Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:werkgroep:organisatie:handleiding:mumble

Mumble

Mumble is een voice chat-applicatie voor groepen, maar het kan worden gebruikt voor alle soorten activiteit. Het is te vergelijken met programma's zoals Discord of Clubhouse.

Waar vind ik de software?

Hier vind je de Mumble downloadpagina voor PC's en laptops.

Voor Android telefoons raden wede applicatie Mumla aan.

Voor iOS is erde Mumble applicatie uit de app store, deze is alleen erg verouderd en er wordt voor zover we weten niet meer aan gewerkt. Wij raden het gebruik van deze applicatie af.

Wil je alleen even snel een vraag stellen en heb je geen zin om er allerlei programma's voor te moeten installeren? We hebben een versie van mumble draaien die het doet in je browser!

Configureren van Mumble op je computer

Heb je Mumble al geïnstalleerd en geconfigureerd? Top! Klik dan hier om gelijk de server in te gaan.

Als je Mumble voor de eerste keer opstart moet je wat stappen doorlopen, zo zorg je ervoor dat je goed te horen bent in de vergadering.

Als je dit schermpje ziet zou je jezelf moeten kunnen horen: hoor je je zelf niet? Selecteer dan een ander invoer en/of uitvoerapparaat.

Loop de rest van de stappen door zoals beschreven totdat je bij het stemherkenningsactiviteit schermpje komt.

Hier kan je instellen dat de microfoon alleen “doorkomt” op het moment dat je een bepaalde knop indrukt op je toetsenbord of muis, erg handig als je met veel mensen in een vergadering zit! druk op het venstertje naast de tekst 'druk om te praten' en stel een knop in waarmee je de microfoon later kunt activeren.

Vervolgens krijg je dit scherm te zien. Hierbij kan je een certificaat genereren. Dit is een optie, maar vooral handig als je je naam wilt registreren bij onze server. Verlies je certificaat niet! anders kan je na het registreren niet meer inloggen met die gebruikersnaam.

Voeg een nieuwe server toe: druk op het wereldbolletje en ga naar 'toevoegen'. Vul daar de volgende gegevens in:

Bij 'naam' en 'gebruikersnaam' kan je zelf je keuze maken.


Top, je zit nu in de Mumble van de Piratenpartij, mocht je het fijn vinden om een venster te hebben waarmee je altijd op push to talk kan drukken, dan kan je dat instellen bij 'instellingen→geluidsinvoer→transmissie→'druk om te praten venster tonen'

Tip: Mocht je met deze instellingen geen verbinding kunnen krijgen, dan probeert Mumble mogelijk over IPv6 te verbinden. Probeer dan in plaats van mumble.piratenpartij.nl het IP adres te gebruiken, of schakel IPv6 in de netwerkinstellingen uit.

Ga naar 'Configuratie' > 'Instellingen'.

Configureer Mumla op je Android telefoon of Tablet

Start de applicatie, gelijk krijg je een knopje te zien om een certificaat te genereren, als je niet weet wat dit is en wat je ermee moet kan je gewoon op genereer drukken.

Druk op het plusje bovenin en vul het formuliertje in: zo verbindt je met de Piratenpartij Mumble:

Als het goed is kan je nu de server in. Je microfoon gaat nu automatisch aan als je aan het praten bent, bij grote vergaderingen zorgt dit nog wel eens voor wat ruis. ga naar de drie puntjes bovenin en selecteer 'doorstuur methode', daar kan je kiezen voor 'push to talk'.

Een push to talk knop toont zich nu aan de onderkant van het scherm, als je daar op drukt gaat je microfoon aan en wordt het microfoonicoontje naast je naam rood:

Nu ben je klaar om deel te namen aan vergaderingen en allerlei andere leuke gesprekken die op Mumble plaatsvinden.

In de instellingen van Mumla zijn nog allerlei andere leuke features beschikbaar!

  • Heb je al een certificaat gegenereerd op je computer en wil je dat gebruiken in Mumla? - Dat kan! Exporteer het certificaat op je computer en importeer het in Mumla bij 'Authenticatie→Import Certificate' en klaar is kees! Nu kan je met dezelfde gebruikersnaam veilig inloggen op Mumble servers.
  • Wil je een knop instellen om als push to talk te fungeren à la walkie-talkie? Het kan! Ga naar 'instellingen→audio invoer→push to talk→push to talk knop' Dit werkt alleen als je de app geopend houdt helaas. Bij de instellingen 'algemeen' kan je 'Stay Awake' aanzetten zodat het scherm niet van zichzelf uit gaat.

Praten met Kandidaten

Iedere vrijdag tussen 21:00 en 22:00 houden we een spreekuur met de naam “praten met kandidaten”. Dit evenement wordt gelivestreamd. Volg het via Youtube, Twitch, Facebook of Periscope. Heb je een vraag over de kandidaten of over de Piratenpartij? Laat dan van je horen.

Je kunt op een paar manieren een vraag stellen:

  • Bel in via de Mumble. Dit kan vanaf iedere computer of moderne telefoon. Om echo tegen te gaan raden we aan om oordopjes te gebruiken. Al helemaal op het moment dat je je vraag stelt.
  • Stuur een email naar de “voorzitter” Joeri Evers (joeri.evers@piratenpartij.nl)
  • Stuur een Signal of SMS bericht naar Joeri Evers (0622465553)

Inbellen is het snels en het leukst.

Voer de volgende gegevens in je mumble-applicatie in: “adres=mumble.ppi.rocks”

Ben je in de mumble en wil je een vraag stellen, stuur dan een persoonlijk bericht naar de voorzitter. Je krijgt spreekrechten en kunt jezelf voorstellen en stelt dan de vraag.

archief/werkgroep/organisatie/handleiding/mumble.txt · Laatst gewijzigd: 2021/02/25 14:56 door joeri