Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:preventief_opsluiten

Preventief opsluiten

Tweede Kamerlid Van Klaveren (PVV) wil dat de regering met een wetsvoorstel komt om mensen preventief te kunnen opsluiten. Hij vindt het “ongewenst [..] dat mogelijke terroristen op straat vrij rondlopen”. Welke criteria er moeten gelden of voor hoe lang mensen zonder misdaad, zonder proces en zonder oordeel van een rechter moeten worden opgesloten meldt Van Klaveren niet.

Eerder vond Tweede Kamerlid Schouw (D66) ook dat “preventief opsluiten soms moet gebeuren”. Hij zei dat in de aanloop naar de inhuldiging van Willem Alexander. Verschillende mensen zijn toen preventief opgepakt, waaronder Erwin Lensink, de man die het waxinelichthoudertje naar de Gouden Koets gooide en daar twee jaar voor gevangen zat.

In 2010 pleitten Tweede Kamerleden Marcouch en Recourt (PvdA) er voor om mensen preventief op te sluiten tijdens de jaarwisseling. “Notoire, recidiverende geweld­plegers die vorig jaar zijn gezien en zijn aangehouden en die bij naam en toenaam bekend zijn, moeten een nachtje in de cel worden gezet.” Dat zou dan moeten gebeuren op basis van evaluaties van ambtenaren van voorgaande jaren. 

Preventief opsluiten betekent dat je geen misdrijf meer hoeft te begaan of het zelfs maar van plan hoeft te zijn om in de cel te belanden. Ook is tussenkomst van een rechter niet meer nodig om opgesloten te worden.

archief/politiek/preventief_opsluiten.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:25 door KapiteinG