Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:werkgroep:communicatie:twitter_handleiding_richtlijnen

Dit is een oude revisie van het document!


Twitter Handleiding

Huidige beheerders

Naam Twitter ID Rol
Dirk @N_is_Een ~D content beheerder
Jos @jos ~J content beheerder
Matthijs @Matthijs85 ~M content beheerder
Steven @prutzenberg ~SR beheer mailinglijst
Henk

Waarom Twitter gebruiken?

Twitter is een handige en snelle manier om te communiceren met mensen die geïnteresseerd zijn in de standpunten en activiteiten van Piratenpartij. Via Twitter is het mogelijk om aandacht van traditionele media op ons te vestigen.

Do's and don'ts op Twitter

Nieuwe volgers moeten we terugvolgen als ze interessant voor ons zijn, of qua informatievoorziening of als het potentiële kiezers zijn (in principe dus alle Nederlandse volgers, behalve commerciële accounts). Bij retweets and favorites checken of we ze al volgen en zo niet, dan doen. Zelf retweeten: ja, maar niet te veel en te vaak. Zeker bij niet volgers, kun je er beter zelf een originele tweet van maken.

Inhoud van de tweets

Hoofdregel: alleen onderwerpen die aansluiten bij onze standpunten. Als je hier van afwijkt moet je voorbereid zijn op vragen van respondenten.

Voorbeelden

 • Links naar blogs op onze website
 • Reacties op politieke ontwikkelingen
 • Aandacht voor rechtszaken Brein
 • Links naar interessante artikelen
 • Geld vragen als dat nodig is
 • Oproepen om lid te worden

Probeer op te vallen

 • Probeer een originele draai te geven aan het verhaal.
 • Humor wordt gewaardeerd, maar niet te vaak, niet te flauw en niet te kinderachtig.
 • Sarcasme is lastig in 140 karakters, dit snappen mensen vaak niet.

Voorkom fouten!

Lees een tweet goed terug voordat je hem post! Probeer spelfouten of andere fouten te voorkomen. Kijk of de tweet op zichzelf staand te begrijpen is. Refereer je aan een nieuwsbericht, voeg dan het link toe. Toch een verkeerde tweet gepost? Als er nog geen reacties zijn, gewoon verwijderen en herstellen. Als er al wel reacties zijn kun je het herstellen via de reacties: Sorry @….. (herhaling) Twijfels over een tweet? Raadpleeg dan #ppnl-communicatie op IRC.

Replies

Reageren bij vragen, maar niet op iedere opmerking.

Discussies

Discussies zijn lastig op Twitter omdat je dan namens Piratenpartij moet reageren; probeer ze daarom te vermijden en verwijs anders door naar mailinglijsten of naar andere vormen van communicatie.

Omgaan met trollen

Do not feed the trolls!

Hoe herken je een troll?

 • Iemand die @piratenpartij steeds niet rechtstreeks aanspreekt, maar met (BEGIN ZIN… @piratenpartij (Zo ziet iedereen het in hun timeline) en dat op een drammerige, onvriendelijke manier.
 • Iemand die voortdurend probeert @piratenpartij weg te zetten als iets wat we niet zijn, standpunten die we niet hebben etc.
archief/werkgroep/communicatie/twitter_handleiding_richtlijnen.1420036094.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2014/12/31 15:28 door WielM