Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:werkgroep:crypto:manual:donottrackme

DoNotTrackMe

Do Not Track Me is een extensie voor de browser die trackers blokkeert en het gebruik van “masked e-mails” faciliteert. Voor het gebruik van de plugin moet een account aangemaakt worden, maar dit is zeer snel gedaan.

Tracker blocking

Door trackers, stukjes code op websites die je surfgedrag op meerdere websites bijhouden, te blokkeren kan je je privacy beschermen. Bedrijven kunnen zo niet de informatie over jouw surfgedrag gebruiken om je diensten aan te bieden of deze informatie aan derden verkopen. Ghostery doet hetzelfde, je kunt kiezen tussen de twee, maar allebei gebruiken kan ook geen kwaad. Ghostery en DoNotTrackMe vullen elkaar dan aan.

Masked e-mails

DoNotTrackMe maakt het mogelijk om makkelijk aparte e-mail accounts (masked e-mails) op te zetten die berichten doorsturen naar je privé e-mail. Zo loop je niet de kans dat je privé e-mail wordt doorverkocht aan derden. Ontvang je ongewenste mail via een van je masked e-mails, dan kan je die simpelweg uitschakelen en heb je er nooit meer last van. Deze functie is makkelijk bruikbaar, naast ieder e-mail veld op een webpagina verschijnt een menu van DoNotTrackMe waarin je een van je masked e-mails kan selecteren. Als dit als vervelend wordt ervaren is de functie simpelweg uit te schakelen.

Installatie

Naast een plug-in te installeren zal je je ook moeten registreren op de site van Abine. Zo kan je bij alle (gratis) functies van DoNotTrackMe

  1. Ga naar https://www.abine.com en klik op “Get DoNotTrackMe”.
  2. Registreer je door je e-mail (voor de masked e-mails) in te vullen en een wachtwoord te verzinnen. Onthoud deze goed.
  3. Je krijgt nu een overzicht te zien van de gratis functies en de betaalde functies. De gratis versie is voor nu voldoende.
  4. Klik links bovenin de pagina op “DoNotTrackMe privacy dashboard”, je gaat nu naar het dashboard. Hier kan je je masked e-mails beheren en kijken welke trackers zijn geblokkeerd.
  5. Nu gaan we de browser plugin installeren, deze blokkeert de trackers en voegt masked e-mail functies toe aan registratie formulieren op websites. Klik op “masked e-mails” of “tracker blocker” op elk van deze pagina's staat een link daar de downloadpagina van de plugin. Volg, indien nodig, onze instructies voor het installeren van een extensie.
  6. Als de extensie geïnstalleerd is worden trackers geblokkeerd en kun je makkelijk gemaskeerde e-mails gebruiken op spam te voorkomen.

Masked e-mails uitschakelen

Het kan zijn dat je de masked e-mails niet wilt gebruiken of het menu gewoon vervelend vindt. Deze optie is uit te schakelen door de instructies hieronder te volgen.

  1. Klik op het DoNotTrackMe icoon in je browser.
  2. Klik in het menuvenster op “settings”, er verschijnt nu een overzicht.
  3. Schakel onder “global defaults” de optie voor “Don't track my e-mail” uit. De kleur van de optie verandert van groen naar rood.
  4. Nu verschijnen er geen menu's van DoNotTrackMe meer bij e-mail invulvelden.
archief/werkgroep/crypto/manual/donottrackme.txt · Laatst gewijzigd: 2018/01/02 18:21 door Azonata