Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:werkgroep:crypto:system:opera

Opera

Om extensies, zoals hieronder staan beschreven, te installeren op Opera zijn de volgende instructies te volgen.

Extensies installeren

 1. Klik op de installatie-link van de extensie.
 2. Er opent nu een site van opera waar de extensie te installeren is. Klik op de groene “Toevoegen aan Opera” knop.
 3. De extensie is geïnstalleerd, volg eventueel de instructie op de bijbehorende wiki pagina.
 4. Om te controleren of alles goed is gegaan kun je linksboven op de Opera knop klikken en dan op het “Extensies” menu-item. Er verschijnt nu een pagina met alle geïnstalleerde extensies, controleer of je extensie hier tussen staat.

Welke extensies gaan wij gebruiken?

Om het bezoeken van websites zo veilig mogelijk te maken hebben wij een drietal extensies gekozen. HTTPS-everywhere om ervoor te zorgen dat niemand mee kan kijken met de communicatie tussen jouw computer en de websites die je bezoekt. Adblock plus om advertenties te blokkeren, omdat er soms via advertenties malware wordt geserveerd is dit ook veiliger voor de computer. En als laatste Ghostery, een extensie die zogenaamd “tracking” gedrag in websites uitschakelt. Bij tracking word je gedrag op een website bijgehouden om je zo gerichtere advertenties aan te bieden. Deze informatie wordt gedeeld met andere websites en bedrijven.

HTTPS-everywhere

Wat is HTTPS?

Als u een website bezoekt wordt de informatie verzonden over het internet. Wanneer u een link naar een website bekijkt staat daar ook voor de “www.website.nl” hoe deze informatie verstuurd wordt, bijvoorbeeld: http://www.google.nl. De opmaak van deze informatie is ingedeeld naar het zogenaamde HTTP protocol, eenieder die deze informatie onderschept kan dit gewoon uitlezen. Daarom is er ook een beveiligd alternatief gemaakt, HTTPS. De S staat hier voor “secure”. Als u met HTTPS verbinding maakt met een website kan er niet zomaar iemand meekijken naar de informatie die tussen uw computer en de website wordt uitgewisseld. U kunt zo'n verbinding herkennen aan de https ( bijv. https://www.google.nl ) in een link, misschien herkent u dit al van het internetbankieren.

Wat is HTTPS-everywhere?

De HTTPS everywhere extensie zorgt ervoor dat de websites die u bezoekt worden opgehaald door middel van HTTPS, als de website dit ondersteunt. Zonder dat je zelf telkens het webadres moet aanpassen. Ondersteunt de website geen HTTPS, dan wordt gewoon HTTP gebruikt, zodat u geen problemen ondervindt.

Installatie

Het installeren van HTTPS everywhere op uw browser is, zoals met vrijwel alle extensies, bijzonder simpel. Als u de extensie heeft geïnstalleerd, zoals hieronder beschreven staat, hoeft u er vrijwel niets meer aan te doen.

 1. Ga met de uw browser naar https://www.eff.org/https-everywhere.
 2. Klik op “Install in Opera”, volg indien nodig de instructies voor het installeren van een extensie.
 3. Als u de browser herstart kunt u een melding krijgen van “SSL Observatory”, lees deze melding. U kunt zelf beslissen of u op Ja of Nee klikt, dit heeft geen effect op het correct werken van HTTPS-everywhere.

Adblock Plus

Advertenties zijn niet alleen vervelend, maar vormen ook nog eens een risico voor de computer. Het is meerdere malen voorgekomen dat er malware (schadelijke software) is geserveerd aan bezoekers van een website via advertenties. De beheerder van de website kan hier vaak weinig aan doen, de advertenties worden opgehaald van de servers van bedrijven die deze advertenties beheren.

Adblock plus is een extensie voor de browser die ervoor zorgt dat reclames geblokkeerd worden. Dit maakt browsen aangenamer, maar bovenal veiliger. Adblock Plus is beschikbaar voor alle browsers. De extensie is te downloaden op de website https://adblockplus.org/nl/ en biedt je automatisch een installatie-link voor Opera. Let wel op, Adblock plus staat sinds kort zogenaamde “niet opdringerige advertenties” toe, maar dit gaan we uitschakelen. Doe hiervoor het volgende, klik op de Opera menuknop (linksboven), dan op „Extensies” en zoek naar Adblock plus, klik hierbij op „Opties” en haal het vinkje voor „Enkele niet opdringerige advertenties toestaan” weg.

Ghostery

Ghostery is een extensie voor de browser die zogenaamd “tracking” gedrag in websites uitschakelt. Bij tracking word je gedrag op een website bijgehouden om je zo gerichtere advertenties aan te bieden. Deze informatie wordt gedeeld met andere websites en bedrijven.

Installatie

Ghostery is te installeren als enig andere extensie, met als uitzondering dat je na de installatie nog even door wat instellingen heen moet lopen.

 1. Installeer Ghostery, volg indien nodig deze instructies voor het installeren van een extensie.
 2. Na het installeren opent een setup wizard met een introductiescherm. Lees eventueel de introductietekst door en klik op de pijl naar rechts.
 3. Het volgende scherm bevat opties om statistieken over trackers naar Ghostery te sturen en om Auto-Update in te schakelen. Wij raden aan alleen Auto-update in te schakelen. Druk weer op de pijl rechts.
 4. Op deze pagina krijg je de optie een notificatievenster weer te geven bij het laden van webpagina's. Als je graag een oogje in het zeil houdt is dit aan te raden, al kan die optie vervelend zijn omdat het venster tijdelijk over de rechter bovenhoek van de website heen staat. Klik weer op de rechter pijl.
 5. Op de pagina “Blocking” kunnen we instellen wat Ghostery blokkeert. Wij raden aan alle trackers te blokkeren, zet hiervoor een vinkje voor Advertising, Analytics, Beacons, Privacy en Widgets. Let op, widgets zijn de twitter, facebook en andere share-knoppen. Als je deze handig vindt, zet dan geen vinkje bij widgets.
 6. Klik voor de laatste keer op de pijl rechts. Je bent nu klaar met het instellen van Ghostery.

Gebruik

Om de opties van Ghostery aan te passen klik je op het icoontje van Ghostery in Opera. Meestal staat het icoon rechts bovenin bij de adres of zoek -balk. Als je hier voor de eerste keer op klikt opent een tutorial, het is aan te raden deze even door te lezen. Als u de tutorial nog eens wilt lezen kunt u op het Ghostery icoon en dan op het vraagteken onderin het venster klikken.

archief/werkgroep/crypto/system/opera.txt · Laatst gewijzigd: 2018/01/02 18:21 door Azonata