Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:bodyscans_schiphol

Privacy in de politiek: Bodyscan op Schiphol

Naaktbeelden van de bodyscanner worden soms toch opgeslagen. In Amerika blijkt dat dit al het geval is, ondanks eerdere toezeggingen dat dit niet zou gebeuren. Schiphol zegt dat er niets wordt opgeslagen, maar nu blijkt dat TNO in opdracht van Schiphol testen heeft uitgevoerd voor het opslaan van beelden.

In februari stelde Pechtold (D66) al kamervragen over het opslaan en/of verzenden van beelden gemaakt door de bodyscanner. Hirsch-Ballin antwoordde dat de scan door de computer en niet door een mens wordt 'bekeken'. Voor het opslaan en/of verzenden van beelden is extra apparatuur nodig en die wordt op Schiphol niet geplaatst.

In Europees verband worden er afspraken gemaakt over de inzet van bodyscanners op luchthavens. De CU is daar groot voorstander van. Sophie in 't Veld (EU-fractie D66) vindt dat “het opslaan van beelden van bodyscanners een groot risico is voor de privacy en draagt niet bij aan de veiligheid.” In januari heeft ze er in schriftelijke vragen aan de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken op aangedrongen ervoor te zorgen dat beelden van bodyscanners niet bewaard worden.

Demissionair minister Hirsch Ballin (CDA) wil de bodyscanner niet alleen voor vluchten naar de VS, maar ook voor EU vluchten inzetten. Bovendien moeten de EU-landen voor de vlucht gegevens over de passagiers doorgeven, om te voorkomen dat terreurverdachten aan boord stappen. Hirsch Ballin denkt daarmee de veiligheid te vergroten.

Bodyscanner

De bodyscanner lijkt op een fors uitgevallen telefooncel en werkt met geluidsgolven. De passagier moet 3 seconden in de cabine staan met zijn armen omhoog. Na 12 seconden heeft het apparaat vastgesteld of de passagier iets op zijn lichaam draagt.

Over de gezondheidseffecten van de straling van de bodyscan bestaat nog onduidelijkheid.

Schiphol is de eerste luchthaven die experimenteert met de bodyscan, waarvan het er zestien heeft. Reizigers zijn niet verplicht zich ermee te laten controleren. De luchthaven wil alle controles met het apparaat uitvoeren, maar dat mag niet van het Europees Parlement. Dat vreest voor de privacy van passagiers. Ook in de VS worden proeven gedaan met de scan. Verder zijn er tien in Moskou en zwerven er nog een paar in Europa om getest te worden.

Uit een experiment van een Duitse journalist in samenwerking met de fabrikant, blijkt dat de bodyscanner niet alles vindt dat onder de kleding verstopt is. Ook is de eerste privacyschending een feit. Na invoering van de bodyscan op een vliegveld in Londen, complimenteer een medewerker een vrouw die door de scanner was gegaan met haar borsten. Zij diende een aanklacht in wegens sexuele intimidatie.

Mislukte aanslag op 1e kerstdag

Een 23-jarige Nigeriaan wilde met in zijn ondergoed genaaide explosieven tijdens de vlucht naar Detroit een toestel van Delta/Northwest opblazen. Hij werd kort voor de landing overmeesterd. Met de bodyscan was de kans groter geweest dat de Nigeriaan was opgepakt. Operationeel directeur van Schiphol, de heer Rutten durft niet te garanderen dat de securityscan het explosieve poeder zou hebben opgemerkt. Om daar achter te komen, gaat Schiphol die situatie nabootsen.

De Amerikaanse minister voor Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, heeft na de mislukte aanslag toegegeven dat de veiligheidssystemen in de Amerikaanse luchtvaart ernstig hebben gefaald. Er komt een ‘uitgebreide herziening’, zei ze tegen de televisiezender NBC. Ook Hirsch Ballin heeft de situatie van de mislukte aanslag laten onderzoeken.

archief/politiek/bodyscans_schiphol.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/13 02:49 door 35.184.189.105