Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:werkgroep:crypto:manual:ghostery

Ghostery

Ghostery is een extensie voor de browser die zogenaamd “tracking” gedrag in websites uitschakelt. Bij tracking wordt uw gedrag op een website bijgehouden om u zo gerichtere advertenties aan te bieden. Deze informatie wordt gedeeld met andere websites en bedrijven.

Installatie

Ghostery is te installeren als enig andere add-on, met als uitzondering dat u na de installatie nog even door wat instellingen heen moet lopen.

  1. Installeer Ghostery, volg indien nodig deze instructies.
  2. Na het installeren opent een setup wizard met een introductiescherm. Lees eventueel de introductietekst door en klik op de pijl naar rechts.
  3. Het volgende scherm bevat opties om statistieken over trackers naar Ghostery te sturen en om Auto-Update in te schakelen. Wij raden aan alleen Auto-update in te schakelen. Druk weer op de pijl rechts.
  4. Op deze pagina krijgt u de optie een notificatievenster weer te geven bij het laden van webpagina's. Als je graag een oogje in het zeil houdt is dit aan te raden, al kan die optie vervelend zijn omdat het venster tijdelijk over de rechter bovenhoek van de website heen staat. Klik weer op de rechter pijl.
  5. Op de pagina “Blocking” kunnen we instellen wat Ghostery blokkeert. Wij raden aan alle trackers te blokkeren, zet hiervoor een vinkje voor Advertising, Analytics, Beacons, Privacy en Widgets.
  6. Klik voor de laatste keer op de rechterpijl. Je bent nu klaar met het instellen van Ghostery.

Gebruik

Om bij de functies van Ghostery te komen klik je op het icoontje van Ghostery in je browser. Meestal staat het icoon rechts bovenin de browser bij de adres of zoek -balk. Als u hier voor de eerste keer op klikt open een tutorial, het is aan te raden deze even door te lezen. Als u de tutorial nog eens wilt lezen kunt u op het Ghostery icoon en dan op het vraagteken onderin het venster klikken.

Bij problemen

Als een website, of een deel van een website niet laadt dan kan dit aan Ghostery liggen. In dat geval kunt u de blokkering pauzeren. Als u twitter, facebook of andere social media icoontjes mist op websites kunt u deze apart inschakelen in Ghostery. In de tutorial van Ghostery staat uitgelegd hoe dit gedaan kan worden.

archief/werkgroep/crypto/manual/ghostery.txt · Laatst gewijzigd: 2018/01/02 18:21 door Azonata