Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:persberichten:januari_2011

Persberichten Piratenpartij januari 2011

Tunesische Piratenpartij leden gearresteerd, een Franse vermist - (07-01-2011)

Drie leden van de Tunesische Piratenpartij zijn gearresteerd, en een lid van de Franse piratenpartij met tunesische achtergrond is vermist. Op 6 juni 2010 spoelde er een golf van protest over Tunesie. Op verschillende plaatsen maakte de bevolking haar ongenoegen duidelijk over de regering van Zine el-Abidine Ben Ali, de huidige “president”. Piratenpartijen over de gehele wereld betreuren de gewelddadige reacties van de Tunesische ordediensten en veroordelen de arrestaties en de verdwijningen van verschillende bloggers, kunstenaars, demonstranten en internetdissidenten in Tunesie.

In de loop van de dag werden blogger en activist Hamadi Kaloutcha en rapper “El G√©n√©ral”, echte naam Hamada Ben Aoun, allebei gearresteerd en overgebracht naar het politiecommissariaat voor ondervraging. Sedertdien werd van hen niets meer vernomen. Later op de dag werden Azyz Ammami, Slim Ammamou en Slah Eddin Kchouk, drie studenten en leden van de Tunesische Piratenpartij, eveneens gearresteerd. Tot op heden is er voor hen nog steeds geen aanhoudingsmandaat uitgeschreven en hebben we nog geen nieuws over hun situatie.

Het gros van de inmiddels meer dan vijftig Piratenpartijen heeft geuit verontwaardigd te zijn over deze gebeurtenissen die een inbreuk zijn op de vrijheid van meningsuiting en zelfs op de meest fundamentele burgerrechten. Wij vragen met aandrang dat de internationale gemeenschap, zich krachtig verweert tegenover Tunesie en specifiek deze recente gebeurtenissen.

Tunesische bloggers van PPtn nog steeds vast - (12-01-2011)

In de loop van vandaag hebben onze Tunesische contacten gemeld dat het leger van Tunesië is begonnen met het volk tegen de politie te beschermen. Ben Ali, president van Tunesië, heeft zijn minister van binnenlandse zaken ontslagen naar aanleiding van de onrust van de afgelopen dagen. Ook heeft hij toegezegd gevangen genomen demonstranten vrij te laten. De Tunesische regering legt de oorzaak van de rellen bij buitenlandse mogendheden. De Tunesische media doorziet deze aloude truuk om de buitenlanders de schuld te geven en verwijst deze uitspraak naar het land der fabelen.

Bronnen in Tunesië bevestigen dat Azyz Ammami, lid van de Tunesische Piratenpartij, in gevangenschap is mishandeld door politieagenten. Tevens is zijn keuze wat advocaat betreft beperkt tot degene die het regime hem op legt.

Azyz Ammami en zijn medepiraat Slim Amamou zijn afgelopen vrijdag gevangen gezet op verdenking van de DDOS aanval van Anonymous en daarmee het vandaliseren van staateigendom. Ondanks eerdere berichtgeving van hun familie over het feit dat ze vrij zijn gesteld en de toezeggingen van Ben Ali zitten zij nog steeds vast en is er op dit moment geen contact met hun mogelijk. Het is niet bekend of er nog verdere rechtsgang zal plaatsvinden. Dit ondanks dat de Europese Commissie onlangs circa 90 miljoen Euro heeft geinvesteerd in hervorming van het Tunesische juridisch bestel.

Piratenpartijen over de hele wereld verzoeken diplomaten om per direkt contact op te nemen met Tunesische diplomaten teneinde de fundamentele rechten van Azyz, Slim en overige demonstranten te waarborgen.

Piratenpartij Tunesie overbelast na val RCD - (18-01-2011)

Er is nog steeds grote onrust in Tunesië. Terwijl de aanhang van de Piratenpartij explosief groeit, heeft ook de voormalige partij van oud-president Ben Ali (RCD) nog veel voor het zeggen. Er bestaat onduidelijkheid over de vraag, of de media vrijuit kan publiceren en of het internet inmiddels vrij toegankelijk is.

