Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


tk2023:kieskringen

Kieskringen Piratenpartij

 1. Download en print het H4-formulier
 2. Op het gemeentehuis onder het toeziend oog van de ambtenaar tekenen (ma. 25 sept t/m vr. 6 okt)
 3. Scan alle pagina's en mail deze naar: h4@piratenpartij.nl

Kom langs!

Deze week staan op verschilende plekken Piraten klaar om je te helpen met het tekenen van het formulier. Je haalt bij ons je formuliertje op, loopt bij het gemeentehuis naar binnen en levert hem ook gelijk in. Deze dagen zijn in de periode van 25 september t/m 6 oktober. Ga je ook ergens staan? Meld het bij h4@piratenpartij.nl

Wat betekent een ondersteuningsverklaring tekenen (en wat niet)?

Een ondersteuningsverklaring gaat alleen over het recht van een partij om op het stembiljet te komen. Ondertekenaars zijn niet verplicht te stemmen of op andere wijze steun aan de partij te verlenen.

Waarom moet je op gemeentehuis tekenen? Het enige wat het gemeentehuis controleert, is dat je stemrecht hebt in de Tweede Kamerverkiezingen en dat je in hun gemeente inwoner bent. Je naam wordt niet geregistreerd of gepubliceerd. Ze hoeven geen kopie van je ID te bewaren. Door ons worden de formulieren ingeleverd bij de kiesraad en zij kijken alleen naar of de gemeenten bevestigd hebben dat er 30 kiezers met stemrecht gesteund hebben.

Sommige gemeenten bewaren een kopie van je formulier voor een paar weken om burgers te helpen voorkómen dat ze voor meer dan één partij een ondersteuningsverklaring afleggen.

Hoe werken kieskringen met handtekeningen zetten?

De Tweede Kamerverkiezingen mogen dan wel nationaal zijn, voor de organisatie is Nederland toch opgedeeld in zogenaamde kieskringen. Deze regio's worden lokaal aangestuurd en zijn vooral belangrijk bij het verzamelen van verkiezingshandtekeningen en de lokale promotie van de Piratenpartij ten tijde van de verkiezingsstrijd. Dit proces moet je als politieke partij doorlopen, wil je zendtijd voor politieke partijen krijgen, en om op de stembiljetten te komen.

Achtergrond informatie

 • In het ideale geval moet iedere kieskring zestig toezeggingen voor een handtekening verzamelen, die uiteindelijk ook daadwerkelijk minstens dertig handtekeningen zetten. Hoe meer hoe beter; een buffer is aan te raden.
 • Eén persoon mag maar voor één partij per verkiezing een ondersteuningsverklaring (H4-formulier) tekenen. Tekent een persoon voor meerdere partijen een H4, dan worden alle verklaringen getekend door die persoon ongeldig verklaard.
 • Er is een beperkte tijd waarin de handtekeningen gezet mogen worden. Dit moet namelijk gebeuren in het gemeentehuis in de twee weken (dit keer: vier weken) voor de inleverdatum.
 • Herinner de mensen die een handtekening zetten er aan om een geldig ID mee te nemen. Deze is vereist bij het tekenen.
 • Je kunt alleen tekenen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Hoe zet je een handtekening?

Kort:
 1. H4 downloaden en printen (niets invullen)
 2. meenemen naar gemeentehuis met geldig ID
 3. inleveren bij coördinator

