Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:werkgroep:organisatie:handleiding:afdeling_oprichten

Oprichten van een afdeling

De Piratenpartij streeft er na zoveel mogelijke lokaal actief te zijn in de vorm van afdelingen. In veel gemeentes zijn we op het moment nog niet actief, en om die reden juichen we ieder initiatief voor nieuwe afdelingen toe (mits deze passen in het gedachtegoed van de Piratenpartij).

Piratenpartij gedachtegoed

Het gedachtegoed van de Piratenpartij is voortdurend in ontwikkeling en heeft dan ook verschillende uitgangspunten. We raden alle afdelingen daarom aan om zich bekend te maken met de volgende uitgangspunten:

Het kan best zo zijn dat er lokaal andere standpunten onder de aandacht worden gebracht dan in ons landelijke programma, maar dat bepalen de lokale piraten zelf. Voor meer informatie over hoe de Piratenpartij als organisatie functioneert kan men het beste het boek Swarmwise van Rick Falkvinge lezen.

Wat kun je van ons verwachten

Omdat de Piratenpartij een vrijwilligersorganisatie is, wordt er wel veel van de afdelingen zelf verwacht.

Ondersteuning

Door contact te leggen met bestaande lokale afdelingen is het mogelijk om ten alle tijden om ervaringsdeskundigheid vragen.

Promotiemateriaal

De Piratenpartij heeft veel promotiemateriaal, maar misschien niet voor alles wat een afdeling lokaal wil behandelen. Het is daarom vaak slim om contact op te nemen met andere afdelingen, zodoende hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden. Laat ook de Communicatie werkgroep weten wat de wensen zijn, zodat zij eventueel dingen voor je kunnen regelen.

Financiën

Er is niet veel geld. We ondersteunen in de vorm van promotiematerialen, maar verwachten dat lokale afdelingen ook zelf inzet vertonen voor het binnenhalen van sponsorgeld. Ook kun je actief leden werven, wat dan weer contributie oplevert. Er ligt een voorstel bij het Bestuur om een deel van het geworven ledengeld als budget voor de lokale afdeling te gebruiken.

ICT

Vanuit de landelijke partij kunnen we bepaalde ICT-faciliteiten bieden, zoals bijvoorbeeld:

 • Webhosting (bijvoorbeeld met een Drupal-site, zodat je deze zelf kunt beheren)
 • Een pagina op de landelijke site om aandacht aan jouw afdeling te geven
 • Een eigen onderdeel op het Piratenpartijforum (zodat je daar discussies kunt voeren en steun van je achterban kunt peilen)
 • Een eigen IRC-kanaal (voor rechtstreekse communicatie met lokale piraten)
 • Een piratenpartij.nl e-mailadres of mailinglijst voor jouw lokale afdeling

Wat verwachten we van onze afdelingen

 • Assertiviteit: je staat voor en verwoordt piraten-standpunten. We verwachten van je dat je deze niet alleen als uitgangspunt neemt, maar ook verdedigt.
 • Doorzettingsvermogen: een nieuwe afdeling opzetten vergt veel energie. Om een actieve achterban te creëren is het nodig om een gesprek met mensen aan te gaan, in jouw regio te flyeren en meetings te organiseren.
 • Directe democratie: jouw plannen worden getoetst door de leden met behulp van 'e-democracy'.

Communicatie

 • Maillijstenvormen de centrale knooppunten om onderling contact te onderhouden.
 • We versturen iedere maand een nieuwsbrief aan meer dan 2000 geadresseerden. Via de nieuwsbrief is het mogelijk bekend te worden onder lezers uit de desbetreffende regio. Dit kan helpen bij het vinden van vrijwilligers, steunbetuigers en verkiezingskandidaten. Daarnaast is het mogelijk dat andere geïnteresseerden (van bijvoorbeeld de media) het oppikken en contact opnemen om nog meer aandacht te genereren. Wil je input leveren voor de nieuwsbrief? Meld je dan aan op de Kopij maillist en je ontvangt dan elke maand een oproep.
 • Het is mogelijk voor een afdeling om een eigen site als subsite van het piratenpartij.nl domein te krijgen, vraag hier naar bij de werkgroep ICT.
 • De agenda op de website: de Piratenpartij kan lokale events voor je op de agenda zetten, zodat deze op de voorpagina van de website geadverteerd worden en automatisch in de nieuwsbrief opgenomen wordt. Geef daarvoor aan om welke datum, tijd en locatie het gaat, en waarom de event plaatsvindt.
 • De voorpagina wordt door soms wel duizenden mensen per dag bezocht. Jouw event bovenaan de pagina kan het verschil betekenen tussen een hoge of een lage opkomst. Maak er gebruik van!
 • Blogpost op de website: de website is altijd geïnteresseerd in blogberichten die voor de Piratenpartij relevant kunnen zijn. Schrijf een leuk stukje, laat het nakijken op spelling en grammatica (de werkgroep Communicatie is hier vaak toe bereid) en stuur het dan op. Zet in je mail of je het goed vind dat er een foto bij komt of lever er een ander plaatje bij. Hoe meer aandacht je genereert voor jouw afdeling via de landelijke achterban, hoe beter. Zelfs als men niet stemgerechtigd is in jouw gemeente, kan men wel bijvoorbeeld op de trein stappen om te komen helpen bij een actie. Door jezelf zichtbaar te maken, win je sympathie en steun.
 • De landelijke Facebook pagina: via Facebook kunnen we aandacht vragen voor jouw events, media-optredens en andere opmerkelijke gebeurtenissen over jouw afdeling. Hier is meer informatie te vinden. Indien jouw afdeling een event aanmaakt op Facebook en je wilt graag dat de landelijke pagina die helpt promoten, voeg de Piratenpartij dan toe als medeorganisator, zodat het voor ons een kleine stap is deze op onze pagina te laten verschijnen. Social media is een krachtig communicatiemiddel met onze achterban, dus zorg dat je dit goed bijhoudt.
archief/werkgroep/organisatie/handleiding/afdeling_oprichten.txt · Laatst gewijzigd: 2021/10/29 00:50 door 157.55.39.1