Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:dna_vingerafdrukken_vs

Privacy in de politiek: DNA en vingerafdrukken uitwisselen met VS

Minister Opstelten (VVD) heeft met de Verenigde Staten een verdrag getekend waardoor het mogelijk wordt DNA-profielen en vingerafdrukken uit te wisselen. De landen krijgen hiervoor, via een nationaal contactpunt, toegang tot elkaars databases met gegevens over vingerafdrukken en DNA-profielen. Bij de gegevens wordt niet de identiteit van de betrokken persoon vermeld. Zodra er een 'match' is, moeten de VS nog steeds de bijbehorende persoonsgegevens via een rechtshulpverzoek opvragen. Daarna kan een strafrechtelijke procedure worden gestart.

Dit systeem wordt binnen de EU ook gebruikt om gegevens met andere EU-landen te delen. De landen bepalen zelf welke vingerafdrukken en DNA-profielen voor het andere land toegankelijk zullen worden. Of ook de database met vingerafdrukken die u voor uw paspoort hebt afgegeven hierbij betrokken wordt, is nog onbekend. Het verdrag moet nog door het parlement goedgekeurd worden.

Kamervragen

Hennis (VVD) heeft aangekondigd kamervragen te stellen. Ze wil weten waaruit blijkt dat misdrijven sneller zullen worden opgelost met dit verdrag. Ook wil ze weten welke waarborgen er zijn voor de privacy van Nederlandse burgers.

Schouw (D66) vindt dat er alleen in EU-verband dergelijke verdragen gesloten moeten worden. Europarlementarier In 't Veld stelt dat dit verdrag onder druk is getekend in ruil voor het behoud van visumvrij reizen naar de VS. D66 zal zowel vragen stellen in de Tweede Kamer als in het Europarlement.

archief/politiek/dna_vingerafdrukken_vs.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/13 19:13 door 66.249.64.30