Details:

printen
 • Let op bij het uitprinten dat de timestamp onderaan mee uitgeprint wordt. Dit gaat soms fout als je vanuit de browser print.
 • Kijk hier tot welke kieskring jouw woonplaats behoort.
 • Omdat we proberen een overzicht te houden van in welke kieskringen nog extra handtekeningen nodig zijn, meld je daarvoor aan via handtekening@piratenpartij.nl, met je naam, gemeente waar je staat ingeschreven, en welke kieskring. Voor onze administratie handig als je in e-mail onderwerpen (subject) je kieskring toevoegt.
 • Je kunt het formulier ook zelf downloaden: H4-formulier voor de Piratenpartij (NU beschikbaar)
 • Je print thuis het H4-formulier uit. Alle nodige kandidaatgegevens staan er al in de juiste volgorde op vermeld.
 • Je vult alles in behalve je handtekening.
tekenen
 • Je gaat tussen 25 sept en 6 okt (liever vroeger dan later) - met geldig ID - naar het gemeentehuis en zet je handtekening in bijzijn van een ambtenaar. In principe hoef je je niet van te voren te melden maar als je van te voren belt met het gemeentehuis, speel je het op zeker dat er iemand voor je klaar zit, en weet je zeker dat je bij het juiste kantoor bent. Tip: Neem het telefoonnummer van de Kiesraad ( 070 426 7329 ) mee om aan de ambtenaar te geven als deze nadere instructies nodig heeft. Dit is voor de ambtenaar geen dagelijks werk, namelijk.
 • De ambtenaar zet een stempel op het H4-formulier en geeft het H4 terug. Zorg dat minstens de laatste pagina (met handtekening) wordt gestempeld en zorg dat je het origineel terugkrijgt en niet een kopie - dit is vaker fout gegaan.
inleveren
 • Je levert uiterlijk 6 okt 2023 het H4-formulier per e-mail bij h4@piratenpartij.nl (scan het document op hoge kwaliteit).
 • Scan alle 4 de paginas van de H4.
 • Als je geen scanner hebt: er zijn op de telefoon handige applicaties te installeren waarmee je een scan kunt maken (a.u.b. geen fotos), bijvoorbeeld Camscanner. Zorg wel voor goed licht.
 • Je kunt ook in overleg met je regionaal coördinator regelen dat die ervoor zorgt dat jouw H4 bij onze inleveraar terecht komt. Spreek de mogelijkheden en deadline met de coördinator af.
gemeentehuis tips
 • In de meeste gemeentehuizen zijn binnen alle politieke activiteiten verboden. Dat betekent: het is niet toegestaan om binnen aan onbekenden te vragen of ze ook een H4 willen ondertekenen. Recht voor de deur op de stoep mag eigenlijk altijd.
 • Als je een vlag bij je hebt: vouw of rol deze op voor je naar binnen gaat
 • De ambtenaar mag een H4 alleen aan de ondertekenaar zelf teruggeven.
 • Alle burgers mogen gewoon de kiesraad bellen als ze vragen hebben. De gemeenteambtenaren doen dat ook soms als ze vragen hebben (tel. 070 426 7329).
 • Bel van te voren naar het gemeentehuis om zeker te zijn dat er een ambtenaar met bevoegdheid is of om een afspraak te maken. Laat je er echter niet mee afschepen dat je een afspraak moet maken. Dat is niet zo - ook hier bel desnoods de Kiesraad.

Uitleg voor coördinators

 • Je hebt van handtekening@piratenpartij.nl een lijst met een overzicht van handtekenings-zetters gekregen. Voor nieuwe aanmeldingen replyen we naar de handtekeningszetter, en cc'en we je. Het bestand hou je dus zelf up-to-date. Stuur handtekening@piratenpartij.nl regelmatig updates. Stem dit samen met de andere coördinator van jouw kieskring af.
 • Met de handtekening-zetters stem je af wanneer en hoe de getekende H4-biljetten worden aangeleverd bij jou (op je huis adres, ophalen, kroegmeeting, etc).
 • Mail (of geef af) alle H4 formulieren uiterlijk 9 okt naar: h4@piratenpartij.nl
 • Coördinatoren hoeven deze keer dus niet meer zelf de papieren in te leveren bij het hoofdstembureau. Dit gebeurt door de landelijk coördinator bij de Kiesraad in Den Haag.

