Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ps2023:evaluatie

Evaluatie PS2023 Piratenpartij Noord-Holland

De HHNK evaluatie is op: https://etherpad.pp-international.net/p/HHNK2023-evaluatie

Afsluitende avond en evaluatie

Zat. 25 maart 2023

16u

Het Blauwe pand

Aris van Broekweg 2,

1507BB Zaandam

https://www.hetblauwepand.nl/

Leermomenten campagne. Wat ging goed, wat ging niet goed, wat willen we tussentijds regelen tot aan campagne. zet svp je initialen (indien gewenst) in blokhaken voor je toevoeging.

[!] betekent: daar ben ik het zéér mee eens.

Actieve (deel) Scheepsraad

WAB Wietze

TR Tijl

bs Bob

SS Saira

SY Sepehr

DW Danny

LW Leontien

MR Mirjam

R.S. Ronald

WL Wieteke

MT Mark

Overzicht lijst

1Bob Sikkema
2Matthijs Pontier
3Saira Sadloe
4Kirsten Zimmerman Adam
5Mark van Treuren
6Vincent van der Velde
7Mirjam van Rijn
8Ronald Schönberger
9Sepehr Yadegari
10Susan Delsing
11Ron Smit Adam
12Angeline Pot
13Thijs Ligthart
14Astrid Abendroth
15Nico Teders
16Danny Werner
17Désirée Winkler
18Andrel Linnenbank
19Leontien Wafelman
20Ramon Peerdeman
21Ryszard Matenko
22Nabille el Hajoui Adam
23Branislav Plesa
24Metje Blaak

Programma

[SY] het is voor nu beter besteed om bekendheid te realiseren. Ik moest nu te vaak uitleggen dat de PiratenPartij bestaat.

… Daarom heb ik de kanaalplaten nog een paar dagen laten staan. Elke keer als ik met een schaar richting de nog hangende kanaalplaten loop, zie ik minstens 30 potentiële kijkers [SS]

samenwerking

Hangt van het campagne team af wat ze dan wensen.

Eerder partijen bijeen brengen.

Campagne/media

[SY] Online is efficiënt, maar fysiek is effectiever op dit moment, nu we nog zo onbekend zijn.

[bs] veel aandacht lokale zenders/kranten (!)

Online kan ik aan bijdragen met content. Video's en teksten. Maar de ondersteuning voor de productie schiet ik in tekort.

Fysieke interacties ben ik goed in. Mijn toegevoegde waarde is dan het grootst. Voor andere input ben ik minder geschikt.

Ik weet niet goed waar en wanneer de momenten zijn om het gesprek aan te gaan met andere partijen en burgers, maar plan mij maar in. Ik ga ernaar toe. Tijd en locatie hoef ik alleen te weten en ik zal in actie komen.

Wat mij niet goed lukt is om te inventariseren waar en wanneer deze momenten plaatsvinden. Ik ben daar (nog) niet in thuis.[/SY]

[DW] +++ + De trotterbordposters waren de beste van alle campagnes tot nu toe. Geen loupe nodig om - ook op een foto - te lezen wat er staat.

- Keerzijde: toen de trotterborden klaar waren taande de belangstelling voor het poster ontwerp.

– Deelname (zie ook Lijst ). Iemand die zich verkiesbaar stelt doet mee met het gruntwork. Daarom,

volgende keer: tweede (zie Lijst voor eerste) vraag waar de kandidaten schriftelijk op moeten antwoorden: wat/hoe ga jij aan de campagneklussen bijdragen.

De H4's verzamelen is een prima week voor de kandidaten om met elkaar te leren voorbereiden, samen te werken, en de reactie van het publiek te peilen. Het gaat niet alleen om de formulieren zelf.

++ + Mediatraining bij Metje was effectief - ondanks 1. Mensen die niet kwamen opdagen en 2. geen voorbereiding door diverse deelnemers.

+++ + De boottocht was grandioos! [!]

++ + Sfeer bij andere fysieke bijeenkomsten (vergadering, trainingen, plakacties) was ook goed, en er werd goed geluisterd. [!]

