Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:inbraakbevoegdheid

Inbraakbevoegdheid voor politie

Minister Opstelten (VVD) heeft een wetsvoorstel (memorie van toelichting) voorbereid, waarmee de politie mag inbreken op uw telefoon en computer. Hiermee hoopt Opstelten meer controle te krijgen over wat er op internet gebeurt.

Het wetsvoorstel regelt twee belangrijke zaken. Ten eerste wordt voorgesteld de politie de bevoegdheid te geven via het netwerk stiekem op uw PC of telefoon in te breken om strafbare feiten op te sporen. De beveiliging van uw PC mag de politie daarbij doorbreken. De politie mag vervolgens bestanden op uw computer installeren om bijvoorbeeld versleutelde gegevens te achterhalen of om met een (versleuteld) skype-gesprek mee te luisteren. Ook mag de politie bestanden van de PC of telefoon verwijderen als ze bijvoorbeeld vermoeden dat het malware betreft. De inlichtingendiensten (AIVD en MIVD) hebben deze bevoegdheden al op basis van de wet op de inlichtingendiensten 2002.

Het tweede onderdeel regelt dat een verdachte verplicht zal worden om wachtwoorden te geven voor versleutelde gegevens op zijn PC of telefoon. Tot op heden mag in ons strafrecht niemand verplicht worden aan zijn eigen veroordeling mee te werken. Met dit voorstel komt daar dus verandering in. Niet meewerken aan het onderzoek van justitie kan een gevangenisstraf van 3 jaar opleveren. Opstelten vindt dat dit principe op de helling kan vanwege kinderporno en terrorisme. Vorige jaar presenteerde de minister dit nog als een losstaand voorstel.

Bits Of Freedom stelt dat de bevoegdheden onnodig zijn, omdat de politie al voldoende middelen heeft criminaliteit op internet tegen te gaan. Bovendien worden burgers door deze maatregelen alleen maar kwetsbaarder, omdat het hacken door de politie PC's van burgers onveiliger maakt. De impact op de privacy is groot, omdat mensen veel vertrouwelijke gegevens, zoals mail, documenten, contacten op hun PC en telefoon bewaren. Deze gegevens worden toegankelijk voor de politie.

archief/politiek/inbraakbevoegdheid.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/19 04:04 door 66.249.76.111