Piratenpartij Tunesië kan het grote aantal e-mails niet langer meer verwerken. Officiële registratie van een nieuwe partij is niet mogelijk gezien de partij van Ben Ali, RCD het oprichten van een partij middels de constitutie heeft gefrustreerd. Een overgroot deel van de leden van de Piratenpartij is dagelijks betrokken met het organiseren van protesten op de straat, en is hiermee overbelast

Het is in Tunesië erg moeilijk om betrouwbare informatie over de gang van zaken te vergaren. Een groot deel van de media staat nog steeds onder controle van de RCD. Ook is er onduidelijkheid over het al dan niet inmiddels vrij zijn van het internetverkeer. De Nederlandse Piratenpartij stelt dat het bekritiseren hiervan best ironisch is.

“In Europa trekt de Hongaarse media wet, welke effectief een soort staatscensor is, veel aandacht. Terwijl Hongarije de volgende voorzitter van de EU zal zijn”, Aldus Samir Allioui.

Anouar Ben Gueddour, staatssecretaris van transport, Houssine Dimassi, minister van arbeid, Abdeljelil Bedoui, minister zonder portfolio, allen lid van de UGTT partij, en Mustapha Ben Jaafar van de FDLT oppositie partij en de minister van gezondheid, zijn afgetreden. Moufida Tlatli, de minister van cultuur meld aftreden te overwegen. Dit gezien de overige ingestelde ministers allen “old boys network” van Ben Ali zouden zijn.

Hiernavolgend hebben demonstranten kantoren en overige gebouwen welke in het bezit zijn van de RCD bezet. In Tunis heeft het leger tevergeefs in de lucht geschoten, maar dit heeft de demonstranten niet van het bezetten kunnen weerhouden.

Het Spaanse parlement mag niet afgeperst worden door de copyrightindustrie - (25-01-2011)

Een nieuw wetsvoorstel omtrent copyright, dat naast andere zaken, toestaat dat een speciale autoriteit onder de overheid filesharing websites sluit, is hevig in opspraak geraakt in de Spaanse samenleving. Drie weken voordat de wet opnieuw behandeld wordt door het parlement heeft platenlabel Universal bekend gemaakt dat het 40 procent van het personeel van de Spaanse vestiging zal ontslaan. Het voorstel, onder de naam 'Law for Sustainable Economy' (Wet voor duurzame economie), behandelt allerlei onderwerpen, van milieuvriendelijke technologie tot copyright. Afgelopen herfst is door een Catalaanse partij voorkomen dat dit voorstel door het parlement werd gejaagd zonder parlementair debat. De partij pleitte voor een debat over delen van de wet die betrekking hebben op het copyright.

Afgelopen week besloot Universal om 40 procent van hun personeel te ontslaan. Volgens Amelia Andersdotter, MEP voor de Zweedse Piratenpartij hebben ze een aantal jaren goed kunnen functioneren in Spanje, zelfs onder de huidige toekomstvriendelijke kijk op kennisdeling. Dat ze besloten hebben om mensen te ontslaan op basis van piraterij, 3 weken voor het parlementaire debat, heeft veel weg van afpersing, aldus Amelia Andersdotter.

Drie van de grootste Spaanse partijen hebben vandaag aangekondigd dat ze samenwerken om de wet te steunen, aldus Amelia Andersdotter. Spanje is hard geraakt door de financiële crisis, en heeft een hoog aantal werklozen. Het is op zijn zachtst gezegd walgelijk dat de platenlabels dit misbruiken. Spanje heeft een van de meest levendige alternatieve culturen in Europa, en deze wet zal daar een eind aan maken.

Spaanse rechters staan bekend om hun liberale kijk op filesharingssites. Verschillende uitspraken van de Spaanse rechtbanken hebben gezegd dat aansprakelijkheid, van bijvoorbeeld websites die filesharing faciliteren, onwenselijk is en dat torrentsites en direct-downloadsites zeker als een hedendaags type bibliotheek gezien kunnen worden.

In een recente uitspraak van het Europese hof van justitie werden, in een zaak aangespannen door een Spaans bedrijf, heffingen op lege dragers (CD's, DVD's, e.d.) illegaal verklaard wanneer deze worden toegepast op publieke instanties en bedrijven.

Afgezien van de progressieve Spaanse aanpak van cultuur in het verleden is het belangrijk dat parlementsleden en politieke partijen niet op deze manier onder druk mogen worden gezet door platenlabels, aldus Amelia Andersdotter.

archief/persberichten/januari_2011.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:05 door KapiteinG