– Social media behoudens werk van enkele kanjers kwam er niet veel op gang.[/DW] –> Hier had inderdaad meer aandacht aan besteed moeten en kunnen worden. Maar vindt dat we met beperkt aantal mensen dat hier veel tijd in stak, toch behoorlijk wat uithebben gehaald.

+ [LW] De sfeer tijdens deze campagne was prima, ook tussen de kandidaten van verschillende bloedgroepen. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. [!]

+ Ook positief is dat een aantal nieuwe leden zich kandidaat stelden en/of actief meededen aan de campagne. [!]

De campagne startte helemaal niet zo laat, maar door de gebrekkige samenwerking tussen de verschillende gremia (PCC, (potentiele) kandidatengroep, bestuur, ledenraad) was er een zodanige vertraging dat alles op het allerlaatst moest: samenstelling kieslijsten, opzet campagne, verkiezing lijsttrekkers, contacten met media, etc.

Er was/waren geen campagneleider(s). Hun initiatief en coördinatie werd node gemist. Een aantal kandidaten, waaronder de lijsttrekker, pakten taken op maar dat was ad hoc. [!] en vaak te laat.

+ + Websites en wiki waren en zijn soms niet actueel. Niemand heeft nu de eindverantwoordelijkheid voor de websites, dit zou m.i. wel moeten. Goede websites zijn essentieel voor het werven en vasthouden van vrijwilligers/leden.

+ Het is erg moeilijk om aandacht van de pers te krijgen en houden. Een aantal Piraten heeft veel perscontacten, daar moeten we meer gebruik van maken. Een werkgroep Pers, al dan niet als onderdeel van PCC, lijkt me belangrijk.

+ Ik zie de rol van de PCC als spil van campagnes en voor de zichtbaarheid tussen campagnes door. Expertise op het gebied van marketing kan de Piratenpartij helpen waar het ledenwerving en zichtbaarheid betreft. Ik zie de kracht van de PCC in organisatie en communicatie. Voorwaarde is dat de 'veldwerkers' nauw betrokken worden, zij zijn ervaringsdeskundigen. De termen 'top down' en 'bottom up' werken polarisatie in de hand. Dat is contra-productief. [/LW]

R.S. De kracht van der herhaling schuilt daarin dat we op straat zichtbaar zijn zowel gedurende de campagne als daarbuiten! Pluspunt in mijn beleving zijn de 'Liever Piraten stickers daar kunnen we vooralsnog mee doorgaan! 😊 [!] * R.S. De plak acties zijn leuk & aardig, waar het mij omgaat is dat je de meerdere plak plekken adopteert in je omgeving', door het meerdere keren gedurende de campagne te checken & waar nodig herplakken, het gaat tenslotte om de zichtbaarheid gedurende de campagne!😉 [!]

Toch anti reclame moeten doen met plaatjes van andere partijen. Helaas heb ikzelf hier mijn twijfels over geuit.

Planning maken wat wanneer wat af moet zijn zodat we goed voorbereid wanneer dat nodig is. Een planning bewaker is noodzakelijk (iemand die achter iedereen zijn kont aan loopt).

Minpunt is dat een ieder elke keer voor de eigen parochie gaat predikken zowel in de debatjes(waar een ieder die er is Al de keuze helder is) als zijnde 'de laptop Hero's' !“

Een gemeenschappelijk onderwerp wat iedereen aangaat was de 'Cach betalen actie & geen CBDC' Dat begrijpt een ieder en spreekt hun aan in de bredere laag van de bevolking & is makkelijk uitlegbaar, daar vooral mee doorgaan met het oog op de komende E.V.!�😉 –> Bij EP-verkiezingen is CBDC inderdaad (wel) een enorm relevant en belangrijk onderwerp!

Lijst /Formulieren

- [bs] Voorwaarden stellen aan kandidaten op de lijst om zich ook in te zetten. (SS: Eens. Er moet een inspanningsverplichting komen voor de kandidaten). [!] –> Oneens. Een grotere lijst heeft waarde op zich. Er moet ruimte zijn voor kandidaten die met hun deelname aan de kieslijst onze deelname willen ondersteunen. Die belanden da gewoon onderaan.

