Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


werkgroep:permanentecampagne:communicatiestrategie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
werkgroep:permanentecampagne:communicatiestrategie [2017/12/31 22:06]
Azonata
werkgroep:permanentecampagne:communicatiestrategie [2022/02/19 14:25] (huidige)
54.36.148.38 ↷ Links aangepast vanwege een verplaatsing
Regel 68: Regel 68:
 Een zelfstandige afdeling is de meest onafhankelijke vorm van een lokale afdeling. Ze vormt een eigen vereniging met volledige rechtsbevoegdheid en heeft een democratische structuur die is vastgelegd in een huishoudelijk reglement en bij een notaris vastgestelde statuten. Een zelfstandige afdeling is verantwoordelijk voor de politiek-inhoudelijke lijn, voert haar eigen ledenadministratie en boekhouding,​ krijgt van de landelijke organisatie jaarlijks een minimum bedrag en een bijdrage gebaseerd op haar aantal leden en kan (met toestemming van het landelijk bestuur) namens de Piratenpartij deelnemen aan lokale verkiezingen in het gebied dat zij vertegenwoordigt. Een zelfstandige afdeling is de meest onafhankelijke vorm van een lokale afdeling. Ze vormt een eigen vereniging met volledige rechtsbevoegdheid en heeft een democratische structuur die is vastgelegd in een huishoudelijk reglement en bij een notaris vastgestelde statuten. Een zelfstandige afdeling is verantwoordelijk voor de politiek-inhoudelijke lijn, voert haar eigen ledenadministratie en boekhouding,​ krijgt van de landelijke organisatie jaarlijks een minimum bedrag en een bijdrage gebaseerd op haar aantal leden en kan (met toestemming van het landelijk bestuur) namens de Piratenpartij deelnemen aan lokale verkiezingen in het gebied dat zij vertegenwoordigt.
  
-Meer informatie is terug te vinden op [[:​werkgroep:​organisatie:​handleiding:​lokale_afdeling_welkomstpakket|de wiki]].+Meer informatie is terug te vinden op [[archief:​werkgroep:​organisatie:​handleiding:​lokale_afdeling_welkomstpakket|de wiki]].
  
 === Samengevat === === Samengevat ===
Regel 155: Regel 155:
  
 == Twitter == == Twitter ==
-Voor Twitter bestaat er een [[:​werkgroep:​communicatie:​twitter_handleiding_richtlijnen|handleiding]].+Voor Twitter bestaat er een [[archief:​werkgroep:​communicatie:​twitter_handleiding_richtlijnen|handleiding]].
  
 Op Twitter gaat het bovenstaande Facebook verhaal voor een groot deel ook op. Uiteraard heb je te maken met een limiet aan het aantal tekens dat je kan gebruiken. Wat wel belangrijk is op Twitter is dat je hashtags gebruikt. Hoe meer een #hashtag in gebruik is hoe beter dat is voor je zichtbaarheid. Zoek wel naar hashtags die al meer gebruikt worden. Voer je bijvoorbeeld campagne tegen de #sleepwet dan heeft het geen zin om zelf een alternatieve hashtag te gebruiken zoals #​wegmetdesleepwet. #​sleepwetmoetweg werkt dan wel omdat de eerste tekens van de hashtag overeen komen. Op Twitter gaat het bovenstaande Facebook verhaal voor een groot deel ook op. Uiteraard heb je te maken met een limiet aan het aantal tekens dat je kan gebruiken. Wat wel belangrijk is op Twitter is dat je hashtags gebruikt. Hoe meer een #hashtag in gebruik is hoe beter dat is voor je zichtbaarheid. Zoek wel naar hashtags die al meer gebruikt worden. Voer je bijvoorbeeld campagne tegen de #sleepwet dan heeft het geen zin om zelf een alternatieve hashtag te gebruiken zoals #​wegmetdesleepwet. #​sleepwetmoetweg werkt dan wel omdat de eerste tekens van de hashtag overeen komen.
Regel 221: Regel 221:
  
