alles met al onze leden. Zij kiezen vervolgens op democratische wijze het beste alternatief. Democratie moet een inclusief proces zijn waar zoveel mogelijk mensen bij betrokken worden. Net als het internet.

Online kunnen we allemaal onze mening en zorgen kwijt. Iedere stem kan gehoord worden. Online kunnen we delen en samenwerken. Door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet willen we meer mensen bereiken en betrekken bij de democratie.

Dat is wat de Piratenpartij zo bijzonder maakt: iedereen kan op elk willekeurig moment net zo veel of weinig invloed uitoefenen binnen de partij als hij of zij wenselijk vindt. Als er iets mist in het programma van de partij of als je vragen, zorgen of plannen hebt, kun je ons heel gemakkelijk bereiken en een discussie aangaan. Je kunt veel meer doen dan één keer per vier jaar een kruisje zetten in een stemlokaal. Als je wilt dat iets goed gedaan wordt, moet je het zelf doen. Dit geldt dubbel en dwars voor onze democratie.

Waar komen we vandaan?

De Piratenpartij is ontstaan uit onvrede en een sterke drang naar verandering en verbetering. De huidige politiek laat veel te wensen over. Wij vinden dat de politiek transparantie en inspraak mist. Tegelijkertijd zien we mogelijkheden in moderne informatietechnologieën om dit sterk te verbeteren.

Tegenwoordig kan iedereen vrij en gemakkelijk met elkaar communiceren. Burgers zijn beter geïnformeerd en hebben meer te zeggen. De media bestaan niet meer uit louter grote bedrijven. Iedereen kan zich informeren en informatie delen en verspreiden. Mondige burgers kunnen zichzelf beter organiseren, en hun boodschap naar buiten brengen zonder enige hulp van de media.

De Piratenpartij vindt dat de mogelijkheden van het internet moeten worden benut om de democratie en de rechten van burgers te versterken.

De eerste Piratenpartij werd in 2006 opgericht in Zweden. Het was een reactie op de ongezonde en onwenselijke invloed van de Amerikaanse industrie op het functioneren van de Zweedse overheid. Deze Zweedse Piraten wilden meer invloed van burgers, meer openheid van de overheid, meer privacy voor burgers en een hervorming van de zogenaamde intellectuele eigendomsrechten zoals auteursrecht en patentrecht.

De Zweden staan ondertussen niet meer alleen. Inmiddels zijn er meer dan zestig Piratenpartijen, verspreid over alle continenten.

We werken ook internationaal samen via Pirate Parties International 1) en de European Pirate Party 2) .

Democratie door democratische praktijk

Democratie is de heerschappij van iedereen, voor iedereen. Een echte democratie draait niet alleen om de stem van de meerderheid of de beste lobbyisten. Democratie moet een systeem zijn waarin iedereen gehoord wordt en zich ook gehoord voelt.

Nederland behoort tot de sterkere democratieën in de wereld. Onze democratie is echter beslist niet perfect. De cijfers liegen er niet om: de politieke betrokkenheid van burgers is gering. Slechts 2,5% van de kiezers is lid van een politieke partij. Deze mensen mogen eens per jaar stemmen over diverse zaken, tijdens congressen en bijeenkomsten van zo’n partij.

Van de overige 97,5% maakt ongeveer een kwart van de kiezers geen gebruik van het recht om eens in de vier jaar stemmen. Wij vinden, dat een grotere en meer betrokken participatie van burgers de enige manier is om onze democratie te versterken.

Het is dan ook een van onze hoofddoelen om burgers een relevant en toegankelijk platform te bieden om invloed uit te oefenen en hun mening te laten gelden over het beleid van de overheid. Op die manier lopen beslissingen steeds via de bevolking, en niet via een kleine minderheid van volksvertegenwoordigers en specialisten.

Democratisch tekort

Nederland is een zeer democratisch land. Dat zien we terug in de politiek. Er zijn echter wel ondemocratische invloeden van buitenaf. Soms zijn die onschuldig, maar vaak ook niet. Een gebrek aan openheid en transparantie werkt dit soort ondemocratische invloeden in de hand.

