Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:werkgroep:crypto:system:safari

Safari hand-out tekst

Om extensies, zoals hieronder staan beschreven, te installeren op Safari zijn de volgende instructies te volgen.

Extensies installeren

  1. Klik op de installatie link van de gewenste extensie.
  2. Er wordt je gevraagd wat te doen met het te downloaden bestand, klik op “open”.
  3. Er wordt je gevraagd of je de extensie wilt installeren, klik op de “installeren” knop.
  4. De extensie is geïnstalleerd, volg eventueel de instructies op de hand-out voor de desbetreffende extensie.

Welke extensies gaan wij gebruiken?

Om het bezoeken van websites zo veilig mogelijk te maken hebben wij een drietal extensies gekozen. Adblock plus om advertenties te blokkeren, omdat er soms via advertenties malware wordt geserveerd is dit ook veiliger voor de computer. En Ghostery, een extensie die zogenaamd “tracking” gedrag in websites uitschakelt. Bij tracking word je gedrag op een website bijgehouden om je zo gerichtere advertenties aan te bieden. Deze informatie wordt gedeeld met andere websites en bedrijven. Helaas is HTTPS-everywhere niet beschikbaar voor Safari, wij raden dan ook aan Firefox te gebruiken.

Adblock Plus

Advertenties zijn niet alleen vervelend, maar vormen ook nog eens een risico voor de computer. Het is meerdere malen voorgekomen dat er malware (schadelijke software) is geserveerd aan bezoekers van een website via advertenties. De beheerder van de website kan hier vaak weinig aan doen, de advertenties worden opgehaald van de servers van bedrijven die deze advertenties beheren.

Adblock plus is een extensie voor de browser die ervoor zorgt dat reclames geblokkeerd worden. Dit maakt browsen aangenamer, maar bovenal veiliger. Adblock Plus is beschikbaar voor alle browsers. De extensie is te downloaden op de website https://adblockplus.org/nl/ en biedt je automatisch een installatie-link voor Safari. Let wel op, Adblock plus staat sinds kort zogenaamde “niet opdringerige advertenties” toe, maar dit gaan we uitschakelen. Haal hiervoor in de opties van Adblock het vinkje weg voor “Enkele niet opdringerige advertenties toestaan”.

Ghostery

Ghostery is een extensie voor de browser die zogenaamd “tracking” gedrag in websites uitschakelt. Bij tracking word je gedrag op een website bijgehouden om je zo gerichtere advertenties aan te bieden. Deze informatie wordt gedeeld met andere websites en bedrijven.

Installatie

Ghostery is te installeren als enig andere extensie, met als uitzondering dat je na de installatie nog even door wat instellingen heen moet lopen.

  1. Installeer Ghostery, volg indien nodig deze instructies voor het installeren van een extensie.
  2. Na het installeren opent een setup wizard met een introductiescherm. Lees eventueel de introductietekst door en klik op de pijl naar rechts.
  3. Het volgende scherm bevat opties om statistieken over trackers naar Ghostery te sturen en om Auto-Update in te schakelen. Wij raden aan alleen Auto-update in te schakelen. Druk weer op de pijl rechts.
  4. Op deze pagina krijg je de optie een notificatievenster weer te geven bij het laden van webpagina's. Als je graag een oogje in het zeil houdt is dit aan te raden, al kan die optie vervelend zijn omdat het venster tijdelijk over de rechter bovenhoek van de website heen staat. Klik weer op de rechter pijl.
  5. Op de pagina “Blocking” kunnen we instellen wat Ghostery blokkeert. Wij raden aan alle trackers te blokkeren, zet hiervoor een vinkje voor Advertising, Analytics, Beacons, Privacy en Widgets. Let op, widgets zijn de twitter, facebook en andere share-knoppen. Als je deze handig vindt, zet dan geen vinkje bij widgets.
  6. Klik voor de laatste keer op de pijl rechts. Je bent nu klaar met het instellen van Ghostery.

Gebruik

Om de opties van Ghostery aan te passen klik je op het icoontje van Ghostery in Safari. Meestal staat het icoon rechts bovenin bij de adres of zoek -balk. Als je hier voor de eerste keer op klikt opent een tutorial, het is aan te raden deze even door te lezen. Als u de tutorial nog eens wilt lezen kunt u op het Ghostery icoon en dan op het vraagteken onderin het venster klikken.

archief/werkgroep/crypto/system/safari.txt · Laatst gewijzigd: 2018/01/02 18:21 door Azonata