Indeling kieskringen Nederland

 1. Groningen: Provincie Groningen
 2. Leeuwarden: Provincie Friesland
 3. Assen: Provincie Drenthe
 4. Zwolle: Provincie Overijssel
 5. Lelystad: Provincie Flevoland
 6. Nijmegen: Gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Buren, Culemborg, Druten, Heumen, Maasdriel, Nijmegen, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal, Wijchen, Zaltbommel.
 7. Arnhem: Overige gemeenten provincie Gelderland: Aalten, Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Lingewaard, Lochem, Montferland, Neder-Betuwe, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Overbetuwe, Putten, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Scherpenzeel, Voorst, Wageningen, Westervoort, Winterswijk, Zevenaar, Zutphen.
 8. Utrecht: Provincie Utrecht
 9. Amsterdam: Gemeente Amsterdam
 10. Haarlem: Aalsmeer, Amstelveen, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Diemen, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Laren, Ouder-Amstel, Uithoorn, Velsen, Weesp, Wijdemeren, Zandvoort.
 11. Den Helder: Overige gemeenten provincie Noord-Holland: gemeenten Alkmaar, Beemster, Bergen, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hollandse Kroon, Hoorn, Koggenland, Landsmeer, Langedijk, Medemblik, Oostzaan, Opmeer, Purmerend, Schagen, Stede Broec, Texel, Uitgeest, Waterland, Wormerland, Zaanstad.
 12. 's-Gravenhage: Gemeente Den Haag
 13. Rotterdam: Gemeente Rotterdam
 14. Dordrecht: Gemeenten Alblasserdam, Albrandswaard, Barendrecht, Binnenmaas, Brielle, Cromstrijen, Delft, Dordrecht, Giessenlanden, Goeree-Overflakkee, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Heerjansdam, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido-Ambacht, Korendijk, Leerdam, Maassluis, Midden-Delfland, Molenwaard, Nissewaard, Oud-Beijerland, Papendrecht, Ridderkerk, Rijswijk, Schiedam, Sliedrecht, Strijen, Vlaardingen, Westland, Westvoorne, Zederik, Zwijndrecht.
 15. Leiden: Overige gemeenten provincie Zuid-Holland: gemeenten De gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Capelle aan den IJssel, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Pijnacker-Nootdorp, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Zoetermeer, Zoeterwoude, Zuidplas.
 16. Middelburg: Provincie Zeeland
 17. Tilburg: Gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Dongen, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Halderberge, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tilburg, Waalwijk, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem, Zundert.
 18. 's-Hertogenbosch: Overige gemeenten provincie Noord-Brabant: gemeenten Asten, Bergeijk, Bernheze, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cranendonck, Cuijk, Deurne, Drimmelen, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Grave, Haaren, Heeze-Leende, Helmond, 's-Hertogenbosch, Heusden, Laarbeek, Landerd, Mill en Sint Hubert, Moerdijk, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Oss, Reusel-De Mierden, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Someren, Son en Breugel, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Vught, Waalre.
 19. Maastricht: Provincie Limburg
 20. Bonaire: De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Aanspreekpunten kieskringen vanuit landelijk

Regionale aansturing kieskringen

Postadres: Piratenpartij Nederland, Zeeburgerkade 606, 1019HS Amsterdam

Kieskring 1 - Groningen: h4@piratenpartij.nl

Kieskring 2 - Friesland: h4@piratenpartij.nl Wietze Brandsma

Kieskring 3 - Drenthe: h4@piratenpartij.nl

Kieskring 4 - Overijssel: h4@piratenpartij.nl

Kieskring 5 - Flevoland:h4@piratenpartij.nl

Kieskring 6 - Gelderland - Nijmegen: h4@piratenpartij.nl

Kieskring 7 - Gelderland - Arnhem: h4@piratenpartij.nl

Kieskring 8 - Utrecht: h4@piratenpartij.nl

Kieskring 9 - Amsterdam: h4@piratenpartij.nl Danny Werner, Leontien WafelMan, Matthijs Pontier

