Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:wietpas

Privacy in de politiek: Wietpas

Minister Opstelten (VVD) heeft in een aanwijzing bepaald dat coffeeshops vanaf 1 mei 2012 besloten clubs worden. Bezoekers dienen zich te laten registreren bij een coffeeshop om toegang te krijgen. Er mogen maximaal 2000 leden per coffeeshop zijn. Buitenlanders kunnen geen lid worden.

Er is veel bezwaar onder mensen om zich als 'drugsgebruiker' te laten registreren. Komt er straks een landelijk systeem met geregistreerde drugsgebruikers? Welke gegevens worden vastgelegd? Kan je je weer uitschrijven? Hoe lang worden gegevens bewaard? Kan je straks nog naar de VS reizen, als zij ook die gegevens mogen inzien? De vrees dat de gegevens ook voor anderen dan alleen de coffeeshop beschikbaar zijn, is niet ongegrond. De politie wilde ze al enkele dagen na invoering van de pas hebben.

Stemming

Omdat er geen wetswijziging nodig is geweest voor het invoeren van de wietpas, is er vooraf geen stemming over geweest. Wel is er een motie ingediend bij het drugsdebat in de Tweede Kamer om de landelijke uitrol van de wietpas te staken. Deze stemming wordt in de grafiek hiernaast weergegeven en voor de totale privacy-score per partij meegerekend.

archief/politiek/wietpas.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:28 door KapiteinG