+ [sy] ik zou terughoudend zijn daarmee. Als in wél controle op persoon, maar op inzet en als gevolg beperking lost het probleem niet op. Wanneer ik kijk naar de andere partijen zie ik lange lijsten en dat al die personen individueel toch nog best een klein aantal stemmen hebben verkregen. [!]

https://www.verkiezingsuitslagen.nl/verkiezingen/detail/TK20210317 – Maar wanneer je al die kleintjes optelt, kom je toch op een interessant aantal stemmen uit. Wat ik bedoel is dat ook al heb je 10 mensen extra op de lijst die misschien niet veel activiteit vertonen, maar als die tien ieder toch 100 stemmen krijgen, heb je 1.000 stemmen erbij zonder dat de overige 10 kandidaten daar iets voor heeft moeten doen. Of een beter voorbeeld hier: https://www.verkiezingsuitslagen.nl/verkiezingen/detail/GR20220316/731374 – ChristenUnie heeft 1 zetel gewonnen met 229 stemmen verschil met Belang van Nederland. ChristenUnie had een groot aantal extra personen op de lijst die ieder een paar tientjes aan extra stemmen hebben verworven. Een grotere lijst heeft gezorgd voor meer stemmen en dat was dus echt net genoeg om toch nog 1 zetel te krijgen. De andere partij met een kleine lijst kwam dus net die 229 stemmen te kort. (SS: D66 paste vroeger ook de strategie toe). [!] !

+ – gedoe om de H9's compleet te krijgen. Daarom: eerste (schriftelijk) te beantwoorden vraag vóór het aantreden op de lijst: NAW, BSN, copie ID. [!]

Acties

+ [bs]Zorgen dat we uitgewerkte acties hebben voor tijdens de laatste weken. [!]

[bs] wat van acties hadden we achteraf nodig gehad? [sy] meer fysieke interacties. [!] [!] 'town hall' meetings - dus niet flyeren, maar debatten. We kunnen dat ook zelf organiseren met andere 'kleinere partijen'. Vergelijkbaar met wat VVD gedaan heeft een debat met 1 andere partij en dat flink opnemen en media aandacht ervoor opvoeren. Dat moeten wij ook doen.

kanaalplaten

meeste exposure voor minste inzet/geld? –> Zeker als we ze herbruikbaar maken. Dus zonder lijstnummer. Dat is duurzaam en goedkoop. En kanaalplaten worden (in de regel) niet overplakt.

Flyers

posters

2 posters met 'Piraten' erop, voor 2 verschillende verkiezingen, met 2 verschillende namen. Verwatert de boodschap, maar maakte het ook efficient :-) –> Verwatert niks toch? Gewoon extra exposure voor piraten <3

Meer flyeren bij stations in de laatste 2 weken voor de verkiezingen.

+ Meer artikelen opsturen van 200 en 500 woorden naar regionale kranten die ze kunnen copy paste in hun kranten. Liefst elke maand ook buiten verkiezingen.

+ Artikelen van kandidaten naar hun regionale kranten opsturen.

+ Blogs opsturen naar kranten.

+ Op scholen en buurthuizen presentaties geven.

Constante campagne/Naamsbekendheid (tussen campagnes door);

Wat willen we tijdens de verkiezingen aan constante compagne

[bs]Posters plakken, maandelijks met onze hoofdpunten/standpunten.[!]

[bs]Identiteit. Zijn we woke? Zijn we wappies? Zijn we woke en wappies? Waar staan we voor? En hoe willen we ons in de toekomst profileren.