 ==== 3.2 Offline ==== ==== 3.2 Offline ====
 +
 === 3.2.1 Acties === === 3.2.1 Acties ===
 +
 Zonder piraat op straat is de partij niets waard. Online uitingen hebben een groter bereik in aantal, maar mensen zijn en blijven gevoeliger voor iets wat ze in persoon meemaken. Juist in een tijd waarin iedereen zich verstopt achter een beeldscherm is het persoonlijke contact iets waar we een verschil mee kunnen maken. Daarin is de Piratenpartij in grote mate afhankelijk van de lokale afdelingen en de zelfstandige piraten en activisten. Zonder piraat op straat is de partij niets waard. Online uitingen hebben een groter bereik in aantal, maar mensen zijn en blijven gevoeliger voor iets wat ze in persoon meemaken. Juist in een tijd waarin iedereen zich verstopt achter een beeldscherm is het persoonlijke contact iets waar we een verschil mee kunnen maken. Daarin is de Piratenpartij in grote mate afhankelijk van de lokale afdelingen en de zelfstandige piraten en activisten.
  
 == Flyeracties == == Flyeracties ==
 +
 Flyeracties zijn een relatief goedkope manier van aandacht trekken voor een actie, standpunt of beweging. Bij flyeracties is het raadzaam om altijd in groepen van twee personen aan de slag te gaan, waarbij groepen ervoor waken om niet in dezelfde passantenstroom te flyeren. Hou altijd minimaal 2 meter afstand tussen elkaar, dat voorkomt dat je intimiderend over komt en zo heb je meestal de ruimte om iedereen die je passeert een flyer aan te bieden. Flyeracties zijn een relatief goedkope manier van aandacht trekken voor een actie, standpunt of beweging. Bij flyeracties is het raadzaam om altijd in groepen van twee personen aan de slag te gaan, waarbij groepen ervoor waken om niet in dezelfde passantenstroom te flyeren. Hou altijd minimaal 2 meter afstand tussen elkaar, dat voorkomt dat je intimiderend over komt en zo heb je meestal de ruimte om iedereen die je passeert een flyer aan te bieden.
  
Regel 232: Regel 235:
  
 == Canvassen == == Canvassen ==
 +
 Canvassen is het huis aan huis aanbellen en met mensen in gesprek gaan. Dit kan zijn om een actie onder de aandacht te brengen of om bijvoorbeeld op te roepen ergens voor te stemmen. In Nederland zijn vooral de PvdA en GroenLinks hier actief in. De effectiviteit van canvassing is moeilijk te meten. Veel mensen zullen het als opdringerig ervaren, en zich niet snel van iets laten overtuigen. De investering qua tijd en energie is vrij groot. Canvassen is het huis aan huis aanbellen en met mensen in gesprek gaan. Dit kan zijn om een actie onder de aandacht te brengen of om bijvoorbeeld op te roepen ergens voor te stemmen. In Nederland zijn vooral de PvdA en GroenLinks hier actief in. De effectiviteit van canvassing is moeilijk te meten. Veel mensen zullen het als opdringerig ervaren, en zich niet snel van iets laten overtuigen. De investering qua tijd en energie is vrij groot.
  
Regel 237: Regel 241:
  
 == Flyerflitsacties == == Flyerflitsacties ==
 +
 Een flyerflitsactie is een combinatie van canvassen en flyeren. In plaats van huis aan huis aan te bellen ligt de focus op het huis aan huis verspreiden van flyers, waarbij nee/nee stickers uiteraard overgeslagen worden. Tijdens het flyers verspreiden spreek je iedereen aan die je tegen komt. Een simpel "Mag ik u een flyer geven" in de buurt zorgt snel voor de vraag "Waar is het voor", wat een opening is voor een gesprek over de actie, de inhoud en de Piratenpartij. Een flyerflitsactie is een combinatie van canvassen en flyeren. In plaats van huis aan huis aan te bellen ligt de focus op het huis aan huis verspreiden van flyers, waarbij nee/nee stickers uiteraard overgeslagen worden. Tijdens het flyers verspreiden spreek je iedereen aan die je tegen komt. Een simpel "Mag ik u een flyer geven" in de buurt zorgt snel voor de vraag "Waar is het voor", wat een opening is voor een gesprek over de actie, de inhoud en de Piratenpartij.
  