Kieskring 10 - NH Haarlem: h4@piratenpartij.nl Tjerk Feitsma, Astrid Abendroth

Kieskring 11 - NH Den Helder: h4@piratenpartij.nl Bob Sikkema, Saira Sadloe en Mark van Treuren

Kieskring 12 - Den Haag: h4@piratenpartij.nl

Kieskring 13 - Rotterdam: h4@piratenpartij.nl R

Kieskring 14 - ZH Dordrecht: h4@piratenpartij.nl

Kieskring 15 - ZH Leiden: h4@piratenpartij.nl Steven Russchenberg

Kieskring 16 - Zeeland: h4@piratenpartij.nl

Kieskring 17 - West-Noord-Brabant: h4@piratenpartij.nl Stefan Dekkers

Kieskring 18 - Oost-Noord-Brabant: h4@piratenpartij.nl David van Deijk

Kieskring 19 - Limburg: h4@piratenpartij.nl

Kieskring 20 - Bonaire, Sint Eustatius en Saba: h4@piratenpartij.nl Saira Sadloe

FAQ

 • Kun je iemand machtigen?
  • Nee, dat mag niet.
 • Mag je in meerdere gemeentes een ondersteuningsverklaring tekenen?
  • Nee, dat mag niet. Je moet zelf in je eigen gemeente, waar je staat ingeschreven, op het gemeentehuis tekenen.
 • Mag je voor meerdere politieke partijen een ondersteuningsverklaring tekenen?
  • Nee, dat mag niet. Als je voor meerdere partijen een ondersteuningsverklaring tekent, tellen jouw ondersteuningsverklaringen geen van alle mee.
 • Moet ik een afspraak maken op het gemeentehuis?
  • Nee. Veel gemeentes vragen dat wel, maar mogen dat niet eisen. Je kunt uit beleefdheid natuurlijk even aankondigen dat je eraan komt. Bij weerstand bel de kiesraad of vraag de ambtenaar de kiesraad te contacteren.

Resultaten kaartje

Met 86% zijn er voldoende ondersteuningsverklaringen mits er geen enkele afgekeurd wordt. Daarom dat we iets hoger streven voor we 100% tellen

Resultaten

Stand per 8 oktober 2023 (09:00)

KieskringNaam kieskringBeloofdGetekendBinnen
1Groningen0021
2Leeuwarden0033
3Assen024
4Zwolle0032
5Lelystad0030
6Nijmegen0033
7Arnhem0033
8Utrecht0033
9Amsterdam01138
10Haarlem0230
11Den Helder0031
12Den Haag0033
13Rotterdam0034
14Dordrecht0832
15Leiden0032
16Middelburg1014
17Tilburg0138
18's-Hertogenbosch0033
19Maastricht0034
20Caraïbisch NL0011
Totaal1) handtekeningen612462 (+30)


Tabelkleuren

Rood: < 9penibel
Roze: 10 - 19het begin is er
Oranje: 20 - 29onderweg
Geel: 30als alles goed is
Lichtgroen: 31/32kan 1 of 2 foutjes hebben
Groen: 33+veilig (*)

* behoudens systematische fouten

Reparaties

https://wetten.overheid.nl/BWBR0004627/2023-06-20/#AfdelingII_HoofdstukI_Paragraaf1_ArtikelI2 Kieswet Artikel I 2 lid2:

Binnen de termijn van twee dagen na de zitting, bedoeld in artikel I 1, eerste lid, kan degene die de lijst heeft ingeleverd, het verzuim of de verzuimen, in de kennisgeving aangeduid, herstellen bij het centraal stembureau, op beide dagen tussen negen en zeventien uur.

lid 3 In het geval, bedoeld in het eerste lid onder a, kunnen kiezers gedurende de verzuimperiode alsnog ondersteuningsverklaringen afleggen.

1)
>30=30
tk2023/kieskringen.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/10 18:52 door Danny