[DW] 1 Woke (= alert op discriminatie): Natuurlijk. De Piraten zijn inclusief maar niet op het religieze af (they ip he/she) .[bs] LEES SVP MET NUANCE, OOK ALS LIJKT DIE MISSCHIEN BIJ MIJ TE MISSEN :p Niet iedereen associeert woke met tollerant, omdat andersdekenden vaak worden uitgesloten. Woke is voor veel mensen niet 'alert op discriminatie', maar een stroming waar maar 1 mening mogelijk is. Het uitsluiten van mensen op basis van hun mening, lijkt me juist niet des Piraats en juist niet waar we voor staan. Want als je niet voor bent/gelijkdenkend, ben je tegen (en gek, en wappie). Als je niet voor bent, ben je racist/xenofoob/trumplover/fvdaanbidder/etc. Heel erg vijandig wereldbeeld/2 kampen gedachte. Dit merkte ik zelf ook (bob). Toen ik aangaf mezelf niet het lbtqi overeenkomst te zien tekenen omdat ik daar weinig mee heb, werd er gevraagd of ik wat tegen homo's had. Dit illustreert het probleem. Ook in campagne tijd, terwijl wie, als piraat juist kritisch moeten zijn, wordt de discussie al gestopt wat je bent wappie als je een bepaald standpunt aanhaalt. inhoudelijke discussie gaan we niet aan. Hoe gaan we daar mee om. We zien in de comments regelmatig terugkomen dat we 'te woke' of 'extreem links' zijn. Ons onderscheidend vermogen (mijn mening), tov GL/PvdD is daarom ook erg klein. Dan stemmen mensen wel een partij waarvan ze weten wat ze eraan hebben. Wij, imho, onderscheiden ons juist van dat soort partijen, omdat we weloverwogen, geinformeerde beslissingen nemen. Dit staat, imho, nagenoeg haaks op woke. Ik dacht dat wij juist van de genuanceerde en onderbouwde oplossingen waren. Dit is niet het beeld wat men van woke heeft. De Piratenpartij is, naar mijn idee, voor gelijkwaardigheid. Iedereen dezelfde rechten en kansen. Woke is voor veel mensen (terecht of onterecht) 'over de top'. Zo ook met Extension Rebellion. Wat ieder individu ook doet, en wat ieders goed recht is en waar wij ook voor staan, maar willen wij ons als pp daar ook mee associeren?

[bs] (lees svp met veel nuance. ik wil de discussie over onze identiteit. geen geflame) Waarvoor staat de Piratenpartij? imho weloverwogen, geinformeerde, onderbouwde, realistische doelen. Nu uitspraken als 'sluit tata', veel regenbogen etc. Veel mensen associeren dit met extreem links/woke. Dit is ook een regelmatig terugkerend in de comments. Zijn we woke? Zijn we wappie? Zijn we woke en wappie? Ik (Bob), zeg graag 'van woke tot wappie', maar wat stemmen wij dan? Passen alle uitingen bij het Piratenpartij gedachtegoed? Wij zijn een partij die staat voor vrijheid van meningsuiting, open kanalen, etc. Iets afdoen als ongewenste mening hoort daar imho ook niet bij. Maar hoe zorgen we dan dat onze uitingen en het beeld wat wij willen achterlaten klopt met onze idealen.

2 Wappie (= alles wat van de overheid komt is voor de New World Order, WEF. Verder is Corona opzettelijk/bestaat helemaal niet) Nee dus - Duh. Kan het, betreffende WEF (niet NWO), ook zo zijn, dat zij beter geinformeerd zijn? Want ben je ook een wappie als je ziet dat veel politici in het huidig cabinet loyaliteit geven aan de WEF agenda? Wie heeft de positie om zichzelf boven een ander te verheven?

[SY] Slogan

Piratenpartij, een veilige haven (tip: doe mee in de discussies die daarover gaan).

+ [LW] veel meer reageren op de actualiteit, op eigen website, social media en met ingezonden stukken etc. [/LW] [!] [!] !

Elke maand poster plak acties houden in gemeenten waar we dat kunnen doen.

Toelichting

De bestaande partijen gaan al een tijd mee. Wat je terugziet zijn besluiten die niet aansluiten bij wat echt nodig is, maar wat goed uitkomt. Dat is onverstandig.

Dan heb je ook nog de nieuwe partijen voor het moment. Partijen die zijn opgericht omdat op dat moment veel aandacht is voor een enkel onderwerp.

Maar u stemt niet in het moment, maar voor uw leven; voor uw toekomst en die van uw kinderen.[/SY]

Er was een plan om een min of meer professionele campagnecommissie op te tuigen en die agile te laten werken aan korte- en langetermijn campagnedoelen. Ledenwerving, electorale campagnes en een p ermanent lopende zichtbaarheidscampagne. Deze commissie is wel opgezet, maar liep stuk op de romantiek van bottom-up campagne maken in NH.

De Piratenpartij kan alleen groeien als we afscheid durven nemen van deze romantiek en strak gestuurde communicatie durven omarmen.

