Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:werkgroep:crypto:manual:applemail

Apple Mail

Voor het beveiligen van e-mail via Apple Mail gebruiken we het programma GPG Suite.

Downloaden van GPG Suite

 1. Klik op de roze knop met de tekst ‘Download GPG Suite’ om de meest recente versie van de GPG Suite te downloaden.

GPG Suite Installeren

 1. Open de map ‘Downloads’ en dubbelklik het bestand GPG Suite - 20xx.xx.xx.dmg. (in plaats van de xx zullen er cijfers staan)
 2. De schijf GPG Suite verschijnt op je bureaublad en wordt automatisch geopend.
 3. Dubbelklik het icoon 'Installeren' of ‘Install’.
 4. Het welkomstscherm van het installatieprogramma verschijnt. Druk op de knop 'ga door' of ‘Continue’
 5. Druk in het volgende scherm op de knop ‘Install’. Sta de installatie toe als dit van je gevraagd wordt.
 6. Wanneer je Apple Mail niet zelf hebt afgesloten, meldt het installatieprogramma dat Mail afgesloten moet worden. Druk op de knop ‘Quit Mail’.
 7. Eén van de geïnstalleerde programma’s, GPG Keychain Access, vraagt vervolgens toestemming om je Contacten te mogen inzien. Als je op ‘OK’ drukt worden de publieke sleutels van je contacten automatisch geïmporteerd. Deze sleutels heb je later nodig wanneer je versleutelde mail wilt versturen naar die contacten. Wanneer je ‘Don’t Allow’ kiest kan je later altijd handmatig de publieke sleutels zoeken die je op dat moment nodig hebt.
 8. Het installatieprogramma zal nu een publieke en privé sleutel voor je aanmaken. Bij het volgende hoofdstuk wordt je stap voor stap in dit proces begeleid.
 9. Hierna kun je het installatieprogramma afsluiten en de schijf ‘GPG Suite’ verwijderen.

Een sleutelpaar aanmaken

 1. In de map ‘Programma’s’ vind je het programma ‘GPG Keychain Access’. Open de applicatie.
 2. Je kunt nu een nieuw sleutelpaar aanmaken door op het icoon ’Nieuw’ te klikken.
 3. Bij ‘Volledige Naam vul je de naam in die je aan het sleutelpaar wilt koppelen. Dit kan je echte naam zijn maar dat is niet verplicht.
 4. Vul het e-mail adres in waarmee je deze sleutels wilt gebruiken. Het is altijd mogelijk om later andere e-mailadressen aan dit sleutelpaar te koppelen, mocht dat nodig zijn.
 5. Controleer of je het adres foutloos hebt gespeld.
 6. Vink het vakje voor Upload sleutel na genereren aan.
 7. In de volgende stap zal je om een passphrase gevraagd worden, verzin er een en vul hem in.
 8. Wanneer je op ‘Genereer sleutel’ klikt, wordt je nieuwe sleutelpaar aangemaakt en moet je een passphrase (wachtwoord) voor dit sleutelpaar opgeven. Als je twee maal hetzelfde wachtwoord hebt ingevuld gaat de applicatie aan het werk. Afhankelijk van je gekozen sleutellengte kan dit even duren.
 9. Wanneer het sleutelpaar klaar is, verschijnt deze in het hoofdvenster.
 10. Als alles goed is gegaan zie je nu een vetgedrukte regel staan die begint met sec/pub en vervolgens de naam en het e-mailadres dat je had opgegeven.
 11. Zo niet, terug naar stap 2.

Het versleutelen van e-mail

 1. Open ’Apple Mail’ en maak vervolgens een nieuw bericht aan.
 2. Je zult zien dat er twee iconen in de adresbalk zijn verschenen, rechts van het veld met je eigen e-mailadres.
 3. Het linker icoon is een lichtgrijs slotje, het rechter een ster met daarin een kruis.
 4. Als er verder nog geen publieke sleutels van anderen in GPG Keychain Access staan, kun je op dit moment alleen een versleutelde mail aan jezelf versturen. Handig voor geheime notities.
 5. Op het moment dat je je eigen e-mailadres in het ’Aan-veld’ typt, of wanneer je het adres invoert van iemand waarvan je de publieke sleutel hebt, wordt het slot-icoon donkergrijs.
 6. Wanneer je op het slotje klikt, verandert het icoon in een gesloten slot. Je bericht zal nu versleuteld worden verstuurd.
 7. Ook het ’openPGP’ icoon helemaal rechtsboven in het venster wordt nu groen.
 8. Wanneer je op de verzend-knop drukt, word je gevraagd om je ‘passprhase‘. Vul hier het wachtwoord in dat je eerder hebt gekozen en goed had onthouden.
 9. Je bericht wordt nu versleuteld verzonden.

Het lezen van versleutelde berichten

 1. Wanneer je een encrypted bericht aanklikt zal GPG dit automatisch voor je proberen te ontsleutelen. Er verschijnt een venster waarin je om je ‘passprhase‘ gevraagd wordt. Vul hier weer je gekozen wachtwoord in.
 2. Als je geen wachtwoord invult wordt het bericht niet ontsleuteld en toont Apple Mail een leeg venster.
 3. Wanneer je de juiste geheime sleutel hebt en het wachtwoord correct is, zal je de mail kunnen lezen en eventueel beantwoorden.
 4. GPG zal antwoorden op versleutelde berichten als het goed is automatisch ook versleutelen. Controleer voor het verzenden voor alle zekerheid of het slotje inderdaad dicht is.
 5. Wanneer je deze berichten ook wilt lezen op een andere computer dan waarop je de sleutel hebt aangemaakt, zal je je geheime sleutel moeten exporteren en daar importeren. Zie hieronder voor meer informatie.

Het exporteren van je sleutels

 1. Je kan je sleutels op twee manieren verspreiden. Door de sleutel op te slaan en zelf te verspreiden of door de sleutel te uploaden naar een sleutelserver.
 2. Om de sleutel op je computer op te slaan als een bestand klik je in het scherm van GPG Keychain Access op de 'Export' knop.
 3. Er verschijnt een venster waar je een naam en locatie voor het te maken bestand kan invoeren. Let op dat je niet onbedoeld je geheime sleutel opslaat ( het vinkje voor 'Sta export geheime sleutel toe' weglaten ). Klik daarna op de 'Bewaar' knop.
 4. Om je sleutel op een sleutelserver te zetten klik je op de sleutel die je wilt sturen in je lijst met sleutels.
 5. Klik vervolgens in de bovenste balk op 'Sleutel' → 'Verstuur naar Keyserver'. Je sleutel wordt verstuurd. Nu kan iedereen je publieke sleutel vinden.

Het importeren van sleutels

 1. We gaan een sleutel ophalen vanaf een server door te zoeken op het e-mail adres waarvan je de sleutel wilt.
 2. Open GPG Keychain Access.
 3. Klik in de balk bovenaan op 'Sleutel' → 'Zoek naar sleutel'.
 4. Er verschijnt nu een venster in het GPG Keychain Access. Typ het e-mailadres in het zoekvak en klik op 'Zoek sleutel'.
 5. Er verschijnt nu een venster met de gevonden resultaten, zet een vinkje voor het resultaat dat volgens jou het juiste is en klik op de 'Haal sleutel op' knop.
 6. De opgehaalde sleutel staat nu in de lijst. De volgende keer dat je een mail adresseert aan dit mailadres zal je de mail kunnen versleutelen.
archief/werkgroep/crypto/manual/applemail.txt · Laatst gewijzigd: 2018/01/02 18:21 door Azonata