Veel populaire media zijn in handen van grote bedrijven die belang hebben bij bepaalde interpretaties van gebeurtenissen of een bepaalde focus op wat wel en niet nieuwswaardig is. De achterliggende belangen van deze organisaties zijn niet altijd even duidelijk, en kunnen in bepaalde gevallen als manipulatie worden beschouwd.

Nieuws over politiek, partijen, debatten en beslissingen wordt via dezelfde media verspreid. Dit kan gemakkelijk leiden tot sturende of misleidende berichtgeving.

De voorbereiding van besluitvorming en wet- en regelgeving vindt plaats op de ministeries. Soms op initiatief van het parlement, soms op initiatief van de minister. Waar bepaalde vragen, thema's en issues vandaan komen is vaak niet helder. Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd: “De samenleving roept om meer veiligheid!”, zonder dat er wordt vermeld, wie in de samenleving dat precies roepen en waarom ze dat roepen.

De ministeries worden bevolkt door ambtenaren met aan het hoofd een minister. Er is veel overleg tussen ambtenaren, bedrijven en andere organisaties. De inhoud daarvan wordt niet altijd bekend gemaakt. Een groot deel van het politieke proces speelt zich zo buiten het zicht van burgers af.

Initiatief en selectie

De Piratenpartij wordt niet gesteund door de leden; de Piratenpartij ís haar leden. De Piratenpartij is een bottom-up partij. We bouwen op de kennis, kwaliteiten en inzet van onze leden. Zo creëren we een partij die echt alle leden vertegenwoordigt. Wij geloven, dat echte verandering alleen kan plaatsvinden door mensen zelf. De Piratenpartij geeft haar leden dus zo veel mogelijk vrijheid om over alles mee te denken en om mee te helpen. De leden hebben de meeste invloed, niet het bestuur of de partij-elite. We maken gebruik van diverse technische hulpmiddelen om een constante input van leden mogelijk te maken. We zijn voortdurend met elkaar in gesprek.

Ons programma

Dit programma bestaat uit twee delen. Allereerst de kernpunten van de Piratenpartij. Die maken ons wat we zijn. Vanuit deze kernpunten verklaren en motiveren we al ons doen en laten. Het thema-deel bestaat uit onze plannen en ideeën over beleidsterreinen die binnen de partij op grond van deze kernpunten ontwikkeld zijn.

Onze standpunten ontstaan bottom-up, via e-democracy vanuit onze leden. Ons programma is daarom nooit “af”. Het is altijd in ontwikkeling. Standpunten kunnen altijd via e-democracy-systemen toegevoegd, gewijzigd of verwijderd worden. De laatste versie van ons programma kun je altijd vinden op onze website, waar we het publiceren en zullen blijven uitwerken. Dit programma moet je dan ook zien als een momentopname. Dit is de inzet in onze aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

3. Kernpunten

4. Thema's

Colofon

De tekst van dit verkiezingsprogramma is opgesteld door een programmacommissie bestaande uit Steven Russchenberg, Henk Helsinga en Jonathan van Dijken.

Dit verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op basis van een open schrijfproces met medewerking van velen, zoals Matthias van Alphen, Rico Brouwer, Paul Buitink, Jelle de Graaf, Thijs Houtenbos, Ancilla van de Leest, Richard van der Linde, Raymond van Loon, Matthijs Pontier, Dirk Poot, Thijs Roes, Jos en vele andere die bijvoorbeeld via Loomio of andere manieren hebben bijgedragen aan het programma.

Als basis van dit programma zijn ondermeer eerdere verkiezingsprogramma's van de Piratenpartij Nederland gebruikt en is door middel van crowdsourcing aangevuld.

Deze tekst is vrij te kopiëren. De Piratenpartij nodigt iedereen, maar in het bijzonder overige politieke partijen, uit om de standpunten van de Piratenpartij te kopiëren, over te nemen, of anderszins te verspreiden.

archief/tk2017/partijprogramma.1476307627.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2016/10/12 23:27 door javandijken