Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:werkgroep:crypto:manual:https_everywhere

HTTPS-everywhere

Wat is HTTPS?

Als u een website bezoekt wordt de informatie verzonden over het internet. Wanneer u een link naar een website kopieert staat daar ook voor hoe deze informatie verstuurd wordt, bijvoorbeeld: http://www.google.nl. De opmaak van deze informatie is ingedeeld naar het zogenaamde HTTP protocol, eenieder die deze informatie uitleest kan dit gewoon weergeven. Daarom is er ook een veiliger alternatief gemaakt, HTTPS. De S staat hier, logischerwijs, voor “secure”. Als u met HTTPS verbinding maakt met een website kan er niet zomaar iemand meekijken naar de informatie die tussen uw computer en de server van de website wordt uitgewisseld. U kunt zo'n verbinding herkennen aan de https ( bijv. https://www.google.nl ) in een link, misschien herkent u dit al van het internetbankieren.

Wat is HTTPS-everywhere?

De HTTPS everywhere addon zorgt ervoor dat de websites die u bezoekt worden opgehaald door middel van HTTPS, als de website dit ondersteunt. Ondersteunt de website geen HTTPS, dan wordt gewoon HTTP gebruikt, zodat u geen problemen ondervindt.

Installatie

Het installeren van HTTPS everywhere op uw browser is, zoals met vrijwel alle add-on's, bijzonder simpel. Als u de add-on heeft geïnstalleerd, zoals hieronder beschreven staat, hoeft u er vrijwel niets meer aan te doen.

 1. Ga met uw browser naar https://www.eff.org/https-everywhere.
 2. Klik op “Install in <browsernaam>”, volg indien nodig de instructies voor het installeren van een add-on.
 3. Voer de installatie uit.
 4. Als u de browser herstart kunt u een melding krijgen van “SSL Observatory”, lees deze melding. U kunt zelf beslissen of u op Ja of Nee klikt, dit heeft geen effect op het correct werken van HTTPS-everywhere.

Installatie in Firefox

Het installeren van de addon HTTPS everywhere op Firefox is, zoals met vrijwel alle Firefox addon's, bijzonder simpel. Als je de addon hebt geïnstalleerd, zoals hieronder beschreven staat, hoef je er niets meer aan te doen.

 1. Ga met de Firefox browser naar https://www.eff.org/https-everywhere.
 2. Klik op “Install in Firefox” bij het Firefox icoon.
 3. Firefox geeft nu een melding weer dat de website een addon wil installeren, klik op “Toestaan”.
 4. Er verschijnt nu een apart venster dat “programmatuurinstallatie” heet. Hierin staat als het goed is “HTTPS-everywhere”, als dit klopt klik je op de knop “nu installeren”.
 5. Er verschijnt nu een melding bij de adresbalk “HTTPS-everywhere zal worden geinstalleerd zodra Firefox wordt herstart”. Klik op de knop “nu herstarten”.
 6. Als deze melding verdwijnt kun je ook gewoon zelf de browser herstarten door de browser volledig af te sluiten.
 7. Als je Firefox weer opent kun je een melding krijgen van “SSL Observatory”, lees deze melding. Je kunt zelf beslissen of je op Ja of Nee klikt, dit heeft geen effect op het correct werken van HTTPS-everywhere.

Gebruik

Dagelijkse werking van de add-on.

 1. Als het goed is staat er nu een nieuwe, kleine “HTTPS-everywhere” knop rechts van, of in de adresbalk. Als u hier op klikt ziet u de status van de add-on.
 2. Er verschijnt een cijfer naast het knopje met het aantal website-verbindingen die actief zijn, veel websites hebben er meer dan een, zoals naar Google Analytics.
 3. Voor sommige verbindingen staat een vinkje, hier werkt https.
 4. Voor sommige verbindingen staat een kruisje, hier werkt https helaas niet. Waarschijnlijk wordt het dan niet ondersteund.
 5. Er is een FAQ beschikbaar voor de add-on op de site van het EFF, in het engels. Als u verdere vragen heeft kunt u hier terecht https://www.eff.org/https-everywhere/faq
archief/werkgroep/crypto/manual/https_everywhere.txt · Laatst gewijzigd: 2018/01/02 18:21 door Azonata