Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


werkgroep:ict:handleidingen:share

Werkgroep: ICT - Documentatie: handleidingen/share

Owncloud website

Gebruikersinterface

share.piratenpartij.nl is een omgeving om bestanden te uploaden en te delen met anderen. Deze is op drie manieren te benaderen:

 • OwnCloud: een webinterface om bestanden mee te uploaden, delen, verwijderen en in sommige gevallen, bewerken.
 • FTP: voor gevorderdere of veeleisende gebruikers is share ook te benaderen via FTP.
 • WebDav: ook voor gevorderdere gebruikers, share is ook te mounten als netwerkschijf via WebDav.

De gebruikersnaam en wachtwoord is altijd je Piratenpartij-account in LDAP.

OwnCloud

ownCloud biedt je de mogelijkheid om bestanden te uploaden, hernoemen, verwijderen, etc. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om je bestanden direct te bewerken. Delen is mogelijk door een link te genereren die je naar anderen kunt sturen, eventueel direct per email vanuit ownCloud . Ook kun je deze eventueel beveiligen met een wachtwoord. Uiteraard is degelijke encryptie zoals PGP veiliger dan dit wachtwoord naar iemand sturen. Ook heeft het enkele andere functionaliteiten zoals een gedeelde kalender en gedeeld adressenboek.

Het is met ownCloud mogelijk om een map (met submappen) automatisch te synchroniseren. Dit kan met de ownCloud client (beschikbaar voor elk besturingssysteem). Let op: dit kan betekenen dat bestanden op je schijf of op ownCloud ongewenst overschreven worden. Het is niet aan te raden om op meerdere plekken tegelijk een bestand te bewerken middels deze client, hiervoor is WebDAV beter geschikt

Om in te loggen op ownCloud heb je overigens een PirateID nodig. Die kun je hier aanmaken. Wanneer je je bij ownCloud aanmeldt zie je verschillende mappen staan.

 • De ‘OPENBARE UPLOAD MAP’: iedereen heeft hier lees- en schrijfrechten. Deze map is daarom bedoeld als uploadmap voor nieuwe gebruikers om nieuw materiaal op de server te plaatsen.
 • De ‘PPNL Share Hoofdmap’: hierin heeft iedereen leesrechten en hier staan alle geüploade documenten in een georganiseerde mappenstructuur. Zo zijn er bijvoorbeeld mappen voor posters, sjablonen, logo’s, krantenartikelen, flyers, etc.

FTP

Via een FTP client zijn je bestanden direct te benaderen. FTP is krachtiger dan OwnCloud en het is mogelijk om hiermee grotere bestanden te versturen. Wel is het redelijk technisch. De meeste FTP clients worden ondersteund.

Instellingen:

 • Server: share.piratenpartij.nl
 • Poort: 21
 • Protocol: FTPES (ook bekend als: explicit ssl/tls, AUTH TLS, STARTTLS, etc.)
 • Gebruikersnaam/wachtwoord: vereist
 • Transfermode: Passive

Het is mogelijk om met FTP de permissies van je bestanden te wijzigen (changemodden), maar hou er rekening mee dat dit invloed kan hebben op de benaderbaarheid van je bestanden in OwnCloud en/of WebDav. Indien je niet weet wat de effecten hiervan zijn, raden we aan dit niet gebruiken.

WebDav

Middels het WebDav-protocol kun je je eigen omgeving 'mounten' alsof het een reguliere schijf is op je computer.

Instellingen:

 • Server: share.piratenpartij.nl/remote.php/webdav
 • Poort: 443
 • Protocol DAVS (ook bekend als: Secure DAV, DAV over HTTPS, etc.)
 • Gebruikersnaam/wachtwoord: vereist

De map "public"

Wanneer je je voor het eerst aanmeld in OwnCloud wordt er automatisch een map “public” aangemaakt. (FTP en WebDav gebruikers zullen dit handmatig moeten doen). Alle bestanden die je hier plaatst zijn direct over het internet te benaderen. Ook wordt er automatisch een lijst van alle bestanden en submappen in deze map gegenereerd. Hiermee heb je automatisch een overzicht van alle openbare bestanden waar je rechtstreeks naar kunt linken. Deze is te benaderen in de vorm:

https://share.piratenpartij.nl/direct/jeGebruikersnaam/files/public

Bijvoorbeeld, als gebruiker JohnDoe het bestand example.png wil delen met iedereen, is de URL van dat bestand: https://share.piratenpartij.nl/direct/JohnDoe/files/public/example.png

Gedeelde kalender

Het is in share mogelijk om kalenders aan te maken en te delen met andere gebruikers of complete werkgroepen. Wanneer je een kalender deelt met anderen, of gedeeld krijgt van iemand anders, kun je meelezen. Afhankelijk van de instellingen van de gebruiker die een kalender met je deelt, kun je wel of niet wijzigingen doorvoeren.

Via CalDav is het ook mogelijk om deze kalender te laden in je favoriete programma, inclusief Thunderbird, Icedove, Evolution, etc. Je kan zowel je gehele account als individuele kalenders laden.

werkgroep/ict/handleidingen/share.txt · Laatst gewijzigd: 2023/04/12 21:45 door wim