Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:ontsleutelplicht

Ontsleutelplicht

Minister Opstelten (VVD) heeft een wetsvoorstel aangekondigd waarmee het mogelijk is om verdachten te kunnen dwingen hun wachtwoord te geven voor hun computer of bestanden. In onze rechtsstaat kunnen verdachten niet verplicht worden om mee te werken aan hun eigen veroordeling, ook wel genoemd het nemo tenetur-beginsel. Volgens Opstelten is dit wel mogelijk, “mits een eventuele wettelijke regeling en de uitvoering daarvan met voldoende waarborgen is omkleed”. Hij zegt in het voorjaar van 2013 met het wetsvoorstel te komen. In dat wetsvoorstel zal hij ook zware straffen opnemen als men niet wil meewerken aan de eigen veroordeling.

Deze aankondiging volgt op een onderzoek dat de minister deed n.a.v. vragen van Van Toorenburg (CDA) tijdens het algemeen overleg. Het idee is om “verdachten in (onder andere) kinderpornozaken te verplichten om medewerking te verlenen bij het toegankelijk maken van gegevens op hun computer die met het gebruik van encryptie zijn versleuteld (ontsleutelplicht)”. Voor welke andere misdrijven dit zou kunnen gelden is niet bekend.

Verschillende juristen hebben hier kritisch op gereageerd. Zo is er bezorgdheid dat het 'ontsleutelbevel' veel breder en sneller zal worden ingezet. Ook Bits of Freedom maakt zich zorgen, omdat “het niet werkt en Nederland onveiliger wordt”.

Naast het CDA, zijn de VVD en SGP geïnteresseerd in dit wetsvoorstel. De PVV is kritisch. Standpunten van de overige politieke partijen in de Tweede Kamer zijn nog niet bekend.

Dit voorstel is verwerkt in een groter wetsvoorstel met onder andere inbraakbevoegdheden voor de politie. Dit wetsvoorstel wordt daarom niet meer apart meegewogen in de privacy barometer.

archief/politiek/ontsleutelplicht.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:23 door KapiteinG