Communi c atie maken heeft e e n strategische component/fase, dan een creatieve component/fase, dan een component uitvoering en keuze voor kanalen.

Willen we electorale successen, dan zullen we een campagnecommissie organisatorisch goed moeten verankeren. [TR] [!]

—-[WAB]—-

# Evaluatie PS2023 Piratenpartij Noord-Holland

Evaluatie van de Piratenpartij verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten 2023 in Noord-Holland.

Ook dit keer hebben we weer gezien dat de stress van het campagne voeren sommigen te veel wordt. Iedereen zit op zijn eigen eilandje en het lijkt wel of de verkiezingscampagne totaal onverwacht komt. [!] Het is zaak vroegtijdig aan een team te gaan werken met nieuwe actieve Piraten en oude rotten in het vak. We hebben genoeg kennis en ervaring in huis. Er dient gewerkt te worden aan een slagvaardige organisatie die in staat is een landelijke verkiezingscampagne te runnen. De basis voor succes is een gemeenschappelijk doel. Vanwege dit alles moeten we ook de interne organisatie onder de loep nemen. [!]

## Wel goed

- Gemotiveerde lijsttrekker. [!] !

- Goede basis in de provincie Noord-Holland. !

- Doelmatige inzet van middelen. [!] !

- Eén soort poster voor PS en één flyer, idem voor HHNK.

- Archief op orde met bruikbare templates voor flyers en posters. !

- Op zich voldoende kennis en ervaring aanwezig in de organisatie. !

## Niet goed

- Winning issue werd node gemist.

- Hoog verloop onder vrijwilligers.

- Over-organiseren van acties is een risico.

- Externe communicatie zonder interne afstemming.

- Ludieke acties op het laatste moment zijn een zwaktebod.

## Wat beter kan

- Nieuwsbrief. !

- Hoger budget. !

- Hoogste prioriteit op verkiezingscampagne, andere activiteiten daar tegen afwegen.

- Voorbereiding en coordinatie handtekeningenactie.

- Persberichten, ook van kandidaten naar lokale pers. !

- Meer media

events bezoeken, ook nieuwe of kleine podcasts. Dit levert clips voor social media. !

Om die te knippen, op tijd editors voor de campagne vinden en betrekken. We hadden nu veel meer materiaal, maar moest eerst geknipt worden…

- Eigen media materiaal nodig met hoge resolutie en bewegende beelden, met name ook van buiten Amsterdam.

- Organisatie stroomlijnen. [!]

- Bij flyeren in brievenbussen is een flyer met zowel PS en WS een meerwaarde, twee flyers is extra werk en minder efficiënt flyeren. Misschien een zou eigen brochure/krantje met uitwerking van partijprogramma beter zijn voor deur tot deur verspreiding.

- Beter on-boarding nieuwe actieve leden (hoe werken we bij de PiratenPartij). De structuur was voor nieuwe mensen (ikzelf) zoeken. !

- Voor mijn gevoel kwamen bepaalde zaken steeds weer terug in de Scheepsraad, terwijl ze eigenlijk al besloten leken te zijn in de vorige.

# Interne organisatie

Een terugkerend punt van de kritiek is “we zijn te laat begonnen”. We willen vaak meer doen dan we aan kunnen. Het organiseren van activiteiten stoelt vaak op de inzet van enkele ervaren vrijwilligers. Bijvoorbeeld het installeren van een kiescommissie en programmacommissie kon pas nadat het Piratenweekend is afgerond. Voor de externe communicatie is weer input van de programmacommissie nodig.

## Probleem

De campagne is niet tijdig gestart. Mensen zijn niet tijdig ingewerkt. [!]

## Oorzaak

De interne organisatie is naar binnen gericht. Er heerst een eilandjes mentaliteit met een neiging naar eigen koninkrijkjes.

## Oplossing

Gewenst is een slagvaardige organisatie die tijdig een campagne organisatie opzet. {!} Stel team(s) samen met voldoende ervaring en kennis van zaken. [!]⁹

AukevBreemen aan enthousisame, werklust en ad hoc improvisatie ligt het niet, de onderlinge afstemming berust teveel op improvisatie. Mij lijkt het verstandig reeds nu bezig te gaan met de campagne voor de volgende verkiezingen.