Regel 248: Regel 253:
  
 == Ludieke acties == == Ludieke acties ==
 +
 Actie voeren gaat verder dan online berichten plaatsen, flyers verspreiden of met een spandoek rondlopen. Alles waar je aandacht mee krijgt kan zorgen voor zichtbaarheid en mensen prikkelen om zich verder in te lezen. Zorg wel dat je actie geen uitleg behoeft. Het doel van een actie kan bijvoorbeeld zijn om mensen aan het denken te krijgen, of om ze naar een specifieke website te sturen voor informatie. Bedenk goed wat je doel is als het gaat om het effect dat een actie heeft. Dus niet "​mensen moeten nee stemmen op…" als de tussenstap is dat ze naar een website gaan voor meer informatie. Stel vast wat het eerste effect moet zijn, en zorg dat mensen vanaf daar goed verder begeleid worden naar je uiteindelijke doel. Actie voeren gaat verder dan online berichten plaatsen, flyers verspreiden of met een spandoek rondlopen. Alles waar je aandacht mee krijgt kan zorgen voor zichtbaarheid en mensen prikkelen om zich verder in te lezen. Zorg wel dat je actie geen uitleg behoeft. Het doel van een actie kan bijvoorbeeld zijn om mensen aan het denken te krijgen, of om ze naar een specifieke website te sturen voor informatie. Bedenk goed wat je doel is als het gaat om het effect dat een actie heeft. Dus niet "​mensen moeten nee stemmen op…" als de tussenstap is dat ze naar een website gaan voor meer informatie. Stel vast wat het eerste effect moet zijn, en zorg dat mensen vanaf daar goed verder begeleid worden naar je uiteindelijke doel.
  
Regel 253: Regel 259:
  
 Voorbeelden van ludieke acties: Voorbeelden van ludieke acties:
 +
   * Flashmob   * Flashmob
   * Piratenvlag hijsen bij een overheidsgebouw   * Piratenvlag hijsen bij een overheidsgebouw
Regel 260: Regel 267:
  
 === 3.2.2 Offline: Bijeenkomsten === === 3.2.2 Offline: Bijeenkomsten ===
 +
 Bijeenkomsten zorgen voor een gevoel van saamhorigheid. Het organiseren van een bijeenkomst draagt - mits goed uitgevoerd - bij aan zichtbaarheid,​ meer vrijwilligers en meer betrokkenheid. Een bijeenkomst is een kans om standpunten en acties onder de aandacht te brengen en mensen te informeren over de Piratenpartij. Daarnaast laat je met bijeenkomsten ook aan mensen die de bijeenkomst niet bezoeken zien: Wij zijn in de buurt, wij zijn benaderbaar en toegankelijk. Bijeenkomsten zorgen voor een gevoel van saamhorigheid. Het organiseren van een bijeenkomst draagt - mits goed uitgevoerd - bij aan zichtbaarheid,​ meer vrijwilligers en meer betrokkenheid. Een bijeenkomst is een kans om standpunten en acties onder de aandacht te brengen en mensen te informeren over de Piratenpartij. Daarnaast laat je met bijeenkomsten ook aan mensen die de bijeenkomst niet bezoeken zien: Wij zijn in de buurt, wij zijn benaderbaar en toegankelijk.
  
