Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:preventief_fouilleren

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

archief:politiek:preventief_fouilleren [2017/09/11 22:24] (huidige)
KapiteinG ↷ Pagina verplaatst van politiek:preventief_fouilleren naar archief:politiek:preventief_fouilleren
Regel 1: Regel 1:
 +====== Privacy in de politiek: Preventief fouilleren ======
 +Minister Opstelten (VVD) heeft een [[https://​zoek.officielebekendmakingen.nl/​kst-164438.html|wetsvoorstel]] ingediend om de bevoegdheden voor preventief fouilleren te verruimen. Burgemeesters kunnen in een '​noodsituatie'​ per direct een gebied aanwijzen waarin preventief gefouilleerd kan worden. Ook mag de politie eerder tot fouillering overgaan en 'op en in het lichaam'​ fouilleren als mensen aangehouden en vastgezet worden. In Rotterdam Rijnmond zijn met 138 preventief fouilleren acties in risicogebieden [[https://​zoek.officielebekendmakingen.nl/​kst-163999.html|11.257 mensen]] gefouilleerd en 3 vuurwapens aangetroffen.
  
 +De [[https://​zoek.officielebekendmakingen.nl/​dossier/​33112/​blg-144218|Nationale Ombudsman]], ​ [[https://​zoek.officielebekendmakingen.nl/​dossier/​33112/​blg-144225|Raad voor de Rechtspraak]],​ de [[https://​zoek.officielebekendmakingen.nl/​dossier/​33112/​blg-144221|Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak]] en het [[https://​zoek.officielebekendmakingen.nl/​dossier/​33112/​blg-144215|Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten]] zijn zeer kritische over deze verruiming van bevoegdheden. Met name omdat vrijheden en grondrechten van burgers worden aangetast zonder toets van de rechter.
 +
 +Zelfs de [[https://​zoek.officielebekendmakingen.nl/​dossier/​33112/​blg-144212|gemeente Den Haag]], verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde in de stad, in niet erg enthousiast over dit wetsvoorstel en vindt dat het onderzoek van de Nationale Ombudsman had moeten worden afgewacht.
 +
 +=== Onderzoek Nationale Ombudsman ===
 +De Nationale Ombudsman [[http://​www.ombudsman.nl/​rapporten/​2011/​252?​aresult=0|onderzocht]] de praktijk rond preventief fouilleren. Hij mist duidelijke criteria wanneer dit middel mag worden ingezet. Hij heeft ook "forse twijfel"​ of er behoorlijke waarborgen zijn voor de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de burger.
 +
 +=== Europese Hof ===
 +Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft [[http://​www.wasdag.nl/​het-salon/​2010/​7/​3/​preventief-fouilleren-is-illegaal.html|verklaard]] dat preventief fouilleren zonder verdenking illegaal is. Het hof acht dit in strijd met het recht op privacy dat is vastgelegd in het Europees Verdag voor de Rechten van de Mens. Hieruit blijkt dat het voorstel van de VVD in strijd is met de wet en daarmee onhaalbaar.
 +
 +Begin maart 2011 [[http://​www.vvd.nl/​actueel/​711/​vvd-wil-preventief-fouilleren-altijd-toestaan|vond]] Tweede Kamerlid Teeven nog dat de politie mensen overal en altijd moet kunnen fouilleren zonder dat er een verdenking tegen hen bestaat. De VVD wil dat in een algemene wet regelen. Nu mag er alleen preventief worden gefouilleerd in een risicogebied als dat door een burgemeester is aangewezen.
 +
 +=== GL en JOVD zien er niets in ===
 +De VVD, PVDA en CDA [[https://​zoek.officielebekendmakingen.nl/​dossier/​33112/​kst-33112-5|zien]] dit wetsvoorstel wel zitten. D66 en SP hebben veel vragen en twijfels over de effectiviteit en de inbreuken op de persoonlijke vrijheden. GroenLinks gaf in 2010 al aan [[http://​www.telegraaf.nl/​binnenland/​6171199/​__VVD__preventief_fouilleren_toestaan__.html|weinig vertrouwen]] te hebben in het VVD-plan. Ook de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD wil niet dat het preventief fouilleren landelijk wordt ingevoerd. De JOVD vindt altijd preventief fouilleren '​principieel een foute keus'. Toenmalig landelijk JOVD-voorzitter Martijn Jonk moet er niet aan denken: „Overal en op ieder moment zonder aanleiding gefouilleerd kunnen worden is iets dat thuishoort in een politiestaat. Wij zien een ander Nederland voor ons.”
archief/politiek/preventief_fouilleren.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:24 door KapiteinG