Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:bits_of_freedom:nieuwsbrief:bof_19_05

Bits of Freedom Nieuwsbrief - 19 mei 2010

1. Bits of Freedom lanceert stemwijzer voor privacy en internetvrijheid

Welke partijen willen de bewaarplicht verkorten? En welke partijen willen continu persoonlijke gegevens van onverdachte Nederlanders registreren? Over deze en aanverwante vragen heeft Bits of Freedom afgelopen maandag (17 mei 2010) een stemwijzer voor digitale vrijheid gepresenteerd. Op de website www.digitalevrijheidswijzer.nl is in één oogopslag te zien welke partijen zich sterk maken voor digitale vrijheid.

Partijen hebben op negen punten de beoordeling 'Vrij', 'Lekker Makkelijk' en 'Onvrij' verdiend. Op deze manier geven we aanvulling op thema's waarop zowel Kieskompas en Stemwijzer achterblijven. Op internet is de Digitale Vrijheidswijzer een succes. Binnen een dag hadden we ruim 25.000 bezoekers.

2. Stel politici en journalisten jouw vraag over digitale vrijheid

Nog 3 weken te gaan voor de verkiezingen. De websites van partijen zijn inmiddels aangepast. Alle Twitter-, Hyves en Facebook-accounts zijn weer opgepoetst. En de kandidaten staan klaar om het hele land door te reizen, om aan te schuiven bij debatten en bijeenkomsten. Ze willen met de burger in contact komen. Dat is mooi. Dan kunnen we ze gelijk een aantal lastige vragen stellen.

Wil jij vrij kunnen blijven mailen, surfen en bloggen? Zorg dan dat het volgende kabinet digitale vrijheid beschermt. Voel lijsttrekkers, politici en journalisten aan de tand over digitale vrijheid via Twitter, YouTube, mail, tijdens debatten etc. Om je op weg te helpen, hebben wij alvast een aantal vragen opgesteld en die breiden we in de loop van de komende weken uit. Ook hebben we op een rij gezet op welke manieren je je vraag kunt stellen.

Ga je een vraag stellen? Laat het ons weten! Stuur je filmpje, mail of tweet met jouw vraag en het antwoord naar ons. (Als je je vraag stelt via Twitter, gebruik dan de hashtag #digitalevrijheid.) De beste, slechtste en meest rare antwoorden publiceren we op onze site. Zo weten we welke politicus draait, zwijgt of juist echt iets wil veranderen. En als je nog meer vragen hebt: laat het weten! De beste voegen we toe aan de lijst.

3. Groot aantal verkiezingsprogramma's al aangepast

De Digitale Vrijheidswijzer is de logische vervolgstap na de succesvolle verkiezingsactie om digitale vrijheid in verkiezingsprogramma's te beschermen. We stelden op 1 maart ons Manifest voor Digitale Vrijheid op. Daarin gaven we aan welke punten partijen in hun verkiezingsprogramma zouden moeten opnemen om digitale vrijheid te beschermen. De programmacommissies namen al enkele punten over. En vervolgens hielpen we leden van politieke partijen om hun verkiezingsprogramma's te verbeteren door concrete amendementen in te dienen. Het resultaat is overweldigend: vijf partijen hebben in totaal tien amendementen voor digitale vrijheid overgenomen.

archief/bits_of_freedom/nieuwsbrief/bof_19_05.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 21:08 door KapiteinG