Maak het tot onderwerp voor het piratenweekend of een ALV en zorg voor een goede voorbereiding. Het is verstandig om tussentijds (een) dossier(s) uit te zoeken waarmee we ons op onze website in maatschappelijke discussies mengen met opinierende teksten. +

## Actie

Herziening statuten voltooien. [!] Campagnecommissie met mandaat voor verkiezingscampagne benoemen op project basis. Permanente campagne budgetteren op project basis. [!]

—-[/WAB]—-

chat

Guest

Guest says:Hallo, Beginnen we om 20u30?

20:05

E

Edgar

Edgar says:Mogelijk

20:07

M

Mirjam

Mirjam says:😃 Het lijkt er wel op…

Mirjam says:Tot zo dan.

20:13

E

Edgar

Edgar says:Leuk om je hier te ontmoeten, heb veel berichten van je zien voorbijkomen de afgelopen tijd.

20:19

M

Mirjam

Mirjam says:Haha, klopt.

Mirjam says:Wederzijds.

20:31

me says: https://etherpad.pp-international.net/p/ps2023-evaluatie

20:34

MA

Mark Anthony

Mark Anthony says: https://etherpad.pp-international.net/p/HHNK_evaluatiebrief

20:34

me says: https://etherpad.pp-international.net/p/sr22-03-23

20:34

MA

Mark Anthony

Mark Anthony says:We kunnen posters die we over hebben gebruiken.

20:39

M

Mirjam

Mirjam says:Ja

20:40

W

Wietze

Wietze says:Persberichten, ook van kandidaten naar lokale pers

20:41

M

Mirjam

Mirjam says:👍

Mirjam says:Wie heeft dat dit keer al wel gedan, en werd dat opgepikt?

20:42

MA

Mark Anthony

Mark Anthony says:Ook blogs kan je opsturen naar de kranten.

20:45

A

Angeline

Angeline says:En op twitter zetten

20:45

MA

Mark Anthony

Mark Anthony says:Ook buurthuizen presentaties geven

20:49

M

Mirjam

Mirjam says:Ja. En mooi van de scholen ja.

Mirjam says:Insta aantrekkelijker maken nog.

Mirjam says:We kregen verzoek om naar Buurtboerderijen te komen.

20:50

L

Leontien

Leontien says:Scholieren zijn meestal niet stemgerechtigd. We moeten veel meer tijd besteden aan HBO's, MBO's, universiteiten.

20:51

M

Mirjam

Mirjam says:Kunnen we ook iets met lichtprojectie en verbeterde mallen voor krijt.

Mirjam says:Editors stand by, voor knippen debatten etc. lijstje broodnodig.

20:52

M

Matthijs

Matthijs says: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/266898/wetenschapper-matthijs-pontier-heb-meer-vertrouwen-in-de-samenleving

21:00

M

Mirjam

Mirjam says:@ Matthijs, Leontien, hebben we er nog een padje of elders dit op schrift? Was wel mooi verwoord over lich. integriteit en dat mensen zelf goed genoeg keuzes kunnen maken etc. ?

Mirjam says:Ah al deels in artikel. Merci.

21:03

MA

Mark Anthony

Mark Anthony says:We zijn met piratenvlag zichtbaar op zowel de corona demo's als bij XR.

Mark Anthony says:Een planning bewaker is nodig? Iemand die achter iedereen zijn kont aan zitten.

21:12

M

Mirjam

Mirjam says:Ja, iemand met goede feeling voor dat en de mens en elk individu… het overzicht, dat wel. Maar sommigen blokkeren bij 'teveel' pressure / deadlines en halen ze makkelijker als het vrij stroomt. Ook het creatieve en inspelen op actualiteiten e.d. .

Mirjam says:Ga ik terugkijken, Op1, Angelique

Mirjam says:En @Saira, heb je nog een handboekje , draaiboekje o.i.d. van D66 dat een mooi voorbeeld zou kunnen zijn?

Mark Anthony says:Ik ben piraat is een alternatief van facebook en twitter. https://ikbenpiraat.nl/main/public

ps2023/evaluatie.txt · Laatst gewijzigd: 2023/04/08 15:12 door bob