 == Kroegmeetings == == Kroegmeetings ==
 +
 Kroegmeets zijn een piratentraditie. In iedere regio waar piraten actief zijn vinden er wel een of meerdere plaats per maand. Een kroegmeet is feitelijk gewoon afspreken in een kroeg, van tevoren aankondigen dat mensen aan mogen haken en een gezellige avond met wat onderlinge discussie. Wat belangrijk is om te onthouden: Geen kroeg / café / bar ter wereld waar iedereen zich thuis voelt. Beperk je bij het organiseren van bijeenkomsten dus niet tot een vaste kroegmeet, maar kijk hoe je dit aan kan vullen. "De piraat"​ is niet één doelgroep. Heb je een plek gevonden die toegankelijk genoeg is voor iedereen kan een vaste locatie wel het overwegen waard zijn natuurlijk. Kroegmeets zijn een piratentraditie. In iedere regio waar piraten actief zijn vinden er wel een of meerdere plaats per maand. Een kroegmeet is feitelijk gewoon afspreken in een kroeg, van tevoren aankondigen dat mensen aan mogen haken en een gezellige avond met wat onderlinge discussie. Wat belangrijk is om te onthouden: Geen kroeg / café / bar ter wereld waar iedereen zich thuis voelt. Beperk je bij het organiseren van bijeenkomsten dus niet tot een vaste kroegmeet, maar kijk hoe je dit aan kan vullen. "De piraat"​ is niet één doelgroep. Heb je een plek gevonden die toegankelijk genoeg is voor iedereen kan een vaste locatie wel het overwegen waard zijn natuurlijk.
  
Regel 268: Regel 277:
  
 == Info- en actiebijeenkomsten == == Info- en actiebijeenkomsten ==
 +
 Een Info- en actiebijeenkomst organiseer je op een toegankelijke plek, zoals een buurthuis of in een lokaal zaaltje. PPU werkt bijvoorbeeld globaal langs [[https://​pad.piratenpartij.nl/​p/​ppuinfoenactiebijeenkomstopzet|deze lijn]]. Het voordeel van een Info- en actiebijeenkomst is dat het toegankelijker is dan een kroeg (als je bijvoorbeeld op zoek bent naar diversiteit in je partij is een locatie waar alcohol een grote rol speelt minder geschikt), er meer ruimte is om structuur aan de avond te geven en de tijdsduur (maximaal 2 uur) behapbaar is voor mensen. Een Info- en actiebijeenkomst organiseer je op een toegankelijke plek, zoals een buurthuis of in een lokaal zaaltje. PPU werkt bijvoorbeeld globaal langs [[https://​pad.piratenpartij.nl/​p/​ppuinfoenactiebijeenkomstopzet|deze lijn]]. Het voordeel van een Info- en actiebijeenkomst is dat het toegankelijker is dan een kroeg (als je bijvoorbeeld op zoek bent naar diversiteit in je partij is een locatie waar alcohol een grote rol speelt minder geschikt), er meer ruimte is om structuur aan de avond te geven en de tijdsduur (maximaal 2 uur) behapbaar is voor mensen.
  
Regel 273: Regel 283:
  
