Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


auteursrechten_instanties:sena

Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten

De Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (SENA) is een Nederlandse organisatie die op aanwijzing van het Ministerie van Justitie1), en met uitsluiting van ieder ander, belast is met de uitvoering van artikel 7 van de Wet op de naburige rechten. In de praktijk betekent dit dat SENA vergoedingen incasseert bij gebruikers van opgenomen muziek, zoals bedrijven, omroepen, instellingen en organisaties die, op welke manier dan ook, opgenomen muziek openbaarmaken (dat wil zeggen in “de openbare ruimte” of in het openbaar “ten gehore brengen”). In dat opzicht is SENA vergelijkbaar met BUMA, die voor auteurs (gebaseerd op de Auteurswet) vergoedingen incasseert voor het openbaar maken van hun composities en teksten.

Kritiek

Sinds 2009 stuurt de stichting SENA ook facturen naar eenmanszaken, stichtingen en verenigingen. Dit heeft tot tot veel negatieve publiciteit geleidt.2)

In augustus 2010 werd bekend dat SENA 35,5 miljoen euro mist door niet opgehaalde heffingen en vergeten facturen. Bij een groot deel van die facturen is de vijfjarentermijn verlopen.3)

Externe informatie

Zie ook

auteursrechten_instanties/sena.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/12 00:41 door 217.182.132.68