Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:concepten:tkprogramma:3.2overheid

Dit is een oude revisie van het document!


Open en inzichtelijke overheid

Transparante en betrouwbare overheid (Eigenaar: Jonathan, status: done)

Een betrouwbare overheid begint met een controleerbaar en representatief parlement die eveneens zijn controlefunctie kan uitvoeren. De Piratenpartij constateert dat de controlefunctie van de kamer door fractiediscipline en vergaderlast onder druk staat. Daarnaast wordt de controlefunctie van de burger systematisch tegengewerkt door WOB verzoeken te frustreren.

Mensen die namens de overheid een machtspositie bekleden, moeten logischerwijs verantwoording afleggen, niet alleen aan de overheid maar ook aan de burger. De door veel burgers als vriendjespolitiek beschouwde politieke setting, heeft veel vertrouwen (terug) te winnen met een werkelijke openheid en toegankelijkheid.

De hoeveelheid Tweede Kamerzetels moet worden uitgebreid.
De piratenpartij constateert dat de hoeveelheid van 150 zetels zorgt dat de functie van de Tweede Kamer onder druk staat. De Piratenpartij stelt hierom voor de hoeveelheid zetels uit te breiden om zo specialisatie van Kamerleden te bevorderen en de vergaderdruk van indivuele leden te ontlasten zodat deze haar controletaak beter kan uitvoeren.

De Eerste Kamer mag niet worden afgeschaft zonder alternatief.
Een andere controlefunctie van ons parlement die onder druk staat is deze van de Eerste Kamer. In beide kamers wordt door fractiedicipline het steeds moeilijker de taken van het parlement adequaat uit te voeren. Deze fractiediscipline brengt de controlefunctie van deze kamer in gevaar. Toch is deze controlefunctie zeer belangrijk en mag de Eerste Kamer niet worden afgeschaft zonder eerst een alternatief te realiseren, zoals bijvoorbeeld een constitutioneel hof.

Het oneigenlijk tegenwerken van WOB moet worden tegengegaan.
Binnen alle lagen van de overheid moet het oneigenlijke tegenwerken op WOB (en later WOO) verzoeken stoppen. Deze verzoeken dienen tijdig en volledig afgehandeld te worden waarbij het uitgangspunt moet zijn om zoveel mogelijk informatie vrij te geven. Er moet een (gedwongen) cultuuromslag plaatsvinden waarbij openheid de standaard wordt. Het oneigenlijk zwartlakken van teksten dient te worden bestraft.

Klokkenluiders moeten beter worden beschermd.
Wanneer de overheid ten onrechte informatie achterhoudt, zijn klokkenluiders broodnodig. Hun positie moet dan ook goed beschermd worden.

Het takenpakket van Raad van State moet worden uitgebreid.
Om het parlement in staat te stellen om tot een gewichtige besluitvorming te komen waarbij rekening wordt gehouden met grondrechten en kwaliteit zal de Raad van State een kritisch advies geven over wetsvoorstellen in het kader van;

Proportionaliteit / subsidariteit

Tegengaan van schending van grondrechten

Effectiviteit

Kwaliteit

De Tweede Kamer wordt op deze manier gedwongen besluitvorming beter te motiveren en politieke aansprakelijkheid helder af te bakenen.

Om een samenleving op een overzichtelijke manier te organiseren, is een overheid onmisbaar. Deze overheid heeft een bepaalde vorm van macht nodig, die in een democratie om die reden controleerbaar dient te zijn. Daarom is het belangrijk dat alles wat de overheid doet, door burgers kan worden opgevraagd en ingezien. Dit recht op inzage is op dit moment geregeld in de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Maar deze wet functioneert in de praktijk traag en beschermt geheimhouding door de overheid te veel. Om dit te veranderen is Wet Open Overheid (WOO) aangenomen in de Tweede Kamer. (wetsvoorstel 33.328) De Piratenpartij vind WOO een goede verbetering op WOB echter is de Piratenpartij van mening dat de antimisbruik clausule zal leiden tot willekeur en missen wij sancties op het niet (tijdig) naleven van WOO-verzoeken.

Ambtenaren die een machtspositie bekleden, dienen verantwoording af te leggen. Niet alleen aan de overheid, maar ook aan de burger. Door de ambtenaren zelf zo duidelijk mogelijk identificeerbaar te maken, weten burgers wie ze voor zich hebben en worden ambtenaren gemakkelijker aanspreekbaar op gemaakte fouten. Als de ambtenaar zijn persoonlijke beleidsvisie bij een advies gebruikt, mag deze niet gecensureerd worden bij WOB- of WOO-verzoeken. Met de huidige mogelijkheden van het internet is het niet meer dan logisch te eisen dat iedereen naar wens informatie moet kunnen inzien. De Piratenpartij stelt daarom voor om naast een indexverplichting ook van openbaarheid van documentatie de standaard te maken. De WOB of WOO zal dan worden vormgegeven rondom de uitzonderingen; informatie die om specifieke redenen niet standaard vrijgegeven hoeft te worden.

https://wiki.piratenpartij.nl/partijprogramma2012#overheid_open_en_inzichtelijk_maken

De inspraak moet gelijk zijn voor burgers en belangengroepen

Veel lobbyisten worden uitgenodigd voor overleg om bestuurlijke voorstellen op te stellen. Hiermee hebben ze een voorsprong op de gewone burger, die pas inspraak krijgt als er een kant en klaar voorstel aan de politiek wordt aangeleverd. De Piratenpartij staat voor participatie en wil deze ongelijkheid opheffen. Dit kan door deze overleggen openbaar te maken, en in ieder geval de agenda en de notulen beschikbaar te maken op het internet. Hiermee kan ook de transparantie gegarandeerd worden. Tevens kan een liquid feedbacksysteem helpen om burgers in een vroeg stadium te betrekken bij beleidsvorming.

archief/concepten/tkprogramma/3.2overheid.1472215662.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2016/08/26 14:47 door Prutzenberg