Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:levenslang_toezicht

Privacy in de politiek: Levenslang toezicht

Staatssecretaris Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie bereidt een wetsvoorstel voor om bepaalde delinquenten levenslang onder 'intensief' toezicht te kunnen plaatsen, nadat ze hun straf hebben uitgezeten. Ook kunnen er (levenslang) “gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende voorwaarden” worden opgelegd, zoals een reis- of gebiedsverbod. Daarnaast wil Teeven dat er levenslange verboden op drugs, alcohol of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk kunnen worden uitgedeeld.

Het gaat om zowel zedendelinquenten als om daders van geweldsmisdrijven. Voor andere ex-gedetineerden moet het mogelijk zijn om hen na hun straf nog maximaal 5 jaar te volgen, als het gevaar bestaat dat zij opnieuw de fout ingaan.

Advocaten denken niet dat de veiligheid hierdoor groter wordt, omdat er al mogelijkheden zijn mensen met een bepaald recidiverisico 'dwangverpleging' op te leggen. Bovendien leert de praktijk dat dit soort maatregelen vaker, in lichtere gevallen en bij meer mensen (audio) wordt opgelegd dan vooraf wordt gezegd.

Teeven ontkent dat het in feite een (levenslange) strafverzwaring betreft.

archief/politiek/levenslang_toezicht.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:23 door KapiteinG