Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


werkgroep:ict:beheer:software:email

Email setup

Inleiding

Beheerders

SMTP

IMAP / Pop3

Spam afhandeling

Classificering van e-mail

Wanneer is een e-mail spam, ham of rommel?
Spam : Ongewenste e-mails met meestal een commercieel (reklame) of phishing (hengelen naar persoons- en aanverwante gegevens)
Ham: Ham is alle e-mail die in enigerlij mate gewenst is.
Rommel: Dit is e-mail met spam er in maar die niet als spam mag worden gekenmerkt. Dit om het leren van het spamfilter niet te frusteren. Deze categorie e-mail mag niet naar de spam of ham map maar moet naar de prullenbak. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een spammer gebruikt jouw e-mailadres als afzendersadres (spoofen). De e-mail van de spammer wordt geweigerd door de ontvanger, bijvoorbeeld omdat het e-mailadres niet (meer) bestaat of omdat de mailbox vol is. Dan kun je daarvan een bouncemelding krijgen. Die bouncemelding is legitiem. Bevat de bouncemelding geen spaminhoud dan is het ham anders is het rommel en kan de melding naar de prullenbak.
  • Een maillijst meld dat er een e-mail voor moderatie klaar staat. Die e-mail is een spammail. In de e-mail van de maillijst staat ook de tekst van de spammer. Dus de e-mail is legitiem en geen spam, de inhoud is wel spam dus is de e-mail rommel en kan in de prullenbak.
werkgroep/ict/beheer/software/email.txt · Laatst gewijzigd: 2023/02/19 19:11 door Wim