Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


archief:politiek:gedwongen_anticonceptie

Privacy in de politiek: Gedwongen anticonceptie

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (CDA) wil dat er een maatschappelijk debat komt over gedwongen anticonceptie. Dit zei ze naar aanleiding van een pleidooi van oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Van Vollenhove in het TV programma Zembla. Hij vindt dat zwaar verslaafden, psychiatrische patienten en verstandelijk gehandicapten gedwongen moeten worden anticonceptie te gebruiken. Wie straks bepaalt of een persoon geschikt is om kinderen te krijgen of dat hij/zij gedwongen anticonceptie moet krijgen toegediend, vertelde Van Vollenhove niet.

Geen dwang nodig

In 2002 nog concludeerde de Gezondheidsraad dat gedwongen anticonceptie haaks staat op het recht op zelfbeschikking. “Zij bepleit in dit advies geen uitbreiding van de juridische mogelijkheden tot het toepassen van dwang. (…) De commissie heeft de indruk dat door het bewandelen van de weg van de overtuiging in veel gevallen kan worden voorkomen dat conflictsituaties [over het gebruik van anticonceptie] ontstaan. Zij vermoedt dat er tot dusverre te vaak van wordt uitgegaan dat mensen met een verstandelijke handicap niet voor rede vatbaar zijn.

Stemming

In 2009 wilde kamerlid Van Dijken (PvdA) een wetsvoorstel voorbereiden over gedwongen anticonceptie. CU, CDA, VVD en SP bleken tegenstander. Van het wetsvoorstel is nog niets vernomen.

archief/politiek/gedwongen_anticonceptie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/11 22:21 door KapiteinG