 == Evenementen == == Evenementen ==
-Hier komt het proces ​met betrekking tot deelname ​aan evenementen,​ zowel voor deelname op persoonlijke piratentitel als namens ​afdeling ​of landelijke partijDe ontwikkeling ​van dit proces ligt in de werkgroep ​Permanente Campagne.+ 
 +Op persoonlijke titel kan je als piraat overal aan meedoen. Wil je echter de landelijke partij vertegenwoordigen?​ Dan hanteert de werkgroep Permanente Campagne ​het volgende ​proces
 + 
 +- als er een uitnodiging ​aan personen (buiten de aangewezen woordvoerders) ​voor een debat/​evenement om namens ​de piraten aanwezig te zijn binnenkomt wordt dit doorgegeven aan de leadlink van de Permanente Campagne 
 + 
 +- de leadlink agendeert deze uitnodiging 
 + 
 +- binnen de permanente campagne groep wordt dit tijdens de vergadering besproken en indien nodig over gestemd 
 + 
 +- de leadlink heeft de uiteindelijke stem mocht de groep er niet uitkomen; bepalend ​of om een beslissing aan het bestuur te vragen. 
 + 
 +Als er een uitnodiging voor een deelname aan het debat of evenement binnenkomt wordt dit doorgegeven aan de leadlink ​van Permanente Campagne via de mail. Dit om onnodige discussie te voorkomen voordat het onderwerp in de vergadering wordt besproken. De leadlink agendeert ​dit en het onderwerp wordt in de volgende vergadering besproken. Mocht de vraag voor deelname heel urgent zijn en er kan niet gewacht worden op een vergadering dan mailt de leadlink de andere leden van de campagne met deze vraag. De Permanente Campagne ​bespreekt de eventuele deelname en neemt het uiteindelijke besluitDeze besluiten moeten binnen de groep vallen en daarom krijgt de leadlink de uiteindelijke stem als de groep er niet uitkomt. 
 + 
 +Proces besluitvorming:​ 
 + 
 +- elk debat of evenement waar de Piratenpartij aanwezig kan zijn is een kans voor de partij om weer naar buiten te treden 
 + 
 +- bij debatten of evenementen die tegen de gedachtegang van de partij gaan moet er naar het volgende worden gekeken: 
 + 
 +- het piratenwiel is een belangrijke basis om aan te refereren. 
 + 
 +- persoon die de partij gaat vertegenwoordigen 
 + 
 +- ondersteuning 
 + 
 +- op welke manier kunnen wij framing tegengaan 
 + 
 +- trainen van de persoon die naar het debat gaat 
 + 
 +- als er een goede voorbereiding aan vooraf gaat is kan de Piratenpartij overal aan meedoen
  
 === 3.2.3 Offline: Oude media (inclusief doorplaatsing naar online) === === 3.2.3 Offline: Oude media (inclusief doorplaatsing naar online) ===
 +
 Offline media staan vaak niet op zichzelf maar hebben ook een plek online, van belang is dat een link tussen offline en online media plaatsvindt. Offline media zijn nog steeds een belangrijke bron van informatie, zeker voor oudere generaties, en is nog steeds een efficiënt middel met een nationaal bereik. Het is ook van belang dat een verhaal via deze media op zichzelf moet kunnen staan omdat doorverwijzing naar secundaire bronnen vaak lastig is. Offline media staan vaak niet op zichzelf maar hebben ook een plek online, van belang is dat een link tussen offline en online media plaatsvindt. Offline media zijn nog steeds een belangrijke bron van informatie, zeker voor oudere generaties, en is nog steeds een efficiënt middel met een nationaal bereik. Het is ook van belang dat een verhaal via deze media op zichzelf moet kunnen staan omdat doorverwijzing naar secundaire bronnen vaak lastig is.
  
 == Krant == == Krant ==
 +
 In langere stukken is het mogelijk meer diepgang aan te brengen, dit is nuttig voor veel technische onderwerpen,​ maar zorg dat de kernpunten van het onderwerp centraal blijven staan. Probeer de publicatie datum en plek te achterhalen zodat doorplaatsing naar de website of sociale media mogelijk is In langere stukken is het mogelijk meer diepgang aan te brengen, dit is nuttig voor veel technische onderwerpen,​ maar zorg dat de kernpunten van het onderwerp centraal blijven staan. Probeer de publicatie datum en plek te achterhalen zodat doorplaatsing naar de website of sociale media mogelijk is
  
