Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:gedwongen_anticonceptie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

archief:politiek:gedwongen_anticonceptie [2017/09/11 22:21] (huidige)
KapiteinG ↷ Pagina verplaatst van politiek:gedwongen_anticonceptie naar archief:politiek:gedwongen_anticonceptie
Regel 1: Regel 1:
 +====== Privacy in de politiek: Gedwongen anticonceptie ======
 +Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (CDA) wil dat er een maatschappelijk [[http://​nos.nl/​artikel/​363273-debat-verplichte-anticonceptie.html|debat]] komt over gedwongen anticonceptie. Dit zei ze naar aanleiding van een [[http://​nos.nl/​video/​361850-van-vollenhoven-gedwongen-anticonceptie-mogelijk-maken.html|pleidoo]]i van oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Van Vollenhove in het [[http://​www.uitzendinggemist.nl/​afleveringen/​1248284|TV programma]] Zembla. Hij vindt dat zwaar verslaafden,​ psychiatrische patienten en verstandelijk gehandicapten gedwongen moeten worden anticonceptie te gebruiken. Wie straks bepaalt of een persoon geschikt is om kinderen te krijgen of dat hij/zij gedwongen anticonceptie moet krijgen toegediend, vertelde Van Vollenhove niet.
  
 +=== Geen dwang nodig ===
 +In 2002 nog [[http://​www.gezondheidsraad.nl/​nl/​adviezen/​anticonceptie-voor-mensen-met-een-verstandelijke-handicap|concludeerde]] de Gezondheidsraad dat gedwongen anticonceptie haaks staat op het recht op zelfbeschikking. "//Zij bepleit in dit advies geen uitbreiding van de juridische mogelijkheden tot het toepassen van dwang. (...) De commissie heeft de indruk dat door het bewandelen van de weg van de overtuiging in veel gevallen kan worden voorkomen dat conflictsituaties [over het gebruik van anticonceptie] ontstaan. Zij vermoedt dat er tot dusverre te vaak van wordt uitgegaan dat mensen met een verstandelijke handicap niet voor rede vatbaar zijn.//"​
 +
 +=== Stemming ===
 +In [[http://​www.parool.nl/​parool/​nl/​265/​GEZONDHEID/​article/​detail/​261835/​2009/​09/​15/​PvdA-gedwongen-anticonceptie.dhtml|2009]] wilde kamerlid Van Dijken (PvdA) een wetsvoorstel voorbereiden over gedwongen anticonceptie. CU, CDA, VVD en SP bleken tegenstander. Van het wetsvoorstel is nog niets vernomen.
archief/politiek/gedwongen_anticonceptie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:21 door KapiteinG