Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


irc:catalyst

De “catalyst”-rol is kritiek in IRC, en een essentieel onderdeel van kanalen. Er wordt van niemand vereist om een catalyst te wezen, maar de gebruikers die deze rol vervullen zorgen voor een goed en efficient functioneren van IRC.

IRC is niet automatisch een stabiele cultuur van samenwerking. Zelfs wanneer samenwerking het doel is, kunnen misverstanden en persoonlijkheidsverschillen een extreem chaotische en vijandige sfeer tot gevolg hebben. Catalysts helpen in het voorkomen en oplossen van misverstanden, mensen kalmeren wanneer zij problemen hebben met de interactie tussen elkaar, en geven het goede voorbeeld qua constructief gedrag in omgevingen waar zulk gedrag anders niet de norm zou wezen.

Catalysts proberen problemen op te lossen, niet door het gebruik van autoriteit en speciale privilege, maar door consensus te stimuleren, zachtjes deelnemers de juiste richting van beter gedrag te leiden, en door in het algemeen confrontaties te kalmeren.

Channel operators kunnen catalysts zijn, en worden aangemoedigd om die rol op zich te nemen. Een belangrijke karaktertrek van succesvolle catalysts is de minimale hoeveelheid waarin zij autoriteit of speciale privileges gebruiken.

Channel operators van de Piratenpartij worden geadviseerd om te begrijpen en waarderen dat de rol van de cataylst essentieel is in een goede IRC.

Een effectieve catalyst is:

 • Rustig. Om alles kalm te houden, moet je zelf kalm wezen. Leer jezelf oprecht rusig te wezen. Ken je beperkingen; wanneer je een probleemsituatie niet in alle rust kan benaderen, roep dan andere, rustigere mensen in.
 • Open-minded. Het is makkelijk om aannames te doen over anderen hun motivaties. Wanneer je besluit dat iemand van kwade wil is, heb je een aanname gedaan over hun motivatie waarvan het tegendeel moeilijk te bewijzen kan zijn. Probeer je aannames over anderen hun motivaties zo positief mogelijk te houden.
 • Verantwoordelijk. IRC is een groepactiviteit met eeen sterke noodzaak voor verantwoordelijk individueel gedrag. Geruchten, innuendo en roddels kunnen werkgroepen ontmoedigen en reputaties vernietigen. Heeft de persoon met wie je spreekt hun informatie van gedocumenteerde, feitelijke bronnen, of is het een leugen? Als je niet zeker kan zijn van het antwoord hierop, moet je dan deze geruchten in leven houden en doorgeven aan anderen?
 • Niet opvallend. Het is vaak niet nodig om autoriteit te gebruiken om een probleem op te lossen, en beter wanneer je dat niet doet. Zoek voor een gelegenheid waar je het gesprek in een meer positieve richting kunt duwen. Bekritiseer niet de gebruiker als simpelweg van onderwerp veranderen, of een privégesprek over een volledig ander onderwerp, het probleem kan oplossen.
 • Realistisch. Accepteer de persoonlijkheden van je gebruikers en concentreer je op het oplossen van problemen. Verwacht niet dat mensen plots hun persoonlijkheden veranderen.
 • Voorzichtig. Alles wat je zegt zal geínterpreteerd worden door de gebruikers met wie je interactie hebt. Hou rekening met hoe je opmerkingen geínterpreteerd kunnen worden voordat je ze maakt. Zorg ervoor dat de boodschap die je wil overbrengen ook degene is die je bedoelt.
 • Aandachtig. Begrijp de situatie waar je je in bevindt voordat je handelt. Wees voorzichtig met aannames. Zoek naar tekens die aangeven dat je mogelijk de situatie verkeerd hebt geínterpreteerd, om niet een gebruiker te bezadelen met een probleem terwijl die het probleem niet heeft veroorzaakt.
 • Minimalistisch. Doe niet meer dan nodig om een probleem op te lossen. Een probleem is vaak de verkeerde tijd en plaats om beleid te maken. Concentreer je op de oplossing, en op informatie verzamelen later.
 • Beleefd. Zelfs onder tijdsdruk, kost beleefdheid weinig en heeft het een groot effect. Het gaat er niet om of werken met iemand makkelijk of niet is; het gaat om de juiste toon zetten.
 • Samenwerkend. Zoek naar mogelijkheden om mensen te betrekken in de oplossing van hun eigen en andermans problemen.
 • Iemand met een goede zelfcontrole. Catalysts concentreren zich op het oplossen van problemen, niet het zoeken van een schuldige. Behandel de situatie als het probleem, accepteer de gebruikers voor wie ze zijn, en probeer uit te zoeken hoe je het beste kan helpen het probleem op te lossen.
 • Een gebruiker. Onthoud dat je niet de leiding hebt. Iedereen runt hun eigen kleine hoekje van de wereld. Laat ze hun werk doen, daar zijn ze capabel genoeg voor. Help gewoon het proces een beetje, zo onindringend als mogelijk. Andere catalysts zijn ook gebruikers, en niemand is perfect. We zijn hier allemaal gewoon ons best aan het doen om alles goed draaiende te houden.
irc/catalyst.txt · Laatst gewijzigd: 2014/08/14 14:47 door Argure