 == Televisie en radio == == Televisie en radio ==
 +
 Omdat TV publiek breed is en omdat verwijzingen naar andere bronnen vaak lastig is, is het van belang dat berichten eenvoudig en bondig zijn. Concentreer op één idee en verwijs naar een makkelijk vindbare plek online, zoals de website. Probeer te achterhalen wanneer en waar het fragment wordt uitgezonden zodat dit ook doorgeplaatst kan worden op de website en via social media. Omdat TV publiek breed is en omdat verwijzingen naar andere bronnen vaak lastig is, is het van belang dat berichten eenvoudig en bondig zijn. Concentreer op één idee en verwijs naar een makkelijk vindbare plek online, zoals de website. Probeer te achterhalen wanneer en waar het fragment wordt uitgezonden zodat dit ook doorgeplaatst kan worden op de website en via social media.
 +
  
 ===== Artikel 4: Huisstijl Piratenpartij ===== ===== Artikel 4: Huisstijl Piratenpartij =====
  
 ==== 4.1 Huisstijl Piratenpartij Nederland ==== ==== 4.1 Huisstijl Piratenpartij Nederland ====
-Herkenbaarheid is heel belangrijk. Daarom proberen we allemaal zo veel mogelijk in lijn met elkaar te zitten als het gaat om kleurgebruik,​ lettertypes,​ vormgeving en kleurgebruik. Meer informatie hierover [[:​werkgroep:​communicatie:​huisstijl_piratenpartij|hier]] te vinden.+Herkenbaarheid is heel belangrijk. Daarom proberen we allemaal zo veel mogelijk in lijn met elkaar te zitten als het gaat om kleurgebruik,​ lettertypes,​ vormgeving en kleurgebruik. Meer informatie hierover [[archief:​werkgroep:​communicatie:​huisstijl_piratenpartij|hier]] te vinden.
  
 ==== 4.2 Huisstijl Piratenpartij Lokaal ==== ==== 4.2 Huisstijl Piratenpartij Lokaal ====
Regel 301: Regel 344:
  
 === 1. Welke organen zijn er in de Piratenpartij?​ === === 1. Welke organen zijn er in de Piratenpartij?​ ===
-  * [[:​orgaan:​bestuur|Bestuur]] +  * [[archief:​orgaan:​bestuur|Bestuur]] 
-  * [[:​orgaan:​ledenraad|Ledenraad]]+  * [[archief:​orgaan:​ledenraad|Ledenraad]]
   * [[:​orgaan:​presidium|Presidium]]   * [[:​orgaan:​presidium|Presidium]]
   * [[:​commissie:​kas|Kascommissie]]   * [[:​commissie:​kas|Kascommissie]]
Regel 311: Regel 354:
   * [[:​werkgroep:​ict|ICT]]   * [[:​werkgroep:​ict|ICT]]
   * [[:​werkgroep:​permanentecampagne|Permanente Campagne]]   * [[:​werkgroep:​permanentecampagne|Permanente Campagne]]
-  * [[:​werkgroep:​pub|Piraten Uitzend Bureau]]+  * [[archief:​werkgroep:​pub|Piraten Uitzend Bureau]]
   * Lokaal overleg   * Lokaal overleg
  
 === 3. Wat is het Piratenwiel?​ === === 3. Wat is het Piratenwiel?​ ===
-  * [[:foundation:​piraten_wiel|Meer informatie op de wiki.]]+  * [[communicatie:​piraten_wiel|Meer informatie op de wiki.]]
  
 === 4. Wat is de drie piraten regel? === === 4. Wat is de drie piraten regel? ===
Regel 360: Regel 403:
  
 ===== Meer informatie ===== ===== Meer informatie =====
-  * [[:​werkgroep:​communicatie|De oude Werkgroep Communiciatie]]+  * [[archief:​werkgroep:​communicatie|De oude Werkgroep Communiciatie]]
   * [[:​tk2017#​documentatie|Documentatie van TK2017]]   * [[:​tk2017#​documentatie|Documentatie van TK2017]]
werkgroep/permanentecampagne/communicatiestrategie.1514754396.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2017/12/31 22:06 door Azonata